LKS 20171217 Russia's defender Artyom Zub (L) fights for the puck with Finland's forward Teemu Hartikainen during the Channel One Cup of the Euro Hockey Tour ice hockey match between Russia and Finland in Moscow on December 17, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV - LEHTIKUVA / AFP

Venäjä kesytti Leijonat helposti

17.12.2017 - 20:33 Tagit:,

Mikä on kun ei taidot riitä, ihmetteli kansantaiteilija Martti Servo aikoinaan. Sama kysymys kummitteli Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen mielessä Moskovassa Venäjälle hävityn ottelun jälkeen.

Turnausisäntä otti omansa, kun se riepotteli EHT-sarjan päätteeksi Leijonia 3–0 (2–0, 0–0, 1–0). Numerot olisivat voineet olla synkemmätkin, sillä Venäjä kilisytteli vastustajansa maalitolppia.

Verkko maalivahti Mikko Koskisen takana heilui kiekon voimasta kolmesti. Varsinkin Maksim Shalunovin tekemä toinen maali kieli Suomen repaleisesta viisikkopelistä.

Jarno Koskirannan johtama kentällinen oli kaukalossa, kun Venäjä pääsi kiekonmenetyksen jälkeen hyökkäämään kahdella nollaa vastaan. Shalunovin oli helppoa sijoittaa Nikita Gusevin syötöstä kiekko maaliin ohi Koskisen.

Suomen kentälliset pelasivat seuraavissa erissä tiiviimmin.

Suomen hyökkäyspeli oli hampaatonta. Esimerkiksi juonikkaalta keskushyökkääjältä Petri Kontiolalta oli lupa odottaa enemmän.

– Venäjä oli tosi vahva ja fyysinen. Emme olleet alussa parhaimmillamme ja annoimme turhaan pari maalia eteen, Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki harmitteli STT:lle Moskovasta.

Visaiset valinnat

Tappiota ei tule murehtia. Tosiasia kuitenkin on, että Venäjä on olympiaturnauksen ykkössuosikki, jos KHL vain päästää pelaajansa talvikisoihin.

Venäjän päävalmentaja Oleg Znarokilla tuskin on tarvetta täydentää miehistöään muuten kuin taitavalla konkarihyökkääjällä Pavel Datsjukilla.

Marjamäelle Suomen tammikuinen valintamenettely on huomattavasti mutkikkaampi prosessi. Moskovassa oli 17 samaa pelaajaa, jotka kiekkoilivat marraskuussa Leijonien voittamassa Helsingin-turnauksessa.

– Nyt oli mukana kahdeksan uutta miestä. Paljon on hyviä kokemuksia. Pitää seurata arkea tosi tarkkaan, että tietää, kuka on parhaassa iskussa helmikuun puolivälissä. Päivän kunto on tärkeässä asemassa, kun kriteereitä mietitään.

On ilmeistä, että Helsingin-turnauksessa hurmanneet 18-vuotiaat Miro Heiskanen ja Eeli Tolvanen ovat valintaspekulaatioissa vahvoilla.

Raskasta reissaamista

EHT-turnausviikko oli fyysinen testi. Suomi pelasi keskiviikkona Prahassa Tshekkiä vastaan.

– Vielä tiistaina seitsemän miestä joukkueestamme pelasi KHL:ää, kolme Mestarien liiga CHL:ää. Kun kaikki matkustamiset ynnää päälle, viikko on ollut raskas, päävalmentaja summasi.

Moskovassa vieraili EHT:llä outo lintu, olympiaturnausta isännöivä ja MM-kisojen A-sarjaan noussut Etelä-Korea.

– Hoidimme Korean tyylikkäästi. Tshekkiä vastaan pelasimme matkustamisten jälkeen 50 minuuttia korkealla tasolla.
Ennen olympiaturnausta Suomi kohtaa Etelä-Korean Anyangissa valmistavassa ottelussa 11. helmikuuta Tshekin.

Suomi aloittaa olympiakisat 15. helmikuuta Saksaa vastaan.

STT–REIMA RAUTIAINEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: