LKF20141027145336SVMC

Uudella päävalmentajalla Kari Jalosella “on ollut pitelemistä”

27.10.2014 - 16:23 Tagit:, , ,

Kymmenen pelaajaa kohutusta jääkiekkosarja KHL:stä, kymmenen kotimaan liigasta, neljä miltei unohdetusta Sveitsin pääsarjasta. Maanantaina julkistettuja maajoukkuenimiäkin mielenkiintoisempi on päävalmentajana avausturnaukseensa valmistautuva Kari Jalonen.

Jalosen valmentajapesti Leijonissa julkistettiin viime vuoden kesäkuussa. Hänen nimeään on ehtinyt sulatella riittävästi.

Jalonen teki pelaajana niin mittavan uran, että Helsingin EM-turnauksen nimilista jää aateloidun Jääkiekkoleijona numero 123:n varjoon.

– Kun sopimuksen julkaisemisesta on kohta puolitoista vuotta, tätä hetkeä on ehtinyt odottaa. Tässä on ollut pitelemistä, Jalonen luonnehtii ennen puolentoista viikon kuluttua alkavaa Helsingin EM-turnausta.

– Kun aloin elokuussa katsoa harjoituspelejä, aika tänne näytti melko pitkältä. Mutta tässä on ollut sopivasti tekemistä, päävalmentaja sanoo.

“Keskityn Leijoniin”

Jalonen ei lyö kiekko-oppejaan kivitauluun. Sen verran hän paljastaa, ettei Leijonia viime kaudella luotsanneen Erkka Westerlundin linjauksiin ole luvassa radikaaleja muutoksia.

– Aika lailla niistä asioista joukkueen kanssa puhutaan, mihin suuntaan peli Erkan valmennuksessa kehittyi. Haluan joukkueen pelaavan aktiivista ja aggressiivista kiekkoa.

Jalosen oli määrä pitää viime kaudella valmentamisesta tauko. Suunnitelmat muuttuivat, kun hän sai syksyllä tarjouksen Lev Prahasta. Nyt jo hajonneen tshekkiseuran joukkue yllätti ja ylsi keväällä KHL-finaaleihin venäläistä Magnitogorskia vastaan.

Jalonen tyrmää kysymyksen, voisiko siirtyä KHL:ään, jos sopiva tarjous tulisi.

– Päätökseni pitää. Keskityn Leijoniin. Siinä on tarpeeksi tekemistä.

Maajoukkuekausi on siitä poikkeuksellinen, että 1996 lähtien pelattu EM-sarja ajetaan pehmeästi alas. Kalenterissa on Helsingin tavoin maajoukkueturnaus joulukuussa Venäjän Sotshissa. Sitten turnaukset korvataan tuplamaaotteluilla.

– Muutos ei vaikuta suuria. Kaikki tekemisemme tähtää kevään MM-kisoihin.

Sveitsissä vahvaa kiekkovaluuttaa

Harva etukäteen uskoi, että Jalosen ensimmäisten maajoukkuevalintojen joukossa olisi sellainen pelaaja kuin Sveitsin Luganon Ilari Filppula.

– Sveitsissä pelataan kovaa ja vauhdikasta kiekkoa, Jalonen perustelee. Hän myöntää, että Jori Lehterän ja Petri Kontiolan NHL-komennusten jälkeen keskushyökkääjille on “ruutuja auki”.

Jalonen on rakennellut joukkuetta myös joulukuiseen Sotshin EM-turnaukseen.

– Sotshin miehistö alkaa olla kasassa. Siellä on mielenkiintoisia pelaajia, hän sanoo.

Kaikki kivet käännetään, sillä Jalonen mainitsee nimeltä myös Sveitsissä pelaavat Ossi Louhivaaran, Perttu Lindgrenin ja Harri Pesosen. Arvattavasti myös KHL-Jokereista tulee joulukuussa Leijoniin enemmän pelaajia kuin nyt valittu puolustaja Atte Ohtamaa.

Älykkäänä pelaajana Jalonen rikkoi useampia piste-ennätyksiä ja voitti viisi Suomen mestaruutta. Maajoukkueessa hän koki nurjemmankin puolen.

Oululaisen Kärppien kasvatti oli kaukalossa 1986 Moskovassa, kun kaksi maalia tappiolla ollut Ruotsi tasoitti 31 sekuntia ennen loppua 4–4:ään. Voitolla Suomi olisi varmistanut MM-mitalin, historian ensimmäisensä.

– Voittajat tehdään henkisellä puolella, Jalonen tietää kokemuksista viisastuneena.

TS – STT – REIMA RAUTIAINEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: