7526 / Kuvaaja: Marttiina Sairanen / Päivämäärä: 20.12.2017 / Mitä kuvataan: Jouluaaton lehteen TPS:n Eric Perrin, josta on kovaa vauhtia tulossa kaikkien aikojen ulkomaalaispelaaja Liigassa. Juttu toimiii samalla ennakkona tapanin peliin. Pyritään kuvaamaan Perrin jossain muualla kuin jäällä (lopettavat treenit 11.30-12 maissa). / Sijainti: Turkuhalli

Upea pelaaja, upea ihminen

29.12.2017 - 18:43 Tagit:, , , ,

Eric Perrin mietti ennen joulutaukoa, että Otakar Janeckyn piste-ennätys SM-liigan kaikkien aikojen parhaana ulkomaalaispelaajana alkaa olla lähellä. Sitä Perrin ei kuitenkaan halunnut lähteä veikkailemaan, koska hän ottaa Janeckyn kolmen pisteen etumatkan kiinni.

Kovin kauan siinä ei kuitenkaan tauon jälkeen mennyt.

Kaksi peliä, neljä maalia – ja Kouvolan torstai-illassa Perrin olikin yht’äkkiä Liigan kaikkien aikojen tehokkain ulkomaalaispelaaja 480 (166+314) tehopisteellään.

– Se oli hieno hetki. Upea suoritus. Emme olleet sitä sen enempää miettineet, mutta kun Eki teki heti ottelun alussa maalin, alkoi tuntua siltä, että kyllä kai se toinenkin tänään tulee. Ja tulihan se, TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen sanoo.

– Aika vaikea oli kyllä sen jälkeen jatkaa pelaamista.

Ennätyksen rikkoutuminen kertoo luonnollisesti sen, että Perrin on pelannut Suomessa pitkän ja hienon uran. Samalla se kertoo myös siitä, että Perrin on tehnyt uransa aikana asioita oikein.

– Ennätyksestä tekee vielä suuremman se, millainen Eki ihmisenä on, TPS-kapteeni Tomi Kallio miettii.

– Pelaamme nyt kolmatta vuotta Ekin kanssa yhdessä, eikä minun ole tarvinnut kertaakaan murehtia, onko kaveri valmistautunut peliin. Eki on viimeisen päälle ammattilainen, joka tekee kaiken niin hyvin kuin voi. Upea pelaaja, ja upea ihminen.

– En tuntenut Ekiä ennen TPS-aikoja, mutta näissä piireissä kaikkien oikeasti hyvien pelaajien ja ihmisten maine kyllä kiirii. Ekillä oli fantastinen maine, ja se on pitänyt täysin paikkansa. Kaikki näkevät hänen pisteensä ja mestaruutensa, mutta suuren hänestä tekee se, että hän on oikeasti hyvä ihminen ja joukkuekaveri.

Mestaruuksilla Kallio viittaa Perrinin Stanley Cup -voittoon Tampassa vuonna 2004 ja Suomen mestaruuteen JYP:ssa keväällä 2012.

Kaskinenkin tiesi Perrinin maineen TPS:n päävalmentajaksi tullessaan. Silti Perrin onnistui yllättämään hänet.

– Tiesin kyllä Tepsiin tullessani, että Tomppa (Kallio), Henrik (Tallinder) ja Eki muodostavat pelaajiston keskuudessa vahvan johtokolmikon. Silti Eki on ollut minulle aikamoinen yllätys, Kaskinen paljastaa.

– Aito on varmaan paras sana kuvaamaan Ekiä. Hän heittäytyy aina täysillä mukaan, on joka hetkessä aito oma itsensä, pistää aina kaiken likoon. On ihan sama, onko menossa tiistai- vai torstaiaamun perustreenit, Ekin tekeminen on aina terävää. Ja silti hänen silmissään on koko ajan se ekimäinen pilke.

– Eki on ollut minulle valtava apu. Olemme keskustelleet todella paljon ja hän on auttanut minua monissa asioissa.

Perrin ei halunnut veikkailla, koska ottaa ennätyksen haltuunsa, koska hän olisi pitänyt sitä turhana brassailuna. Hänen ainoa toiveensa oli se, että ennätysjahti päättyisi pian, jotta joukkue voisi taas keskittyä olennaiseen – pelaamiseen.

– Pisteet tulevat, jos ovat tullakseen. Pitää vain keskittyä pelaamaan joukkueen eteen mahdollisimman hyvin ja sitä kautta henkilökohtaisia pisteitäkin tulee, Perrin sanoi.

Lausunto kuvaa hyvin sitä, millainen pelaaja Perrin on. Hänelle joukkue ja sen menestys on aina tärkeämpää kuin henkilökohtainen menestys.

– Tuo kertoo Ekistä aika paljon. Hän ei todellakaan tehnyt pisteitään joukkueen kustannuksella, vaan joukkuetta auttaakseen, Kallio sanoo.

Enää Perrinin ei tarvitse murehtia sitä, onko hänen ennätysjahtinsa joukkueelle taakka. Kaskisen mukaan se ei sitä missään vaiheessa edes ollut.

– Ei tämä meille mikään taakka ollut, päinvastoin. En ole mitenkään kokenut, että olisimme olleet mukana Ekin henkilökohtaisessa ennätysjahdissa. Pikemminkin joukkue piti tätä ylpeyden aiheena ja kaikilla oli nälkä tehdä asioita mahdollisimman hyvin Ekin eteen. Ekillä on joukkueen sisällä valtava kunnioitus, Kaskinen sanoo.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: MARTTIINA SAIRANEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: