sakke4

Unelma toteutui Kölnissä

29.5.2017 - 9:41 Tagit:, ,

Kölnissä oli lauantai-iltana jännitystä ilmassa.

MM-välierät oli hetki sitten pelattu. Ilta oli pikkuhiljaa muuttumassa yöksi. Tuomarit odottelivat jännittyneinä päätöstä siitä, ketkä viheltävät sunnuntain MM-loppuottelun.

– Päivitin sähköpostiani sinä iltana tiuhaan, Sakari Suominen nauraa.

32-vuotias turkulainen linjatuomari oli viheltänyt kisoissa jo kahdeksassa pelissä. Alkusarjan jälkeen Suominen oli toiminut linjatuomarina Kanadan ja isäntämaa Saksan välisessä puolivälieräottelussa.

Ja odotti nyt vesi kielellä, olisiko seuraavaksi vuorossa uran ensimmäinen MM-finaali.

– Puoli kahdeltatoista tuli lopulta viesti: onneksi olkoon, voit alkaa valmistautua finaaliin, Suominen kertoo.

– Tunne oli uskomaton. Fiilis on sama kuin pelaajilla, kun hänen joukkueensa voittaa. Tuulettelin yksinäni hotellihuoneessa.

– Pitkän ajan tavoite täyttyi. Unelma toteutui. Ajattelin, että vihdoinkin. Monesti olin ollut lähellä MM-finaalia, mutta nyt se lopultakin toteutui. Olin aika ylpeä itsestäni.

sakke3

Suomisen kausi oli jälleen erinomainen.

Hänet valittiin jo kolmannen kerran peräkkäin SM-liigan parhaaksi linjatuomariksi. Vuodenvaihteessa hän vihelsi 20-vuotiaiden MM-kisojen pronssiottelussa. Ja kauden päätti aikuisten MM-finaali kuudensissa peräkkäisissä MM-kisoissa.

Mihin tuosta enää voi jatkaa?

– Olisihan siellä vielä se NHL – jos linjatuomarina haluaa jatkaa. Siinä olisi aivan uusi haaste, josta saisi lisäksi kunnon korvauksen, Suominen miettii.

Nyt puhutaan jo todella kovista jutuista. Suomalainen linjatuomari NHL:ssä. Ajatus tuntuu liki mahdottomalta, mutta ei ehkä kuitenkaan ole sitä. Suomisella nimittäin on jo hieman kokemusta maailman kovimmasta kiekkoliigasta.

Suominen kutsuttiin viime elokuussa Buffaloon NHL Exposure Combine -tilaisuuteen. 80 kansainvälisen tuomarin testileirillä hän oli ryhmän ehdotonta kärkijoukkoa. Mutta silti…

– NHL:ään pääsyä ei voi pitää tavoitteena, sillä ei siellä kukaan suomalainen linjatuomari ole aiemmin ollut. Sinne pääsy on niin vaikeata, että ei sitä voi tavoitteeksi laittaa. Unelma se enemmänkin on, Suominen miettii.

– Hienoa oli kuitenkin nähdä, että pärjäsin World Cup -harjoitusleirillä NHL-pelaajien kanssa. Se antoi lisää itseluottamusta.

– Realistisempi tavoite ehkä kuitenkin ovat seuraavat olympialaiset. Ja päätuomariksi siirtyminen.

Päätuomarina Suominen toimi jo viime kaudella 13 Mestis-pelissä. Olympialaisista hänellä on jo kokemusta Sotshista 2014.

sakke

Palataan kuitenkin vielä MM-loppuotteluun. Millainen Ruotsin voittoon rankkarikisassa päättynyt finaali oli viheltää?

– Oikeastaan aika helppo, Suominen nauraa.

– Vaikka peli oli todella vauhdikas, se oli myös rehellinen ja rehti. Ei ollut mitään turhia lätinöitä. Laadukkaat pelaajat pelasivat hyvää lätkää.

– Maalit olivat kuitenkin kortilla. Siinä tuomarillekin tulee sellainen fiilis, että tehkää nyt niitä maaleja.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVAT: MIKAEL RYDENFELT

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: