6478 / Kuvaaja: Timo Jakonen / Päivämäärä: 26.09.2017 / Mitä kuvataan: Jääkiekon Mestis alkaa viikonloppuna. Perjantain lehteen tulossa ennakkojuttua Tutosta. Joukkue tänään jäällä klo 17, jolloin kuvataan valmentaja Miika Elomo ja kapteeni Aki Keinänen. / Sijainti: Kupittaan jäähalli

Tuto lähtee mestiskauteen Cup-mestarina

28.9.2017 - 14:00 Tagit:, , , , ,

Perjantaina se lopultakin alkaa. Mestiskausi. Eikä Tutolla ole kauteen lähdettäessä kuin yksi tavoite.

– Kakkos- tai kolmossijat eivät paljon lämmitä. Ei meillä ole muuta tavoitetta kuin mestaruus. Sehän siinä niin hienoa on, että ei Tutolla koskaan muita tavoitteita voi edes olla, Aki Keinänen sanoo.

Viime kaudella Tuto pelasi erinomaisen runkosarjan sijoittuen siinä toiseksi. Pudotuspelit eivät kuitenkaan menneet yhtä mairittelevasti. Tuton kausi päättyi hävittyyn pronssipeliin.

– Sellainen tunne jäi, että viime kevään pleijarit jäivät vähän kesken. Nyt olemme tehneet kaiken niin, että olisimme keväällä parhaimmillamme, Keinänen miettii.

Mitä se käytännössä tarkoittaa? Mikä joukkueen kesäharjoittelussa muuttui?

– Sitä pitää varmaan kysyä valmennukselta, Keinänen nauraa.

– Omalta kohdaltani painotin kesällä aerobian puolta entistä enemmän. Puntti jäi entistä vähemmälle. Kun on tarpeeksi vahva, riittää, että kävelee salin läpi, Tuto-ikoni heittää pilke silmäkulmassa.

Varsinainen Mestis-kausi käynnistyy tällä kertaa vasta syys-lokakuun vaihteessa. Sitä ennen Tuto pelasi perjantaisin uutta Suomen Cupia. Ja hyvin pelasikin, sillä palkintona oli Cupin voitto.

Onko olemassa vaara, että pelaajien mahat ovat Cup-voiton jälkeen täynnä jo ennen varsinaisen kauden alkua?

– Ei todellakaan, Keinänen sanoo.

– Cup oli ihan kiva uudistus, kun perinteisten treenipelien sijaan pelattiin pelejä, joissa oli oikea panos. Mutta kyllä se silti oli vain kauteen valmistava juttu. Ainakin itse olisin pelannut mielelläni jo pari viikkoa sarjapelejä. Pre-season ei koskaan ole tuntunut näin pitkältä.

Keinänen olisi mielellään pelannut sarjaa jo pitkään. Valmentajan silmissä sarjakauden myöhäisellä alkamisella on kuitenkin etunsa.

– Kausi tulee yleensä todella nopeasti päälle, mutta nyt saimme harjoitella yhdessä yhdeksän viikkoa ennen varsinaisen kauden alkua. Tämä on uusi kokemus sekä valmennukselle että joukkueelle. Pelaajan kehityksen kannalta tämä on hieno juttu, Tuton päävalmentaja Miika Elomo sanoo.

– Meillä on ollut onnistunut kilpailukauteen valmistava jakso. Olemme tehneet töitä laadukkaasti ja myös määrällisesti paljon. Uskomme, että tämä jakso palvelee meitä kauteen lähdettäessä, mutta käytännössä vasta kausi näyttää, olemmeko onnistuneet.

Urheilu

Elomo tykästyi Cup-kokeiluun. Hän jatkaisi kuitenkin projektin kehittämistä edelleen.

– Suomen Cup oli mielestäni hyvä juttu. Seuraavaksi sitä pitäisi kuitenkin kehittää entisestään; miettiä, miten liigaseurat saisi mukaan, Elomo pohtii.

Paras motivaation lähde taitaisi olla raha.

– Niin. Jos Cupin finaalissa olisi palkintona vaikka 100 000 euroa, liigaseuratkin harkitsisivat vakavasti osallistumista. Kiekkomaailmassa se ei olisi iso raha, mutta yksittäiselle seuralle se olisi jo merkittävä summa. Ei sitä voisi olankohautuksella ohittaa, Elomo sanoo.

Lajin parissa koko ikänsä ollut Elomo sanoo olevansa huolissaan suomalaisen jääkiekon tilasta.

– Nyt olisi vakavan pysähdyksen paikka. Meidän pitäisi miettiä tosissamme sitä, mikä on tämän hienon lajin tulevaisuus Suomessa. On huolestuttavaa, miten iso määrä pelaajia lähtee joka vuosi ulkomaille. Myös pelien laskeneet yleisömäärät ovat hälyttävä mittari, Elomo sanoo.

– Hannu Jortikka otti jo kantaa Liigan tasosta. Jortsu puhui viisaita sellaisella kokemuksella ja cv:llä, että jokaisen kannattaisi kuunnella tarkasti. Ei hän ole ainoa, joka ajattelee noin, mutta liian moni pelkää oman asemansa puolesta. Se on ongelma: yhtenäisyys lajin sisällä puuttuu, kun pelätään liikaa, mitä muut ajattelevat.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: TIMO JAKONEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: