8657 / Kuvaaja: Marttiina Sairanen / Päivämäärä: 05.04.2018 / Mitä kuvataan: Kuvataan Turun seudun urheiluakatemian uusi jääkiekkovalmentaja Timo Hirvonen testaamassa tulevia oppilaitaan. Otetaan kuvaa, jossa oppilaat eivät ole erityisesti tunnistettavissa. / Sijainti: Impivaaran jäähalli, rata 1

Turku saa uuden kiekkolehtorin

6.4.2018 - 16:45 Tagit:,

Timo Hirvonen oli juurtunut vahvasti espoolaiseen jääkiekkoon, mutta innostui heti, kun Turusta soitettiin ja kysyttiin kiekkolehtoriksi. Hirvonen aloittaa päätoimisen työnsä Turun seudun urheiluakatemiassa elokuun alussa.

– Turulla on hyvä maine suomalaisessa juniorikiekkoilussa. Täällä on innokkaita ja osaavia ihmisiä, jotka haluavat tehdä hommia yhdessä. Se on urheiluvalmennusta parhaimmillaan, Hirvonen toteaa.

Tuleva akatemiavalmentaja on tällä viikolla tutustunut paikalliseen menoon nykyisen kiekkolehtorin opastamana. Kalle Sahlstedt ilmoitti jo viime kesänä siirtyvänsä urheilujohtajaksi Rauman Lukkoon.

– Tämä on ollut niin hyvä työpaikka, että halusin auttaa löytämään seuraajan, Sahlstedt toteaa ja myöntää luopuvansa akatemia-arjesta haikein mielin.

Sahlstedt jättää jälkeensä suuret saappaat. Seitsemän vuoden aikana hän on rakentanut Turun seudun urheiluakatemian kiekkovalmennuksesta toimivan mallin, jota on sittemmin kopioitu kuuteen muuhun kaupunkiin.

– Vei aikansa, että Jääkiekkoliitto osti ajatuksen päätoimisesta valmentajasta, joka huolehtii nuorista urheilijoista kokonaisvaltaisesti. Nykyään lajiliiton lisäksi myös Olympiakomitea on mukana, kertoo urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattori Mika Korpela.

Käytännössä urheiluakatemian kiekkovalmennus keskittyy aamuharjoituksiin, joissa pelaajat voivat hioa yksilötaitojaan ennen koulupäivän alkua.

– Illalla pelaajat jalostavat seuran harjoituksissa taitojaan joukkuepelaamiseen ja viikonlopun peleissä he mittaavat oppejaan, Sahlstedt selvittää.

– Tällä systeemillä pelaajille tarjotaan mahdollisuus yltää mihin vain, Hirvonen kehuu.

Sahlstedt sanoo olevansa tyytyväinen, että urheiluakatemiassa ja seuroissa on ymmärretty kiekkolehtorin tahto saada lisää valmentajia paikalliseen kiekkoyhteisöön.

– Jos olisin pyörittänyt toimintaa yksin, ei se olisi näin hyvällä tasolla. Valmentajia on nyt niin paljon, että pystymme eriyttämään aamuharjoittelua todella lähelle yksilövalmennusta, Sahlstedt kiittelee muistuttaen myös kääntöpuolesta.

– Pelkonani on, että pelaajista voi tulla liian itsetietoisia. Kyse on kuitenkin joukkueurheilusta.

Pelaajauransa vuonna 2006 lopettanut Hirvonen on Espoossa ollut vahvasti mukana sekä nuorten pelaajien että edustusjoukkueen valmennuksessa. Sahlstedt sanoo luottavansa Hirvosen taitoihin valmentajana, joten viime päivien aikana hän on opastanut seuraajaansa erityisesti koulumaailmaan, joka on yhtä tärkeä osa kiekkolehtorin työtä.

– Pelaajien on tehtävä oikeita valintoja myös jään ulkopuolella. Muuten ei tule kehitystä, vaikka kuinka valmennamme, Sahlstedt tietää.

– Kun aloitin työssäni, kaikki pelaajat ryntäsivät urheilulukioon, mutta nykyään noin puolet ovat ammatillisella puolella.

Sahlstedt on seurannut hyvillä mielin muiden muassa Mikko Rantasen ja Rasmus Ristolaisen menestystä kiekkokaukalossa, mutta yhtä paljon lämmittävät entisten suojattien hienot tarinat työelämän muilta aloilta.

MERJA KALLIKARI
KUVA: MARTTIINA SAIRANEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: