LH013803. Nettiin

Tukonen: ”On ollut aika synkkä episodi”

24.11.2015 - 12:11 Tagit:, ,

Lauri Tukonen istuu TPS:n pukukopissa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Joukkue vetää jäällä harjoituksia ja äänet kantautuvat vaimeasti kaukalosta koppiin.

Tukonen istuu omalla paikallaan kopissa vakavan näköisenä. Yleensä niin iloisissa silmissä on nyt suru. Pelko. Hämmennys.

– Viimeinen kuukausi on ollut aika synkkä episodi. Päässäni on pyörinyt paljon synkkiä ajatuksia. Valehtelisin, jos sanoisin muuta, Tukonen sanoo.

– Oloni on ollut tähän asti omituinen, jotenkin hidas. En ole ollut oma itseni. Parempaan päin tässä kuitenkin ollaan menossa. Mutta aina välillä iskee edelleen valtava päänsärky- ja pahoinvointikohtaus.

LH013801. Nettiin

Tukonen loukkaantui 27. lokakuuta Jyväskylässä, kun tilanteeseen kolmantena pelaajana selän takaa kovalla vauhdilla tullut Jani Tuppurainen tuuppasi hänet pää edellä laitaan. Verta vuotanut Tukonen menetti tajuntansa, eikä muista rytäkästä mitään.

– Muistan, kun menimme jäälle toiseen erään. Seuraava muistikuva onkin pukukopin lattialta, missä oksensin verta. Siltä väliltä minulla ei ole mitään muistikuvaa, Tukonen kertoo.

Jokainen tapauksen nähnyt tajusi tietysti saman tien, että tajuntansa menettänyt Tukonen sai rytäkässä aivotärähdyksen. Miten paha se oli, sitä kukaan ei tiennyt siinä vaiheessa.

– Jouduin olemaan kuukauden sänkypotilaana. Minulla oli lupa viedä roskat ulos ja leikkiä poikani kanssa vointini mukaan. Telkkaria tai kännykkää en saanut katsoa, sillä valot sattuivat silmiin. Lukemaan en pystynyt, sillä päänsärky iski saman tien, Tukonen sanoo.

– On pakko kiittää vaimoa ja nelikuukautista poikaani siitä, että ylimalkaan selvisin. En itse pystynyt tekemään kotona mitään ja pojan kanssa leikkiminen vei ajatukset muualle.

LH013805. Nettiin

Tukonen tuntee Tuppuraisen hyvin. Hän ei kuitenkaan ole suostunut puhumaan vanhan kaverinsa kanssa.

– En ole halunnut jutella hänen kanssaan, etten sano jotain, mitä myöhemmin kadun. Ei hän varmaan minua tahallaan vahingoittanut, mutta silti…, Tukosen ääni hajoaa.

Hetken pohdinnan jälkeen Tukonen jatkaa:

– Tuppurainen on kokenut pelaaja, jolla oli tilanteessa runsaasti aikaa miettiä, mitä tekee. Kyseessä ei ollut mikään sadasosasekunnin reaktio. Hän lähti laidan vieressä tapahtuneeseen kamppailutilanteeseen kolmantena pelaajana kaukaa takaani. Ja tuppasi minua selkään niin, että lensin pää edellä laitaan.

– Onko oikeudenmukaista, että minä olen pois kaukalosta ties miten pitkään ja hän pelaa lyhyen pelikiellon jälkeen? Onko oikeudenmukaista, että minä menetän ehkä elantoni sen takia, mitä hän teki?

– Tiedän, että ”ken leikkiin lähtee, sen kestäköön”. Mutta onko tämä leikki mennyt liian vakavaksi, kun pelaajien välinen kunnioitus puuttuu?

Sitä, koska Tukonen palaa ammattinsa pariin – tai palaako koskaan – ei kukaan tiedä.

– Olen ravannut lääkäreillä monta kertaa viikossa. Mutta ei kukaan osaa sanoa, kuinka kauan paranemiseen menee.

– Mutta rehellisesti sanottuna, ei pelaaminen paljon ole käynyt edes mielessä. Enemmän olen ollut huolissani siitä, että saan arkielämäni taas rullaamaan normaalisti. Että toivun tästä sellaiseen kuntoon, että pystyn elämään normaalia elämää.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVAT: LENNART HOLMBERG

LH013804. Nettiin

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: