LKS 20180519 Sweden's Viktor Arvidsson (C) reacts after scoring during the semifinal match Sweden vs USA of the 2018 IIHF Ice Hockey World Championship at the Royal Arena in Copenhagen, Denmark, on May 19, 2018. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOE KLAMAR

Tre Kronor marssi yleisöpauhussa MM-finaaliin

19.5.2018 - 20:05 Tagit:

Ruotsi–USA 6–0

Kööpenhaminan Royal Arenan loppuunmyyty katsomo muistutti keltaista merta, kun Ruotsi ja USA luistelivat lauantaina jäälle MM-kisojen välieräpeliin.

”Sverige” -huudot tärisyttivät hallin rakenteita jo ennen ottelun alkua ja jenkit saivat osakseen valtavan vihellyskonsertin jäälle tullessaan. Kun meteli välillä hetkeksi hiljeni ja ilmoille kiiri yksinäinen USA-huuto, se vaimennettiin nopeasti buuauksen alle.

Niin, Tanskahan on vain Ruotsin eteläinen jatke ja Kööpenhaminaan pääsee hetkessä siltaa pitkin Malmöstä. Vaikka lauantaina pelattiin vieraalla maalla, ottelu muistutti Ruotsin kotiottelua.

Suuret massat olivat liikahtaneet Ruotsista Kööpenhaminaan, ja mikseivät olisikaan. Olihan Ruotsi ennen lauantaita voittanut kaikki kahdeksan otteluaan Tanskan MM-kisoissa. Hallitsevan maailmanmestarin NHL-ammattilaisista koostuvan huippujoukkueen peliä kelpasi katsella.

Ei USA:kaan huonosti ollut pelannut. Sen ainoa häpeätahra turnauksessa oli rökäletappio Suomella ottelussa, jossa jenkkien jalat ja ajatukset taisivat edelleen olla Herningin yössä. Muut seitsemän otteluaan USA oli hoitanut voitokkaasti.

Ruotsin ykkösnyrkki MM-turnauksessa on ollut Anaheim Ducksin Rickard Rakellin, New York Rangersin Mika Zibanejadin ja Dallas Starsin Mattias Janmarkin muodostama vitja, joka ennen välierää oli iskenyt yhteensä 14 maalia.

Lauantaina tehokolmikko ei kuitenkaan ollut se, joka hallin räjäytti ensimmäisen kerran huutomyrskyyn. Sen kunnian sai osakseen Nashville Predatorsin Viktor Arvidsson, joka niittasi kiekon maalin edestä verkon perukoille, kun avauserää oli viitisen minuuttia jäljellä.

Toisen erän alussa jenkit saivat tasoituspaikkansa, kun Adam Larssonin maila osui tehopakki Charlie McAvoyn (3+5 neljässä ottelussa) kasvoihin ja Larssonille tuomittiin korkeasta mailasta 2+2 -minuuttinen.

Mutta mitä kävikään. Kesken USA:n ylivoiman Mikael Backlund karkasi läpiajoon. Hänen lähentelynsä jenkkiveskari Keith Kinkaid vielä torjui, mutta takaa tuli seuraava keltainen hyöky, Magnus Pääjärvi, joka pujotti kiekon tolpan juuresta sisään.

Seuraavan jäähyn otti USA:n Johnny Gaudreau ja sen jälkeen Royal Arenassa vietettiinkin suurta ruotsalaisjuhlaa.

Patrick Hörnqvist näytti ensin, miten toimii 38.4-prosenttinen ylivoima, ja 11 sekuntia Hörnqvistin ylivoimaosuman jälkeen Janmark nousi hirveällä vauhdilla Kinkaidin maalille ja pisti kiekon tämän längistä sisään.

4–0 – ja peli oli ohi!

– Meillä oli siinä hieno jakso. Ja pelasimmehan me muutenkin hyvän ottelun. Tuon yleisön edessä oli hieno pelata, Gustav Nyquist nauroi.

Tre Kronor kuitenkin tarjoili kannattajilleen viihdettä koko rahan edestä. USA-valmennus toki edesauttoi hyvän viihteen syntymistä ottamalla Kinkaidin vaihtoon jo päätöserän puolivälissä. Arvidsson kiitti ja iski illan toisen osumansa.

Ruotsin kuudennen teki vielä Adrian Kempe. Näin Ruotsi marssi murskavoitolla sunnuntain MM-finaaliin puolustamaan vuoden takaista mestaruuttaan.

– Tarvitsimme tällaisen pelin tiukan puolivälierän jälkeen. Huomenna olemme valmiit, Pääjärvi mietti.

– Tämä on paras Tre Kronor, missä olen koskaan pelannut. Meillä on kasassa hyvä, nuori joukkue. Tunnemme toisemme jo junnuajoilta hyvin.

Tilastonikkareille: USA voitti ottelun laukaukset 41–20, mutta hävisi 0–6. Ruotsin maalilla Anders Nilsson torjui 41 kertaa ja pelasi nollapelin. Kinkaid torjui 14 laukausta ja päästi viisi taakseen.

Maalivahtipelissä oli melkoisen iso ero.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ, KÖÖPENHAMINA
KUVA: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOE KLAMAR

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: