1824 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 29.09.2016 / Mitä kuvataan: TS Kiekon uudet (ja vanhat) bloggarit saapuvat infotilaisuuteen Artukaisiin. Otetaan tyypeistä blogikuvat. / Sijainti: Studio? Tms paikka toimituksessa

TPS:lla muutto Ratapihalle?

6.6.2017 - 9:55 Tagit:, , , ,

Täytyy ehdottomasti myöntää, että eilinen suunnitelmaluonnos Ratapihan elämyskeskukseksi tuli aivan puun takaa. Innokkaimmat visionäärit ovat joskus pohdiskelleet Turkuhallin paikkaa Kupittaan alueelle, mutta Ratapihan alue tuskin koskaan on käynyt mielessäkään. Ei hankkeen vetäjillä ainakaan päätä palele.

Turulla oli pitkään vikana hajauttaa kaupunkisuunnittelu ties minne periferioihin, vaikka tyhjiä alueita olisi ollut saatavilla muutaman kilometrin säteellä Tuomiokirkosta. Tuntuu järkevältä, että uusi tapahtumien keskipiste olisi lähellä kaikkea.

Silti oli huojentavaa havaita, että suunnitelmaan oli muistettu liittää mukaan myös pysäköintiin tarvittavat neliöt. Autojen parkkeeraus täytyy Hartwall Areenan tapaan saada katon alle. Kauppatorilta on vain reilu kilometri uuteen keskukseen, joten sijainnin ei pitäisi enää toimia kenellekään tekosyynä olla tulematta.

Jos vähänkin on perillä Turun historiasta, nimien TV2, Särkänniemi, Muumimaailma ja Mylly pitäisi tuntua tutuilta. Nämä kaikki ovat joskus olleet tarjolla Turkuun, mutteivät lopulta ole kelvanneet. Nytkin peikkona lienee, että päättäjistä tietyn suunnan ja värin edustajat nousevat lähes barrikadeille vastustamaan Ratapihahanketta. Ehkä jo julkistettu yksityinen rahoitus auttaisi hankkeen puoltamisessa, jos veroeuroja ei tarvitsisi sotkea mukaan.

Yksi iso kysymysmerkki on Gatorade Centerin kohtalo. Alustavat hahmotelmat povaisivat hallin jakamista pienemmäksi jäähalliksi ja eri lajien harrastetiloiksi. Isoista hylätyistä tiloista on perinteisesti tehty kirpputoreja, mutta tähän käyttöön Artukaisten areena taitaa olla liian kallis.

Mitään vikaahan ei 27-vuotiaalla Turkuhallilla sinänsä ole, vaikka kaupunginjohtaja Aleksi Randell ehtikin jo Ylen haastattelussa kertomaan sen olevan “hieno, mutta vanha ja kulunut”. Itse en kyllä ole havainnut Suomen toiseksi hienoimmassa jäähallissa kuluneisuutta, mutta Randell varmaan tietää paremmin.

Kun hankkeen takana ovat Supercellpohatat, väkisinkin tulee mieleen, rakennetaanko hallia vain Liigapeleihin vai havitteleeko TPS kenties paikkaa KHL:ssa tai mahdollisessa Euroopan liigassa? Nykyinen pelipaikka riittää mainiosti TPS:n nykyisiin tarpeisiin ja karrikoidusti sanoen yläkertakin on turha suurimmassa osassa otteluista.

Turkuhallin valmistuessa vuonna 1990 maailma oli erinäköinen. Jo pelkkä uusi halli houkutteli ensimmäisenä vuonna lähes täydet katsomot. Riittääkö 2020-luvulla pelkkä uutuudenviehätys vetämään suuria yleisömassoja uuteen halliin, kun vapaa-ajan viettotavat ovat pirstaloituneet moninaisiksi?

Olisi myös suotavaa, että hallista tehtäisiin riittävän suuri, jos puuhamiehillä kerran on lompakko kunnossa. Tämä saattaisi mahdollistaa isojen nimien konsertoimisen Turussa, kun nykyään näin ei käy.

JANNE SUNDELIN

 

 

 

Kirjoittaja: Janne Sundelin
Jaa: