LKS 20161123 Jääkiekkoseura TPS:n logo kuvattuna Liigan kauden 2016/2017 avaustilaisuudessa Tampereella 13. syyskuuta 2016. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

TPS johtaa sarjaa tyhjien penkkirivien edessä

13.10.2017 - 7:25 Tagit:, ,

Turussa on tänä syksynä toteutunut omituinen paradoksi: TPS pelaa erinomaista jääkiekkoa ja johtaa Liigaa, mutta sen yleisömäärät ovat romahtaneet. Seitsemän ensimmäisen kotipelin jälkeen TPS on liki tuhat katsojaa perässä viime kauden vastaavaa yleisökeskiarvoaan.

TPS:n yleisökeskiarvo seitsemässä ensimmäisessä kotiottelussa on ollut 4 703 katsojaa, millä se on Liigassa kolmantena. Edellä menevät HIFK (6 014, 6 kotipeliä) ja Tappara (5 123).

Viime syksynä TPS:n yleisökeskiarvo seitsemän ensimmäisen kotipelin jälkeen oli 5 650. Viime vuosina keskiarvo onkin tässä vaiheessa kautta ollut aina päälle 5 000 katsojaa ja parhaina kausina jopa yli 6 000 katsojaa (6 003 vuonna 2012 ja 6 193 vuonna 2009).

TPS:n toimitusjohtaja Mika Eskola ei kuitenkaan vielä ole valmis vetämään asiasta suurempia johtopäätöksiä.

– Kyse on varmasti monen tekijän summasta. Ehdotuksia on heitetty paljon ilmaan alkaen meidän julkisista ulostuloistamme, mutta johtopäätösten tekeminen tässä vaiheessa on mielestäni vielä vähän ennenaikaista, Eskola sanoo.

– Jotta satunnaistekijät saataisiin suljettua pois, meidän pitää mennä vielä muutama peli eteenpäin. Tappara-peliä verotti koripallo, Lukko-pelissä oli hieman odotettua vähemmän yleisöä, mutta vastaavasti KalPa-pelissä hieman ennakoitua enemmän.

– Ja kyllähän kesän kelit olivat niin huonot, että moni potentiaalinen katsoja on varmaan viettänyt nyt syksyllä mieluummin aikaa ulkona kuin hallissa.

Seitsemän ensimmäisen kotipelin yleisökeskiarvot ovat yleensä olleet lähelle samat kuin koko kauden toteutuneet yleisökeskiarvot. Eskola kuitenkin uskoo TPS:n yleisömäärän kasvavan kauden mittaan nykyisestä.

– En usko, että yleisömäärä tulee tippumaan viime kaudesta. Tiedämme, että tulossa on pelejä, jotka muuttavat keskiarvoa, Eskola sanoo.

– Meille olennaista on se, että emme tule jäämään jälkeen lipputuloissa. Emmekä me usko, että näin kävisi. Tulossa on pelejä, joiden yleisömäärän tiedämme nousevan korkeammaksi kuin vastaavissa peleissä viime kaudella.

– Myös linjamme ilmaislippujen suhteen on oleellisesti kiristynyt ja se näkyy selvästi.

Viime vuosina TPS:n koko kauden yleisökeskiarvot ovat liikkuneet 5:lla alkavissa luvuissa, mutta vielä 2000-luvun alussa määrät alkoivat aina 7:lla. Omaa luokkaansa on 1990-luku, jolloin katsojakeskiarvo parhaimmillaan oli 8 826 kaudella 1991–1992.

TPS ei paini yksinään yleisömäärä-haasteiden kanssa. Haaste koskettaa käytännössä jokaista liigaseuraa.

– Jos tämä on yleinen trendi, on se oire jostain isommista asioista. Asiakas kertoo kyllä jaloillaan, onko tuote kunnossa vai ei. Meidän pitää pyrkiä uudistamaan ja kehittämään tuotetta jatkuvasti, Eskola sanoo.

– Jos jatkamme nykyisellä mallilla, voidaan sanoa, että yleisömäärät eivät kasva. Eikä se ole kiinni maali- tai laukausmääristä. Ottelutapahtuman pitää olla sellainen, että siitä jää katsojalle hyvä muisto.

Kilpailu kuluttajien vapaa-ajasta on kova. Jääkiekkoakin pystyy nykyisin katselemaan kotisohvalta mielin määrin ja kynnys lähteä hallille on kasvanut.

– Mahdollisuudet seurata kiekkoa kotoa käsin live-ajassa ovat nykyisin aivan toiset kuin ennen. Kynnys lähteä paikan päälle on selvästi kasvanut, Eskola miettii.

– Olen kiertänyt paljon seuroja Suomessa ja Ruotsissa ja kyllä jotkut seurat ovat onnistuneet löytämään keinot kasvattaa yleisömääriään ja saada yhteisö tulemaan peleihin. Ei se mahdotonta ole.

– Meidän iso hallimme on tällä hetkellä meitä vastaan, mutta toisaalta se on myös iso mahdollisuus.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: