Kuvassa Kati Toivonen hieroo asiakkaan ppohjetta... 8758 / Kuvaaja: Ari-Matti Ruuska / Päivämäärä: 12.04.2018 / Mitä kuvataan: Turkulainen Kati Toivonen aloittaa Saksan kiekkomaajoukkueen hierojana.  / Sijainti: Kupittaan palloiluhalli

Toivonen hoitaa olympiakakkosten lihasjumit

17.4.2018 - 14:54 Tagit:, , ,

Helmikuussa olympiahopeaa napannut Saksan jääkiekkomaajoukkue saa tällä viikolla suomalaisen jäsenen, kun Katriina Toivonen liittyy fysioterapeuttina joukkueen huoltoryhmään. Toivonen matkustaa tiistaina Berliiniin, missä Saksa leireilee ennen MM-kisoja.

– Vähän kyllä jännittää, Toivonen myöntää.

– Itse työssä ei ole mitään jännittämistä. Se on tuttua puuhaa. Jännitystä aiheuttaa enemmän se, miten pääsen ulkopuolisena sisään tiiviiseen porukkaan.

Oman lisänsä jännitykseen tuo sukupuoli; kiekkomaailma on kiistattoman miehinen, eikä joukkueiden taustaryhmissä työskentele juurikaan naisia.

– Ehkä sekin vähän jännittää, millainen miehinen pukukoppikulttuuri siellä on. Toisaalta olen työskennellyt niin paljon urheilijoiden kanssa, että tiedän heidän olevan rentoa porukkaa. Kestän sitä paitsi aika paljon läppää, Toivonen nauraa.

Tarina siitä, miten Toivosen ja Saksan maajoukkueen tiet yhdistyivät, osoittaa maailman olevan pieni paikka.

– Olin kesällä 2016 jenkeissä ystäväperheen luona, kun (Saksan maajoukkueen päävalmentaja) Marco Sturm kävi heillä kylässä perheineen. Hieroin silloin koko porukan, Toivonen kertoo.

– Viime kesänä Sturmit kävivät Turussa ja tapasin heidät uudestaan. Marco kysyi, että pystynkö järjestämään vapaata, jos heillä olisi minulle töitä keväällä. Sanoin, että totta kai, mutta en uskonut, että siitä asiasta kuuluisi enää mitään.

Toivonen työskentelee normaalisti Turun Seudun Urheiluakatemiassa ominaisuusvalmentajana ja Turun Kuntofysiossa urheiluhierojana. Lisäksi häntä työllistää Suomen uintimaajoukkue.

– Tammikuun lopulla puhelimeni näytölle ilmaantui tuntematon, ulkomaalainen numero, johon en viitsinyt vastata, kun en tiennyt, kuka se on. Soittaja jätti kuitenkin vastaajaan viestin: ” Marco Sturm täällä, soitatko”, Toivonen muistelee.

– Soitin aika nopeasti Marcolle ja hän kysyi, pääsisinkö heidän maajoukkueensa matkaan kevään leirityksen ajaksi. Sitä tarjousta ei tarvinnut miettiä hetkeäkään.

Toivonen on sopinut työskentelevänsä Saksan maajoukkueessa huhtikuun loppupuolelle asti Berliinin ja Tanskan leirien ajan. Niiden aikana Saksa pelaa harjoitusottelut Tanskaa ja Koreaa vastaan.

– Sopimukseni päättyy viimeiseen MM-leiriin, joten kisoihin en näillä näkymin ole lähdössä, Toivonen sanoo.

Tanskassa pelattavissa MM-kisoissa Saksa pelaa Suomen kanssa samassa alkulohkossa Herningissä.

– En taida oikein edes tajuta, mihin olen lähdössä. Toiminta siellä kuulostaa viimeisen päälle ammattimaiselta, Toivonen sanoo.

– Pyysin maajoukkueen joukkueenjohtajaa ottamaan minulle sellaisen lennon, että saan hierontapöydän ja muut kamat helposti kuljetettua yhdellä lennolla Saksaan. Hän kuitenkin sanoi, ettei minun tarvitse tuoda mukanani pöytää tai mitään muutakaan. Kaikki tarvittava löytyy sieltä, kunhan vain itse ilmestyn paikalle.

Millä kielellä Toivonen sitten aikoo saksalaisten kanssa kommunikoida?

– Englanniksi. Olen lukenut lukiossa saksaa ja ymmärrän sitä kyllä. Heille en kuitenkaan aio asiaa kertoa, Toivonen nauraa.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: ARI-MATTI RUUSKA

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: