ts3

Toivo vaihtui Raumalla pettymykseksi

21.3.2014 - 22:45 Tagit:, , , , , , ,

Lukko–Blues 3–4 ja.

Gregoriaaninen kirkkomusiikki täyttää sinikeltaisen hallin. Katon rajassa roikkuu vaatimattoman kokoinen viiri: Suomen mestari 1963.

Rauman Lukon viimeisestä – ja ainoasta – mestaruudesta on jo 51 vuotta. Silloin ei pelattu vielä SM-liigaa. Suurin osa Äjänsuon tämän illan katsojista ei tainnut silloin olla vielä edes syntynyt.

Yhtä kaikki, nyt ilmassa väräjää kuitenkin raumalainen odotus, ja toivo, ja ehkä myös – syvällä sisimmässä – pelko siitä, mahtaako tässä taas käydä niin kuin aina ennenkin Raumalla 51 viime vuoden aikana.

Toivo voittaa kuitenkin pelon, kun puolivälieräsarja Espoon Bluesia vastaan on perjantaina käynnistymässä. Toivossa on hyvä elää. Sitä raumalaiset eivät vielä tässä vaiheessa tiedä, että reilun kolmen tunnin päästä he joutuvat poistumaan Äijänsuolta pettyneinä.

ts1

Lukko täynnä nälkää

Sitä ennen ehtii kuitenkin tapahtua paljon.

Ainakin ottelun alku on raumalaisille mieleen, kun Lukko rynnistää kaukaloon valtavalla energialla. Blues jää täysin telineisiin, kun Lukko spurttaa peliin kuin lauma radioaktiivisia superkettuja.

Nälkä näkyy myös tulostaululla. Ottelua on pelattu vain 3.35, kun Lukko johtaa sitä jo 2–0 Teemu Nurmen ja Jerry Ahtolan osumilla.

– Aloitus oli meiltä energinen ja aggressiivinen. Kahteen–nollaan asti pelasimme todella hyvin. Sen jälkeen aloimme jostain syystä vähän passivoitua, Ahtola miettii pelin jälkeen.

Heikon startin saanut Blues pääsee mukaan kamppailuun Tomi Sallisen maalilla ja peli tasoittuu selvästi. Toisessa erässä molemmat onnistuvat kerran, kun Lauri Tukonen kasvattaa Lukon johdon uudestaan kahteen maaliin ja Jussi Makkonen tuo espoolaiset taas maalin päähän.

ts2

Blues painaa lopussa

Jos ottelun alku on Lukon, kolmas erä puolestaan on Bluesin. Espoolaiset pyörittävät hyökkäyksen toisensa perään, mutta tärkein – maalinteko – jää puuttumaan.

Pelko alkaa kuitenkin hiljakseen syrjäyttää raumalaispuseroissa toivon, kun espoolaisten maali roikkuu vanhan kliseen mukaisesti ilmassa. Keltaiset liput eivät enää päätöserässä juuri heilu katsomossa, äänet vaimenevat – ja hiipuvat kokonaan, kun Blues lopulta saa palkintonsa.

Varsinaista peliaikaa on enää reilu minuutti pelaamatta ja Blues pelaa ilman maalivahtia, kun lukkopakki Matt Generous kaatuu kohtalokkaasti omalla puolustusalueellaan, Makkonen heittää kiekon maalille ja Miro Aaltonen lyö pelin tasoihin.

– Meille kävi vanhanaikaiset, Lukon päävalmentaja Risto Dufva tunnustaa.

– Aloimme kolmannessa erässä pelata tulostaululle, ja jätimme oikeastaan pelaamatta. Silti meillä ei ollut suurempaa hätää, mutta sitten yksi meidän pelaajamme laittoi pötkölleen ja Blues teki siitä maalin. Psykologisesti se oli aika raskas isku.

Bluesin nelosketju ratkaisee

Ensimmäisessä jatkoerässä molemmilla joukkueilla on vuoronperään omat painostusjaksonsa. Ratkaisu syntyy kuitenkin vasta neljännen erän loppupuolella, kun Bluesin neloskentän Matti Järvinen iskee voitto-osuman.

– Kai se oli sitä kuuluisaa flow’ta, kun jatkoajalla kummallakin oli vuorotellen kolmen minuutin pyörityksiä. Vähän siinä alkoi väsymyskin varmaan painaa, Ahtola miettii.

Hän on perjantaina raumanturkulaisista tehokkain yhdellä maalillaan. Ville Vahalahti ja Petteri Nummelin merkkauttavat itselleen syöttöpisteet. Ex-turkulaisista illan pistekuningas on kuitenkin Bluesin Makkonen 1+1 pisteellään.

Sarja jatkuu heti lauantaina Espoossa.

– Onneksi. Siihen ei ole monta tuntia, joten saamme unohdettua tämän pelin nopeasti. Nyt nopea palaveri ja sitten vähän jumppaa, ruokaa ja unta – ja huomenna bussilla kohti Espoota, Ahtola sanoo.

Turun Sanomat, Rauma
JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVAT: JUHA SINISALO

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: