aleksandar-georgiev

Tepsin veskariosasto kunnossa jatkossakin

23.1.2017 - 15:17 Tagit:, , , ,

Kun TPS lähti kauteen, moni piti joukkueen mahdollisena akilleen kantapäänä nuorta ja kokematonta maalivahtiosastoa. Epäilys oli, että parikymppinen Aleksandar Georgijev ja häntä pari vuotta vanhempi Oskari Setänen eivät vielä – lahjakkuudesta huolimatta – ole valmiita Liigan ykkösveskareiksi.

Kausi on osoittanut epäilyt turhiksi. Molemmat nuoret maalivahdit ovat pelanneet vahvasti ja auttaneet omalta osaltaan Tepsin parhaaseen kauteen pitkään aikaan.

– Minä en kyllä epäillyt missään vaiheessa yhtään, etteivätkö he pärjäisi. Luotin heihin täysin, TPS:n maalivahtivalmentaja Fredrik Norrena vakuuttaa.

– Vaikka Aleksandar ja Oskari ovat nuoria, ovat he ikäänsä nähden jo kokeneita maalivahteja. Sen lisäksi he ovat äärimmäisen motivoituneita ja tulevat joka aamu töihin tosissaan. Olen etuoikeutettu, että saan tehdä heidän kanssaan hommia.

Georgijev ja Setänen vakuuttivat alkukauden aikana myös työnantajansa niin, että TPS ilmoitti maanantaina tehneensä molempien kanssa jatkosopimukset. Georgijev pisti nimensä kolmen vuoden jatkosopimukseen ja Setänen teki vuoden jatkon.

– Heidän lahjakkuutensa vakuutti sekä minut että seuran. Lähtökohdat neuvotteluille eivät kuitenkaan olleet maailman helpoimmat. Tätä pähkäiltiin aika lailla, Norrena taustoittaa.

– Molemmat ovat pelanneet niin hyvin, että voisivat jossain muussa seurassa olla ykkösmaalivahteja. He kuitenkin kokivat kehittyvänsä meidän kilpailuasetelmassamme hyvin, vaikka heille ei voi ykkösen paikkaa Tepsissä tarjotakaan.

– He tajuavat, että heillä on vielä paljon pelivuosia jäljellä. Ennemmin tai myöhemmin he tulevat olemaan selkeitä ykkösiä jossain seurassa.

Kaksi loistavaa maalivahtia on tietysti TPS:lle hyvä asia. Maalivahdeille itselleen asetelman voisi kuitenkin kuvitella olevan stressaavan.

– Noin kovan kilpailuasetelman voi tietysti kokea ahdistavanakin. Asetelman toinen puoli on kuitenkin se, että siitä saa myös tukea. Tietää, että jos ei itse jonain iltana onnistu, apua löytyy taustalta, Norrena miettii.

– Joukkueessamme on hyvä harmonia. Eivät maalivahtimmekaan noin hyviä olisi olleet, ellei puolustus heidän edessään olisi niin sitoutunut.

Norrenan ja Georgijevin yhteinen taival on jo pitkä, sillä venäläismaalivahti kävi kymmenvuotiaasta alkaen kesäisin Norrenan maalivahtikoulussa.

– Aleksandarista näki heti, että hänessä on ainesta huippumaalivahdiksi. Hän oli lahjakas poika, joka luisteli hyvin. Kovin pienikokoinen hän kuitenkin oli, Norrena muistelee.

– Kun Aleksandar oli 14–15-vuotias, mietin, että jos hän jää noin pieneksi, ei hänellä ole mahdollisuuksia korkealla tasolla. Sitten hän yht’äkkiä venähti hirveästi pituutta – ja ihme kyllä säilytti samalla teknisen osaamisensa.

Tilastojen perusteella Georgijev on Liigan paras maalivahti sekä päästettyjen maalien keskiarvolla (1,36) että torjuntaprosentilla (93,37) mitattuna. Setänen on kuitenkin pelannut tällä kaudella hieman enemmän.

– Tilastojen perusteella Aleksandarin pitäisi kai pelata enemmän, mutta asia ei ole ihan niin yksinkertainen, Norrena miettii.

– Tilastojen perusteella Aleksandar on ollut parempi, mutta pitää muistaa, että muun joukkueen ”ohi-pelit” ovat sattuneet tällä kaudella Oskarille. Hän on myös joutunut voittamaan pelejä yksin enemmän kuin Aleksandar.

– Yritämme peluuttaa heitä niin, että kummankaan rytmi ei katkea. Sen takia olemme välillä vaihtaneet pelaavaa maalivahtia, vaikka toisella olisi voitto allaan.

TPS–Jukurit Turkuhallissa tiistaina klo 18.30

JUSSI LEPPÄSYRJÄ

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: