LKS 20180214 Team Slovenia rushes the ice after an overtime win of a men's preliminary round ice hockey match between the United States and Slovenia during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games at the Kwandong Hockey Centre in Gangneung, South Korea on February 14, 2018. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Brendan Smialowski

Suomalaisvalmentajat vievät Sloveniaa eteenpäin

19.2.2018 - 16:24 Tagit:, , , ,

Yksi olympiaturnauksen suurimpia yllättäjiä on ollut Slovenia, joka sijoittui omassa alkulohkossaan toiseksi USA:n ja Slovakian edelle. Sloveniaa valmentavat suomalaiset Kari Savolainen ja Risto Dufva.

– Alkulohko meni ihan kivasti. Se, että sijoituimme tässä lohkossa kakkoseksi, on kyllä aika kova suoritus, Etelä-Koreasta puhelimitse tavoitettu Dufva myhäilee.

Slovenia aloitti kisat jymypaukulla kaatamalla USA:n jatkoajalla 3–2. Venäjälle se hävisi selvästi 2–8, mutta lohkovaiheen viimeisessä ottelussa se varmisti kakkospaikkansa voittamalla isoihin kiekkomaihin lukeutuvan Slovakian rankkarikisan jälkeen 3–2.

– Maalivahtimme oli erittäin hyvä USA:ta ja Slovakiaa vastaan. Samoin ykkösketjumme on todelle hyvä ja kestää vertailun minkä tahansa suomalaisjoukkueen huippupelaajien kanssa, Dufva sanoo.

– Venäjä-pelissä itseluottamuksen kapeus näkyi sitten selvästi. Kun meiltä meni usko, jäljelle ei jäänyt paljon kerrottavaa.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Slovenia saa tiistaina vastaansa Norjan.

– Norja on ollut Slovenialle erittäin vaikea vastustaja viime vuosina. Norja pelaa hyvin organisoitua peliä, kun taas meidän pelissä näkyy jatkuva improvisaation tarve. Kiekkokulttuurin ohkaisuus näkyy siinä, että ei vielä aivan tajuta, mitä todellinen sitoutuminen vaatii, Dufva miettii.

– Katsotaan, miten käy. Voittamaan me sitä peliä lähdemme.

Dufvalle maajoukkueturnaukset ovat tuttuja, sillä hän valmensi pitkään Suomen A-maajoukkuetta ja nuorten maajoukkuetta. Slovenian valmennustehtäviin hänet sai lähtemään Savolainen.

– Kari valittiin Slovenian päävalmentajaksi alkukesästä, kun Slovenia putosi B-sarjaan, eikä joukkueen toimintaan oltu siellä tyytyväisiä. Karilla on pitkä historia Sloveniasta seurajoukkueista ja maajoukkueesta, Dufva taustoittaa.

– Kari kysyi minua kaveriksi ja, kun kotoa ja seuralta (Jukurit) tuli lupa olla kolme viikkoa olympialaisissa ja kolme viikkoa keväällä MM-kisoissa, lähdin mukaan mielelläni.

Slovenian ja Suomen maajoukkueiden valmentamisessa on Dufvan kokemuksen mukaan iso ero.

– Onhan tämä vähän erilainen projekti kuin Suomen A-maajoukkue. Suhina jääkiekkomaajoukkueen ympärillä on Sloveniassa aika lievää verrattuna Suomeen, Dufva nauraa.

– Samalla lailla pelaajat turnauksiin kuitenkin kaikkialla suhtautuvat. Ei siinä ole mitään eroa.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: LEHTIKUVA

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: