7526 / Kuvaaja: Marttiina Sairanen / Päivämäärä: 20.12.2017 / Mitä kuvataan: Jouluaaton lehteen TPS:n Eric Perrin, josta on kovaa vauhtia tulossa kaikkien aikojen ulkomaalaispelaaja Liigassa. Juttu toimiii samalla ennakkona tapanin peliin. Pyritään kuvaamaan Perrin jossain muualla kuin jäällä (lopettavat treenit 11.30-12 maissa). / Sijainti: Turkuhalli

Suomalainen joulu jo rutiinia Perrinille

23.12.2017 - 19:00 Tagit:, , ,

TPS vetää Turkuhallissa viimeistä jääharjoitustaan ennen joululomaa. Käynnissä on leikkimielinen, mutta ah-niin-totinen, ottelu: mustat vastaan valkoiset.

Pelaajilla on selvästi hauskaa. Nauru raikaa, onnistumisia juhlitaan suureleisesti, mokailuista seuraa armotonta kuittia, tuomarin (Fredrik Norrena) toimintaa arvostellaan kovaäänisesti.

Hyväntuulisten pelaajien joukosta yksi erottuu muitakin leveämmällä hymyllä, raikuvammalla naurulla, liioittelevimmilla kommenteilla. Eric Perrin on elementissään.

Ainahan Perrin on hyvällä tuulella. Kanadalaisella ilopillerillä on aina hymy herkässä, aina aikaa kannustaa ja tukea muita. Kovaa vauhtia lähestyvä joululoma on kuitenkin saanut mustapartaisen Perrinin normaaliakin riehakkaampaan menoon.

Urheilu

Kotiin Quebeciin Perrin ei tälläkään joululomalla pääse. Siinä ei kuitenkaan ole hänelle mitään uutta; alkamassa on jo 11. joulun vietto Suomessa.

– Onneksi joulunvietto Suomessa ja Quebecissa on hyvin samanlainen. Juhlallisuudet ovat samanlaiset, ruoka on samanlaista – on laatikot, kinkut ja kalkkunat – ja jopa kelikin on samanlainen, Perrin nauraa.

Perrinin perheelle on 11 vuoden aikana syntynyt Suomessa oma joulutraditionsa. Perhe viettää aina joulunsa Jyväskylän seudulla, missä Perrin pelasi ennen TPS:aan siirtymistään kuusi vuotta JYP:ssa.

Perrinin perheeseen kuuluvat Karen-vaimo, 22-vuotias Austin, 16-vuotias Alyssa ja 11-vuotias Alex.

– Menemme aina Peurungan kylpylään jouluksi. Niin nytkin, Perrin kertoo.

– Syömme, kylvemme ja nautimme yhdessäolosta. Meillä on Jyväskylässä läheisiä perhetuttuja, ja mikä tärkeää: siellä on aina jouluna lunta.

Quebecista vieraita ei Perrineille ole tulossa joulunviettoon.

– Sukulaiseni kävivät Suomessa kerran jouluna, taisi olla kaudella 2002–2003. He ovat kyllä tulossa käymään myöhemmin keväällä, mutta joulun vietämme ihan perheen kesken, Perrin kertoo.

Eikä Perrin itsekään ole aikoihin päässyt Kanadaan jouluksi.

– Tiedätkö, olen viettänyt vain yhden joulun kotona Quebecissa sen jälkeen, kun aloin ammattilaiskiekkoilijaksi. Kun pelasin Hersheyssa reilu kymmenen vuotta sitten, ajoin kerran sieltä kotiin jouluksi. Muuten olen viettänyt joulut aina maailmalla.

Urheilu

Perrinilla on edessään jännät ajat, kun TPS joulun jälkeen palaa kaukaloon. 42-vuotias sentteri on enää kolmen pisteen päässä Otakar Janeckysta SM-liigan kaikkien aikojen tehokkaimpana ulkomaalaispelaajana.

Janecky teki SM-liigassa 479 (133+346) tehopistettä. Perrinillä pisteitä on tällä hetkellä kasassa 476 (162+314).

– Tiesin toki jo ennen kauden alkua, että tällainen mahdollisuus on olemassa. Ja mitä lähemmäs Janeckya pääsen, sitä vaikeampi asiaa on päästä pakoon, Perrin sanoo.

– Yritän kuitenkin olla miettimättä asiaa. Haluan näyttää nuoremmille pelaajille, että tärkeintä on aina keskittyä itse peliin. Ei omia pisteitä voi ajatella. Ne tulevat, jos ovat tullakseen, kun pelaat oikeista syistä. Huijaamalla ei koskaan voita mitään. Sen haluan nuorille kertoa.

Ilman loukkaantumista Perrin ohittaa vuorenvarmasti Janeckyn lähiaikoina. Odotettavissa on, että ottelu pysäytetään hetkeksi juhlallisuuksien vuoksi sillä hetkellä, kun Perrin tempussa onnistuu.

– Onhan se melkoinen kunnia, että alan olla lähellä mahtavan uran pelannutta Janeckya. Se osoittaa, että olen pelannut aika hyvän ja pitkän uran Suomessa. Minun on täällä annettu olla sellainen pelaaja, joka olen, Perrin miettii.

– Tähän aikaan liittyy paljon hienoja muistoja, monta hienoa joukkuetta, paljon loistavia pelikavereita, paljon tärkeitä ystävyyksiä. Alyssa syntyi Porissa, Hämeenlinnassa voitimme pronssia, Jyväskylässä mestaruuden. Turussa olen kolmen vuoden aikana saanut upeita ystävyyssuhteita. Joka paikasta on hienot muistot.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVAT: MARTTIINA SAIRANEN

Urheilu

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: