liiga0908RT_503_sm

SM-liigassa mietitään liigakarsintojen poistamista

14.8.2013 - 8:29 Tagit:,

Turun Sanomien tietojen mukaan SM-liigassa pohditaan parhaillaan liigakarsintojen poistamista jo ensi keväältä. Käytännössä se merkitsisi sitä, että Jokereiden lähtiessä KHL:ään liigaa pelattaisiin 13 joukkueen voimin – mikäli kaikki muut nykyiset liigaseurat olisivat mukana.

SM-liigassa on jo jonkin aikaa mietitty nykyisen karsintasysteemin poistamista ja sarjan muuttamista lisenssipohjaiseksi. Ainakin osa seuroista kannattaa mallia, jossa SM-liigasta voisi muutoksen jälkeen hakea paikkaa, mikäli seura täyttää urheilulliset ja taloudelliset kriteerit. Yksi tämän vaihtoehdon kannattaja on TPS:n puheenjohtaja Tomi Aalto.

– Korostan, että en en kannata liigan sulkemista. Sen sijaan kannatan nykyisen karsintamallin poistamista. Näkisin parempana sen, että siirtyisimme lisenssipohjaiseen systeemiin. Jos joku liigan ulkopuolinen organisaatio täyttää urheilulliset ja taloudelliset vaatimukset, liigaa voisi mielestäni laajentaa, Aalto sanoo.

Samaa mieltä on myös HIFK:n toimitusjohtaja Jukka Valtanen.

– Olisi liigalle huono asia, jos sarjaan paljon investoinut, vahvan talousalueen ja laajan fanipohjan omaava perinteinen liigajoukkue putoaisi sarjasta ja sen korvaisi uusi seura, jolla ei ole vastaavia edellytyksiä. Yksi liigan vahvuuksia on juuri se, että se toimii Suomen suurimmilla talousalueilla, toisin kuin moni muu palloilusarja, Valtanen totesi Turun Sanomille.

Nousija ja putoaja konkurssiin

Nykyisen mallisia liigakarsintoja on pelattu vuodesta 2009 lähtien. Vain kerran, heti keväällä 2009, mestisjoukkue Sport pystyi aidosti haastamaan liigavastustajansa Ässät. Muut neljä sarjaa ovat olleet enemmän tai vähemmän läpihuutojuttuja.

– Karsintojen urheilullinen lähtökohta on ymmärrettävä ja hyväksyttävä. Sitä vastassa on kuitenkin raaka todellisuus: talous, Valtanen miettii.

Mikäli Mestiksen voittaja onnistuisi nykymuotoisissa karsinnoissa kaatamaan liigavastustajansa, tulisi sille sen jälkeen kova kiire. Sillä olisi käytännössä vain muutama viikko aikaa lunastaa arviolta reilun kahden miljoonan euron liigalisenssi ja rakentaa lisäksi pikavauhtia itselleen huomattavasti mestisjoukkuetta kalliimman liigajoukkueen runko. Aallon mielestä lisenssipohjainen laajennusmalli antaisikin potentiaaliselle liigajoukkueelle paremmat lähtökohdat liigassa pelaamiseen.

– Olisi kaikille parempi vaihtoehto, että nousua haluava organisaatio saisi ensin tehdä pitkäjänteistä työtä suunnitellessaan, rakentaessaan ja investoidessaan pelaajasopimuksiin, yhteistyösopimuksiin ja hallioloihin. Paketti olisi täysin valmis, kun nousu toteutuisi.

– Nykymallissa on suuri riski, että potentiaalinen liigaprojekti epäonnistuu, kun sitä ei ole rakennettu hallitusti. Pahimmassa tapauksessa se johtaa sekä yli varojensa satsaavan nousijan että toimintansa alas ajavan putoajan konkurssiin.

– Aina vedotaan karsintojen urheilullisuuteen, mutta minä en näe mitään urheilullista siinä, että kaksi kilpailukykyistä seuraa ajetaan konkurssiin, Aalto sanoo.

TS – JUSSI LEPPÄSYRJÄ

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: