Oskari Setänen mv
6115 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 29.08.2017 / Mitä kuvataan: Jääkiekkoliiga alkaa ensi viikon perjantaina. Ennakkoliitteeseen (4s) kuvia TPS:n jäätreeneistä noin klo 10.45-11.45. Premiä varten kuvaa myös! / Sijainti: Turkuhalli

Setänen tavoittelee eliittiä

5.9.2017 - 6:43 Tagit:, , ,

Liigakausi on enää muutaman päivän päässä ja jännitys pukukopeissa nousee päivä päivältä. Oskari Setäsestä jännitystä on kuitenkaan vaikea havaita. 23-vuotias TPS-maalivahti hymyilee yhtä leveästi kuin aina ennenkin.

– Mikäs tässä. Kiva, kun kausi lähtee lopultakin käyntiin, Setänen sanoo.

– Kesä meni mukavasti ja sain treenattua hyvin. Sain olla terveenä ja tuntui siltä, että kehityin fysiikkapuolella paljon. Hain lisää nopeutta, elastisuutta ja liikkuvuutta, ja testit osoittavat toivottua kehitystä tapahtuneen.

– Meidän tavoitteemme joukkueena on nousta tällä kaudella kärkiseurojen joukkoon ja itse haluan nousta Liigan kärkiveskareiden ryhmään. Edessä on tärkeä kausi ja odotan sitä innolla.

TPS lähti viime kauteen kahdella nuorella ja liigatasolla kokemattomalla maalivahdilla, Setäsellä ja Aleksandar Georgijevilla. Suunnitelma toimi ja molemmat TPS-maalivahdit pelasivat erinomaisesti.

Kilpailu ajoi sekä Setästä että Georgijevia eteenpäin.

– Kilpailutilanne oli alusta asti kova, ja se jatkui minun ja Alexin välillä koko kauden. Se ajoi meitä molempia eteenpäin, kun taistelimme jokaisessa treenissäkin pelipaikasta, Setänen kertoo.

– Kehityimme molemmat, mutta veihän se tietysti energiaa, kun kilpailu oli niin raakaa.

Luonteeltaan maalivahdit olivat toistensa vastakohtia. Aina iloinen Setänen on ulospäinsuuntautunut ja sosiaalinen, Georgijev puolestaan hiljaisempi ja siviilissäkin äärimmäisen keskittynyt.

– Olimme toistemme vastakohtia sekä luonteeltamme että pelityyliltämme. Tulimme silti hyvin toimeen keskenämme, eivätkä luonne-erot haitanneet kanssakäymistä, Setänen sanoo.

– Ei meistä parhaita ystäviä tullut. Emme pelanneet pleikkaria ja viettäneet aikaa yhdessä iltaisin. Hyviä kavereita meistä kuitenkin tuli, ja vaihdamme taatusti kuulumisia jatkossakin.

Georgijev teki kesällä NHL-sopimuksen New York Rangersin kanssa ja TPS hankki hänen korvaajakseen Rasmus Tirrosen. Tällä kertaa Setänen pääseekin lähtemään kauteen aivan erilaisista lähtökohdista kuin vuosi sitten. Nyt hän on lähtökohtaisesti TPS:n ykkösmaalivahti.

– Uusi tilanne antaa minulle pienen etulyönnin kauden alussa. Saan positiivisen buustin siitä, että yritän vakiinnuttaa asemani Tepsin selkeänä ykkösveskarina ja samalla sarjan eliittiin kuuluvana maalivahtina, Setänen miettii.

– Itsestäni kaikki on kuitenkin loppujen lopuksi kiinni; siitä, miten suoritan kaukalossa. Jos en onnistu, en varmaan jatka kauan ykkösmaalivahtina.

Georgijevin esimerkki kannustaa myös Setästä haaveilemaan entistä vahvemmin tulevaisuudesta NHL:ssä.

– NHL on tietysti tavoitteeni. Sain Alexin esimerkistä paljon lisää uskoa haaveen toteutumisesta, Setänen sanoo.

– Harjoittelimme ja pelasimme Alexin kanssa samalla tasolla koko viime kauden. Tuntuu, että jos hän onnistui pääsemään NHL:ään, ei se ole mahdotonta minullekaan. Oli hienoa nähdä tällainen käytännön esimerkki ihan vierestä.

Viime kaudella TPS sijoittui runkosarjassa upeasti kakkoseksi, mutta romahti pudotuspeleissä. HIFK voitti puolivälieräsarjan, ja ennakkosuosikkina sarjaan lähteneen TPS:n kesäloma alkoi varhain.

– Meitä kaikkia jäi keväällä kaivelemaan se, miten nopeasti pelit loppuivat. Tällä kertaa vakaa aikomuksemme on jatkaa kautta paljon pidempään, Setänen sanoo.

– Materiaalimme oli viime keväänä loukkaantumisten vuoksi liian kapea. IFK pystyi heittämään joka peliin tuoreita pelaajia, me emme. Kärkipelaajien kuorma kävi liian kovaksi. HIFK:lla bensaa riitti enemmän koneessa.

– Pienestä se kuitenkin jäi kiinni. Hävisimme kaksi peliä jatkoajalla ja ne olisivat voineet ihan hyvin kääntyä meillekin.

Setänen itse urakoi HIFK-sarjan jokaisen pelin TPS-maalin suulla.

– Fyysisesti se oli tietysti aika kova kuorma, mutta mielelläänhän jokainen pelaa, jos vain kokoonpanoon pääsee. Ei minulla ollut sen suhteen valittamista.

– Ne pelit olivat omasta mielestäni minulta ok suoritus.

Vain ok?

– Koen, että siihen jäi kyllä parannettavaa. Haluaisin kaivaa kauden huipennuksessa esiin 105 prosenttia itsestäni. Nyt onnistuin mielestäni vain 95-prosenttisesti.

– Se on selvä kehityskohde tällä kaudella. Haluan saada keväällä itsestäni esiin viimeisen jäävuoren huipun.

Huippujoukkueet syntyvät usein tappioiden kautta. Parhaassa tapauksessa TPS:kin pystyy ottamaan viime keväästä opikseen ja nostamaan tasoaan entisestään.

– Nyt me olemme kauden kokeneempia ja fiksumpia, eikä siitä ainakaan haittaa voi olla. Viime kevät oli opettavainen kokemus ja meidän pitää nähdä se matkan osana. Katso vaikka Tapparaa, jonka piti hävitä monta finaalia ennen kuin se pääsi nostelemaan kannua, Setänen miettii.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: RIITTA SALMI

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: