kakkosvalmentaja Sami Salo
6115 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 29.08.2017 / Mitä kuvataan: Jääkiekkoliiga alkaa ensi viikon perjantaina. Ennakkoliitteeseen (4s) kuvia TPS:n jäätreeneistä noin klo 10.45-11.45. Premiä varten kuvaa myös! / Sijainti: Turkuhalli

Salo haluaa nostaa Tepsin vaatimustasoa

5.9.2017 - 14:44 Tagit:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Siellä ne jo kyttäävät kansioineen, tshekkiläiset nimmarinmetsästäjät.

Tepsin bussi on kaartamassa hotellin eteen elokuisella CHL-matkalla ja nimikirjoituksia hamuavat paikalliset ovat jo rakennuksen ovien edessä kytiksessä kansioineen. Tilanne on toistunut jo useaan kertaan; lentokentällä, jäähallilla…

Muutama pelaajakin kiinnostaa. Ylivoimaisesti suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin bussin etuosassa istuvaan johtoryhmään: Aki Bergiin, Antero Niittymäkeen, Fredrik Norrenaan… ja ennen kaikkea Sami Saloon.

Luonnollistahan se tietysti on: kun takana on 878 NHL:n runkosarjan peliä ja kaupan päälle 102 pudotuspeliä, nimmari on haluttua tavaraa. Eikä tilanne TPS:n nykyistä pakkivalmentajaa hätkäytä. Salo vetelee nimikirjoituksia pelaajakortteihin naama peruslukemilla, pieni hymynkare huulillaan.

Kolme vuotta sitten hienon NHL-uransa päättänyt Salo nimettiin täksi kaudeksi TPS:n valmennusryhmään Kalle Kaskisen, Kimmo Rintasen ja Norrenan seuraksi. Tepsin lisäksi Salo toimii tällä kaudella myös 20-vuotiaiden maajoukkueen valmentajana. Valmentajan ura on siis lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti.

– Valmentaminen alkoi pyöriä mielessä jo Kanadassa, kun kävin auttelemassa poikani joukkuetta. Sitten, kun urani loppui USA:ssa, jatkoin saman tien junnuvalmennuksen parissa oman poikani joukkueessa ja vähän vanhemmissa ikäluokissa, Salo kertoo.

– Kun palasimme Suomeen, minulta kysyttiin kiinnostusta lähteä mukaan 19-vuotiaiden maajoukkueen valmentamiseen. Se meni hyvin, kemia löytyi ja Jussi Ahokas kysyi lähtisinkö hänen kanssaan jatkamaan seuraavaksi kaksikymppisiin.

– Antero (Niittymäki) soitti sitten keväällä ja kysyi haluaisinko lähteä mukaan myös Tepsin valmennukseen. Kun perhe näytti vihreää valoa, lähdin mielelläni mukaan.

TPS:ssa Salo vastaa puolustajien harjoittelusta ja peluuttamisesta sekä alivoimasta.

– Pakkien kanssa on helppo toimia, kun se on itselle tuttu pelipaikka. Homma on mukavaa, mutta samalla myös haastavaa. Pikkuhiljaa pääsen siihen paremmin ja paremmin kiinni, Salo miettii.

– Minulla oli urani aikana paljon hyviä valmentajia. Yritän ammentaa heidän opeistaan sellaisia asioita, jotka auttoivat aikoinaan omaa pelaamistani.

Ketkä entisistä valmentajista jäivät Salolle parhaiten mieleen? Ketkä toimivat hänelle esikuvina valmentajina?

– Tepsistä tietysti Vladimir Jursinov ja Jukka Koivu. He opettivat nuorelle pojalle paljon sekä jäällä että sen ulkopuolella, Salo muistelee.

– NHL:n päävalmentajista päällimmäisinä mieleen jäivät Marc Crawford Vancouverissa ja Jon Cooper Tampassa. He olivat hyvin eri tyylisiä valmentajia. Crawford oli vanhan liiton mies, joka vaati paljon, mutta tajusi myös antaa tilaa pelaajalle. Cooper edusti uutta sukupolvea, missä mennään enemmän pelaajan ehdoilla ja annetaan paljon positiivista palautetta.

– Itse yritän olla Crawfordin ja Cooperin linjojen välimaastossa. Tilaa pitää antaa, mutta sen olen oppinut, että pelaajalta pitää myös vaatia paljon. Ilman kovaa työntekoa lopputulos ei ole haluttu: se, että TPS taistelee jälleen joka vuosi kärkipaikoista.

Päivittäisen vaatimustason nosto onkin yksi tärkeimmistä asioista, joita Salo Tepsiin haluaa tuoda mukanaan.

– NHL:ssä pelaajat ovat jatkuvasti suurennuslasin alla ja heiltä vaaditaan paljon. Samanlaista vaatimustasoa mekin yritämme Tepsiin tuoda. Päivittäisen tekemisen laadun pitää olla aina korkea. Tekemisen pitää olla tapissa huononakin päivänä, Salo tuumii.

TPS:lla on pelaajaringissä kahdeksan puolustajaa. Salon mukaan sekoitus on lupaava.

– Seurajohto on hoitanut meille hyvät työkalut, Salo sanoo.

– Meillä on kolme kokenutta puolustajaa (Henrik Tallinder, Ilkka Heikkinen, Jani Forsström), kolme viime kaudella läpi lyönyttä pakkia (Miro Keskitalo, Elmeri Eronen, Martin Berger) ja kaksi tällä tasolla uutta, lupaavaa kaveria (Tarmo Reunanen ja Lucas Ekeståhl-Jonsson). Sekoitus on hyvä.

– Pelaamme yleensä kuudella pakilla, joten pelipaikoista syntyy kilpailua. Jos jotakin kaipaamme, niin ehkä yhtä rightin pelaajaa. Nyt Eronen on ainoa rightin pakkimme.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: RIITTA SALMI

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: