2013 NHL Draft - Portraits

Ristolainen mukana olympiasuunnitelmissa

7.11.2013 - 8:00 Tagit:,

Nuoret suomalaiset NHL-tulokkaat Rasmus Ristolainen, Olli Määttä ja Aleksandr Barkov ovat mukana listalla, josta kiekkomaajoukkueen johto valitsee olympiajoukkueen Sotshiin.

– Kaikki kolme ovat varteenotettavia ehdokkaita olympialaisiin, maajoukkueen päävalmentaja Erkka Westerlund kertoi Turun Sanomille.

– On ollut todella positiivista huomata, että kaverit ovat saaneet pelipaikan NHL:stä heti ensimmäisellä kaudellaan. Eivätkä vain saaneet pelipaikkaa, vaan myös pelanneet hyvin.

Barkovin nimeä moni on varmaan osannut odottaakin olympiaehdokkaiden joukkoon, mutta Ristolainen ja Määttä ovat kenties suurempia yllätyksiä. Heidän osakkeitaan nostaa se, että NHL:ssä pelaa tällä hetkellä heidän lisäkseen vain kolme suomalaista puolustajaa: Sami Salo, Kimmo Timonen ja Sami Vatanen.

– Suomalaispuolustajien määrä NHL:ssä on tällä hetkellä todella pieni. Ennen heitä oli sen verran, että joukkueen puolustuksen pystyi rakentamaan heidän varaansa. Nyt heitä ei vain enää ole siellä yhtä paljon.

– Kun tilanne on tämä, nuoret ovat luonnollisesti kilpailussa mukana, Westerlund mietti.

Nummelin saa näyttöpaikan

Kilpailussa mukana on edelleen myös kokenut Petteri Nummelin, joka joutui nivusvamman vuoksi jättämään Helsingissä tällä viikolla pelattavan Euro Hockey Tourin osaturnauksen väliin. Westerlundin mukaan kotiturnauksen väliin jääminen ei heikennä Nummelin mahdollisuuksia päästä olympiajoukkueeseen.

– Petteri on varmaankin mukana joulun turnauksessa Venäjällä, jos vain on silloin kunnossa, Westerlund lupasi.

– Päivän kuntoahan tässä haetaan; sitä, ketkä ovat kunnossa loppuvuodesta, kun olympialaiset alkavat lähestyä.

Helsingin turnaukseen Suomen valmennusjohto valitsi parhaan mahdollisen Euroopassa pelaavan joukkueen. Mukana on vain yksi ensikertalainen, maalivahti Jussi Rynnäs.

– Yritämme käydä tässä turnauksessa läpi Euroopassa pelaavat huippumme. Ne, jotka nyt jäivät niukasti rannalle, saavat vielä toisen näyttöpaikan Venäjän turnauksessa.

– Tämän viikon jälkeen alamme seuraavaksi kahlata läpi Pohjois-Amerikassa pelaavia kavereita, Westerlund kertoi.

Westerlund matkustaa ensi maanantaina Amerikkaan pariksi viikoksi. Matka suuntautuu itärannikolle, missä ohjelmassa on mahdollisimman monen suomalaisen NHL-pelaajan tapaaminen.

– Tavoitteena on päästä juttelemaan mahdollisimman monen potentiaalisen olympiapelaajan kanssa. Sen jälkeen alamme pikkuhiljaa vetää yhteen tietojamme, Westerlund sanoi.

Jopa kovempi kuin MM-kisat

Suomen joukkueessa on EHT-kotiturnauksessa melkoinen määrä kokemusta. Erityisen paljon sitä löytyy puolustuksesta, missä yli sata A-maaottelua ovat pelanneet Lasse Kukkonen (142 maaottelua), Ossi Väänänen (131), Jere Karalahti (115) ja Tuukka Mäntylä (108).

Hyökkäyspäässä yli sadan maaottelun miehiä ovat Niklas Hagman (114), Jarkko Immonen (105) ja Mika Pyörälä (103).

– KHL:n ansiosta saamme turnaukseen mukaan monta pelaajaa, jotka muuten pelaisivat NHL:ssä. Se on hieno juttu kotiyleisöllekin, Westerlund sanoi.

– Minulla on sellainen tunne, että tämä turnaus on jopa kovempi kuin MM-kisat.

Entisinä aikoina syksyn EHT-turnauksen pelaajista aniharvalla olisi ollut mahdollisuuksia edetä olympialaisiin asti. Tällä kertaa kaikki on toisin.

– Arvioisin tässä vaiheessa, että tästä porukasta olympiajoukkueessa on mukana kahdeksan pelaajaa. Tilanne kuitenkin muuttuu tietysti koko ajan loukkaantumisten ja muiden juttujen myötä, Westerlund sanoi.

Suomen joukkue Helsingin turnauksessa

Maalivahdit:
31 Jussi Rynnäs Kärpät, 32 Niko Hovinen Metallurg Novokuznetsk.

Puolustajat:
2 Teemu Laakso Severstal Tsherepovets, 4 Ossi Väänänen Jokerit, 5 Lasse Kukkonen Kärpät, 6 Tuukka Mäntylä Metallurg Novokuznetsk, 10 Jere Karalahti Jokerit, 18 Sami Lepistö Avtomobilist Jekaterinburg, 38 Juuso Hietanen Torpedo Nizhni Novgorod, 63 Topi Jaakola Lev Praha.

Hyökkääjät:
9 Niklas Hagman Ässät, 12 Jori Lehterä Sibir Novosibirsk, 13 Petteri Wirtanen Donbass Donetsk, 23 Sakari Salminen Torpedo Nizhni Novgorod, 25 Jonas Enlund Sibir Novosibirsk, 26 Jarkko Immonen Torpedo Nizhni Novgorod, 27 Petri Kontiola Traktor Tsheljabinsk, 37 Mika Pyörälä Kärpät, 41 Antti Pihlström Salavat Julajev Ufa, 50 Juhamatti Aaltonen Kärpät, 62 Oskar Osala Neftekhimik Nizhnekamsk, 70 Teemu Hartikainen Salavat Julajev Ufa, 71 Leo Komarov Dinamo Moskova.

Helsingin EHT-turnaus

Torstai:
18.30 Venäjä–Suomi
19.00 Ruotsi–Tshekki (pelataan Gävlessä)

Lauantai:
12:30 Ruotsi–Venäjä
16.30 Suomi-Tshekki

Sunnuntai:
12.30 Tshekki–Venäjä
16.30 Suomi–Ruotsi

TS – JUSSI LEPPÄSYRJÄ

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: