pexi

Raumalla uuden tarinan alku

6.9.2017 - 15:59 Tagit:, ,

Lukkoa kipparoi kokenut kiekkomies, Pekka Virta, joka on kahdesti nostanut KalPan pohjamudista pinnalle. Viime kaudella kaikki kiekkoasiantuntijat olivat ihmeissään, kun tyvipäähän ennakoitu KalPa kuittasi keväällä hopeaa ja laittoi kestomenestyjä Tapparan tiukille.

Nyt tämän saman miehen ääni täyttää Äijänsuon jäähallin, kun käskyt ja ohjeet kajahtelevat tasaiseen tahtiin palautteena pelaajille. Piirrot pieneen tauluun tuovat pala palalta lähemmäksi sitä peliajatusta, jota hän 2+1 vuoden sopimuksella on tuomassa Lukkoon.

– Minulla on omat ajatukseni, jotka muokkautuvat kulloisenkin tilanteen mukaan ja joista pidän kiinni. Yksi tavoite on kehittää pelaajia ja sitä kautta koko joukkuetta, jonka perusrunko olisi hyvä pitää koossa pidempään.

Virran pelityyli on saanut paljon myönteisiä arvioita. Miten sen voisi määritellä kansanomaisesti?

– Se on suoraviivaista, hallitaan kiekkoa ja luistellaan kovaa, tiivistää Virran mukana Kuopiosta tullut Janne Keränen, joka uskoo Lukon mahdollisuuksiin.

– Meillä on hyvä joukkue ja tarina kasvaa kauden aikana niin kuin kävi Kuopiossa, vakuuttaa Keränen, joka viime kaudella oli KalPan paras maalintekijä ja teki koko Liigassa eniten ylivoimaosumia (14).

Mikä on se tarina, joka Raumalla nähdään ja mitä siitä ajattelee päävalmentaja?

– On turha hirttää joukkuetta tulostavoitteisiin. Liigassa on ainakin kymmenen joukkuetta, joiden johtoryhmä odottaa suoraa pudotuspelipaikkaa. Oman matematiikkani mukaan kaikki kymmenen eivät kuuden sakkiin mahdu.

Siksi koko tarinaa ei kerrota yhdeltä istumalta. Juonen kehittely on monen tekijän summa, jossa on paljon muuttuvia tekijöitä.

– Ensimmäiseksi minun täytyy vakuuttaa oma tiimini sekä pelaajat siitä peliajatuksesta, jota toteutan. Menestymiseen vaikuttaa koko organisaatio kaikilla tasoilla. Tämä ei ole yhden miehen näytös.

Virran ajatuksissa arjen työ on korkeassa kurssissa. Laatu, ahkeruus, rehellisyys, kaveruus, urheilullisuus ja harjoittelu ovat sanoja, joilla luodaan omaa identiteettiä.

– Joskus on pakko mennä harjoituksissa kovempaa kuin itse pelissä, Siitä syntyy suoritusvarmuus. On myös uskallettava mennä epämukavuusalueelle ja voitettava ne pelot, joita kaikki ihmiset kohtaavat. Epäonnistumisen pelko ei saa olla este omien rajojen ylittämiselle.

Hyvä tarina ei synny hetkessä. Pekka Virta tekikin omalta osaltaan kaikkensa sen eteen, että Lukossa kiekkoppinsa saanut Kalle Sahlstedt palaa kasvattajaseuraansa urheilujohtajaksi, jolla on kaksi keskeistä tehtäväkenttää.

– Toimin päävalmentajan oikeana kätenä. Osallistun joukkueen rakentamiseen ja pelaajien kehittämiseen. Tunnen Pekan pelivuosiltani KalPassa ja meillä on yhteisiä pitkän aikavälin tavoitteita.

– Toinen, ehkä alussa enemmän aikaa vievä tehtävä, on toimia koko junioritoiminnan kehittäjänä niin, että työ on entistä laadukkaampaa, linjaa Sahlstedt, jonka puhetta kuunnellessa herää luottamus hyvin hallitun muutoksen matkaan.

TIMO SJÖMAN
KUVA: JUHA SINISALO

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: