30071626

Räjähtävällä potkulla Amerikkaan

25.6.2015 - 17:35 Tagit:, , , , ,

Turun Urheilupuistossa tuoksuu nurmi. Kun lihakset on verrytelty lämpimiksi, Mikko Rantanen pinkaisee 30 metrin spurttiin valjaat yllään ja levypainolla kuormitettu kelkka perässään. Ja uudestaan ja uudestaan.

Näin Rantasta, 18, opetetaan ottamaan räjähtävät ensipotkut, joilla luistellaan vastustajilta karkuun. Näin hänestä muovataan voimanpesää, jota ei tyrkitä syrjään NHL-jääkiekkokaukaloissa.

– Ihan mieletön talentti. Järkyttävä, suitsuttaa treenejä vetävä voimavalmennuskonkari Hannu Rautala.

Harjoitusryhmässä on tänään viisi pelaajaa, mutta treeni on sellainen, joka voisi olla yksin Rantaselle räätälöity. Hän tietää, että luistelua pitää parantaa.

– Ne 3–5 ensimmäistä potkua, että niihin tulisi voimaa. Pääsisi liikkeelle paremmin ja nopeammin, Rantanen toteaa harjoituksen jälkeen.

Rantanen on kesällä treenannut ohjatusti viitenä päivänä viikossa. Lauantaisin hän rehkii omatoimisesti, sunnuntai sentään on lepopäivä.

– Lauantaisinkin tulee tehtyä niitä räjähtäviä. Viikolla tulee usein pelattua sulkapalloa tai salibandyä. Nekin auttavat ketteryyteen ja räjähtävyyteen, kun tulee nopeita suunnanmuutoksia.

30071648

Rankingit on rankingeja

Suomessa on Väestötietojärjestelmän mukaan 114 Mikko Rantasta. Tälle talentille ei ole suotu mieleenpainuvaa nimeä kuten Mikael Granlundille, Aleksander Barkoville, Kasperi Kapaselle ja Rasmus Ristolaiselle, saati kuuluisaa kiekkoisää kuten Barkoville ja Kapaselle.

Ehkä siksi Rantanen on päässyt vielä vähällä hehkutuksella, vaikka hän on lahjakkuudeltaan samaa sarjaa kuin mainittu nelikko.

Rantasta povataan tämän viikon NHL-varaustilaisuudessa kymmenen ensimmäisen nimen joukkoon.

– On se kunnia-asia, mutta ei rankingeja kannata katsoa liikaa. Ne voivat muuttua sen mukaan, millaiset tarpeet seuroilla on, hän aprikoi.

Hyökkääjä Rantasella on taitoa ja kokoa, pituutta 192 senttiä ja painoa 98 kiloa. Luistelun ohella laukauksen pitää parantua.

– Varsinkin pienestä tilasta lähtevän laukauksen. Tietysti voimaharjoittelun kautta laukaukseenkin tulee lisää voimaa.

Viime vuodenvaihteessa Rantanen oli alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen paras pistemies. TPS:ssä hän päätti kauden kultakypärä päässään ja varakapteenin A-kirjain rinnassaan.

Talvella silloinen TPS-luotsi Miika Elomo luonnehti Urheilusanomissa Rantasta unelmavävytyypiksi. Sekasortoisessa joukkueessa oli sentään joku valopilkku.

30071718

On tullut höpöteltyä

Unelmavävyvaikutelma Rantasesta välittyy nytkin. Hän ei ole joutunut granlundmaiseen julkisuuspyöritykseen, mutta vastaukset ovat oppikirjamaisen kohteliaita. Niissä on myös määrätietoisuutta ja asiaa.

Kesäkuun alussa NHL:n testiviikolla Rantanen sai makua Pohjois-Amerikan medianmelskeestä. Haastattelut menivät miehen omasta mielestä hyvin.

– Englanti sujui hyvin. Se on kouluenglantia pääsääntöisesti, mutta aika paljon olen oppinut, kun Tepsissä on ollut ulkomaalaisia. Heidän kanssaan on tullut höpöteltyä.

Rantasen suosikkijoukkue NHL:ssä on Pittsburgh Penguins, mutta sinne pääsyä hänen ei tarvitse jännittää. Seura on myynyt ykköskierroksen varausvuoronsa pelaajakaupassa.

Tulipa varaus mistä kaupungista tahansa, Rantanen toivoo olevansa siellä syksyllä.

– NHL on maailman kovin liiga. Tavoite on, että taistelen pelipaikasta siellä.

TPS:n nuori lupaus

Mikko Rantanen
– s. 29.10.1996 Nousiaisissa
– keskus-/laitahyökkääjä, kätisyys left
– debytoi TPS:n liigajoukkueessa seurahistorian (16v 1kk 5pv) nuorimpana pelaajana kaudella 2012–13, onnistui maalinteossa toisessa liigaottelussaan
– liigaura TPS:ssä: 108 ottelua, 16+24=40 pistettä
– varataan tulevana viikonloppuna NHL:ään, useimmissa ennakkorankingeissa sijoilla 8–10
– viime vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen paras pistemies (5,4+0=4)
– harrastaa eri pallopelejä ja pelaa mielellään NHL:ää videopelinä

TS-STT–MIKAEL HOIKKALA
KUVAT: LEHTIKUVA

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: