pic_5_3484889_k2026993_651

Pikkuleijonat jäi kauas amerikkalaisista

23.4.2017 - 23:06 Tagit:, ,

Kahden tappiottoman joukkueen kohtaaminen päättyi Suomen Pikkuleijonien 2–4-tappioon Yhdysvalloille jääkiekon alle 18-vuotiaiden MM-loppuottelussa Slovakian Popradissa. Suomi ei ollut tällä kaudella voittanut Yhdysvaltoja alle 18-vuotiaissa kertaakaan, eikä kauden ensimmäinen voitto amerikkalaisista ollut lähellä sunnuntainakaan.

Suomella oli ennen loppuottelua kaksi valttia hihassaan: pitempi lepo välierän jälkeen ja MM-turnauksen tehokkain ylivoima. Kummastakaan ei ollut apua, eikä MM-turnauksen pistepörssin voittanut Kristian Vesalainen saanut loppuottelussa tilastoihin muita merkintöjä kuin yhden kaksiminuuttisen.

Yhdysvalloilla oli takanaan huomattavasti suomalaisia lyhyemmät yöunet, sillä amerikkalaisten välierä Ruotsia vastaan alkoi lauantai-iltana neljä tuntia Suomen ottelun jälkeen ja päättyi vasta kun jatkoerää oli jäljellä 21 sekuntia. Silti amerikkalaiset olivat loppuottelussa selkeästi liukkaammin luistellut joukkue.

– Kaveri vähän luistelee enemmän kuin me. Vauhdikas joukkue, kovaa tulee maalille, Jesse Koskenkorva tunnusti jo ensimmäisellä erätauolla Yleisradion tv-haastattelussa.

Ennen finaalia Suomen ylivoimapeli oli MM-turnauksen selkeästi tehokkainta. Suomi oli onnistunut maalinteossa 36 prosentissa ylivoimistaan, mutta loppuottelussa tahti oli täysin toinen. Suomi pelasi ottelussa kuusi kertaa ylivoimaa, mutta ei saanut niistä aikaan maalia.

Niemisen päätepysäkki

Suomella oli suuria vaikeuksia saada ylivoimalla edes peliä pyörimään hyökkäyspäähän. Yhdysvallat teki kolmannen maalinsa alivoimalla toisen erän alussa, kun Yhdysvallat karkasi alivoimalla 2–1-hyökkäykseen, jonka päätteeksi Joel Farabee ujutti 3–0-maalin Ukko-Pekka Luukkosen taakse.

Myös Suomen seuraava ylivoima päättyi huonosti. Joni Ikonen menetti kiekon siniviivalla ja kampitti kiekon riistäneen amerikkalaisen. Seuranneella ylivoimalla Grant Mismash siirsi amerikkalaiset 4–1-johtoon. Toisen erän lopulla amerikkalaiset osuivat alivoimalla vielä maalikehikkoon.

Kolmannessa erässä Suomi yritti raivokkaasti kavennusta, mutta se onnistui vasta amerikkalaisten maalivahdin Dylan St. Cyrin avustuksella. Hän yritti laukoa kiekon Suomen tyhjään maaliin, mutta veto kimposi Urho Vaakanaisesta Yhdysvaltain maaliin.

Yhdysvallat on alle 18-vuotiaiden ikäluokan menestynein joukkue kymmenellä maailmanmestaruudella. MM-mitaleita amerikkalaiset ovat nyt ottaneet ennätyksellisesti 14 peräkkäisestä alle 18-vuotiaiden MM-turnauksesta. Yhdeksästä viime MM-turnauksesta Yhdysvallat on voittanut seitsemän: vuosien 2009, 2010, 2011, 2012, 2014, 2015 ja 2017 maailmanmestaruudet kertovat amerikkalaisen pelaajakasvatuksen tehosta.

Päävalmentaja Juuso Niemiselle MM-turnaus merkitsi päätepysäkkiä 1999 syntyneiden ikäluokan kanssa, jonka maajoukkuetta hän on valmentanut alusta lähtien.

MM-pronssin voitti Venäjä, joka nujersi Ruotsin 3–0.

STT–RAIKO HÄYRINEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: