Jarno Pikkarainen

Pikkaraisen voileipä ylösalaisin

21.2.2015 - 9:00 Tagit:, ,

Kuin kääntäisi voileivän ylösalaisin – näin TPS:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen kuvailee yllättävää käännettä arjessaan.

Vielä tiistaiaamuna Pikkarainen eleli leppoisasti koti-isänä Mikkelissä, mutta illalla hän oli jo Kuopiossa paikkaamassa Miika Elomoa, joka oli saanut potkut liigajoukkueen peräsimestä. Torstaina aamupäivällä Pikkarainen veti Turkuhallissa ensimmäisen jäätreenin uusille suojateilleen.

– Kiva olla pitkästä aikaa haalarit päällä ja päästä puhaltamaan pilliin, Pikkarainen totesi ja kehaisi olevansa liigan upeimmassa hallissa.

Hän kiitteli myös seuran johtoa ja valmentajia, jotka ovat auttaneet häntä äkkilähdössä Turkuun. Kaiken kiireen keskellä entinen koti-isä kävi viemässä puolitoistavuotiaan muksun Raumalle appivanhempien hoiviin.

Torstain harjoitus oli reissurasituksen takia vain vajaan puolen tunnin piipahdus jäällä, mutta silti tärkeä kohtaaminen. Pikkarainen ei vielä tunne hyvin pelaajia eivätkä pelaajat Pikkaraista.

– Jokainen kokemus, jokainen harjoitus ja tapaaminen antaa tietoa ja tuo lähemmäksi toisiamme.

TPS:n ensi kauden päävalmentajaksi nimitetty Ari-Pekka Selin oli jo ennen Miika Elomon potkuja ehtinyt kaavailla Jarno Pikkaraista apuvalmentajakseen. Kaksikolla on yhteistä historiaa niiltä ajoilta, kun Selin valmensi SaiPaa ja Pikkarainen Jukureita.

– Olimme farmisopimuksen takia tiiviisti yhteydessä ja tutustuimme hyvin toisiimme. SaiPasta oli välillä pelaajia meillä ja toisin päin, Pikkarainen kertoo.

Apuvalmentajan rooli ensi kauden TPS-joukkueessa tarkentuu, kun Selin saa koko tiiminsä kasaan. Pikkarainen haluaa ottaa etuajassa alkaneesta pestistä kaiken hyödyn irti.

– Aitiosta ja harjoitustilanteista pelaajia oppii tuntemaan ihan eri tavalla kuin katsomosta tai television välityksellä.

Liigan sarjataulukossa toiseksi viimeisenä olevalla TPS:llä on enää kymmenen runkosarjan peliä jäljellä. Pikkarainen haluaa joukkueen näkevän tilanteen hyvät puolet tulevaisuutta ajatellen.

– Tavoite on pelata ryhdikkäästi joka ilta ja taistella pisteistä. Samalla nuoret pelaajat saavat kokemusta ja minä näen heitä tositoimissa.

Tämän kauden myllerrys ja taaperrus koettelee etenkin TPS:n liigamiehistön nuorimpia pelaajia. Monessa liemessä keitetty Pikkarainen tietää, että jos vaikeudet osaa käsitellä oikein, ne kääntyvät vielä vahvuudeksi.

– Nuoret ovat aina herkempiä, koska heillä ei ole vielä kokemuspohjaa. Tämmöinenkin vuosi asettuu varmasti perspektiiviin, kun aikaa kuluu riittävästi. Ehkä sille voidaan jopa hymyillä.

Kun Miika Elomon baarikierros ja potkut tulivat julkisuuteen, myös Pikkaraisen omat kahakat ja lähtö Jukureiden peräsimestä palasivat parrasvaloihin. Valmentaja kokee silti aloittavansa TPS:ssa puhtaalta pöydältä.

– Olen käsitellyt asiat aikanaan ja ollut nöyrä niiden edessä. Miika on minulle tuttu ihminen ja tiedän kokemuksesta, minkälaisessa paikassa hän on nyt, Pikkarainen toteaa.

– Miika on hyvä tyyppi ja hyvä valmentaja ja varmasti tulee joskus vahvempana takaisin.

Pikkarainen pääsi takaisin haalarihommiin reilun vuoden tauon jälkeen. Valmentajan arki pääsee kunnolla uomiinsa kesällä, kun loput perheestä muuttaa Turkuun.

TS-MERJA KALLIKARI
KUVA-JORI LIIMATAINEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: