1824 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 29.09.2016 / Mitä kuvataan: TS Kiekon uudet (ja vanhat) bloggarit saapuvat infotilaisuuteen Artukaisiin. Otetaan tyypeistä blogikuvat. / Sijainti: Studio? Tms paikka toimituksessa

Paketti kasassa

8.10.2017 - 11:27 Tagit:, , , , , , ,

Ei voi kuin ihastella, missä kuosissa TPS:n peli-ilme on kun 1/5 Liigaa on takana. Luulisi, että kahden huippusentterin poissaolo näkyisi jossain, muttei näin ole tapahtunut. Jokaisesta ottelusta on raavittu pisteitä eikä yhtään iltaa ole vedetty vihkoon.

Vielä viime kaudella valmennusjohto joutui ottamaan rumiakin tappioita omaan piikkiinsä, kun valmistautuminen ei ollut jostain syystä sujunut toivotulla tavalla. Mahdolliseksi kompastuskiveksi väitetty koutsikatras on hoitanut hommansa todella mallikkaasti ja samaa täytyy sanoa myös pelaajista.

Pieni kauneusvirhe syksyn palettiin oli toisaalta nolo vierastappio Nottingham Panthersia vastaan, mikä mitä todennäköisimmin tarkoitti sitä, ettei Euroopan valloitus toteudu tänäkään vuonna. Viime tiistaina olisi kieltämättä saatettu tarvita puuttuvia pelintekijöitä ylivoimaan, joka ontui juuri ratkaisevilla hetkillä. Aiemmin mietin, että tällä kaudella olisi voitu mennä pitkällekin CHL:ssa, sillä joukkueen olisi odottanut pystyvän pelaamaan tasapainoisesti paras kolmesta-pudotuspelejä.

Kun joukkue on johtaa kotoista Liigaa, on aika monen asian täytynyt mennä nappiin. Yksi sellainen on alivoima, jossa TPS on Liigan paras, vain kahdella päästetyllä alivoimamaalilla. Yksi merkittävä tekijä tässä on parivaljakko Elias Karvonen-Teemu Väyrynen. Jos joku ei ole huomannut, Karvonen ja Väyrynen ovat aina aloittamassa alivoimaa, paitsi jos takana ei ole parin minuutin vaihtoa. Aiemmin kaudella kaksikon pistesaalis ei karttunut toivotusti ja innokkaimmat kannattajat olivat jo vaatimassa penkitystä.

Nyt on syytä muistaa, ettei joukkueessa jokainen voi olla pistelinko. Kaikki eivät heitä Aleksandr Ovetshkinin tapaan ujosti seitsemää häkkiä kahteen peliin. Menestyvä ryhmä vaatii roolituksen onnistumista jokaista ruutua myöten, oli se sitten nelosketjun jarrumies tai ykkösketjun maalitykki. Jos joku on alivoiman aatelia Liigatasolla, valmentajan on aika vaikea penkittää tällaista kaveria, vaikkei pistepotti kertyisikään toivotusti.

Etukäteiskaavailuissa juuri Karvosen paikkaa kolmossentterinä ihmeteltiin, kun viime kaudella kehitys näytti junnaavan paikoillaan. Jotain on kuitenkin tapahtunut kesän aikana. Luisteluvoima on lisääntynyt silminnähden, samoin kaksinkamppailuväkevyys. Tämänhetkinen pistetahti enteilisi jopa 30 pisteen kautta, mikä kyllä olisi paljon enemmän kuin kolmossentteriltä edes odotettaisiin.

En usko, ettei TPS välttämättä ole koskaan edes odottanut Karvoselta murtautumista ykkös- ja kakkosketjujen pelintekijäksi. Jonne Virtanen hoitaa itseoikeutetusti nelosen työt ja Karvoselle olisi tarjolla kolmosen duuni. Eric Perrinin ja Ilari Filppulan saikun aikana Karvonen on tosin kyennyt operoimaan myös ylempänä.

Tilastot kertovat TPS:n tehneen myös eniten ylivoimamaaleja Liigajoukkueista, 11. Kuten viime syksynäkin, Ilkka Heikkisen tykki on laulanut tuhoisasti. Heikkinen tosin huilasi eilisen pelin jätettyään kaukalon sitä ennen Kouvolassa. Sopii toivoa, ettei kyse ole pidempiaikaisesta, sillä jo nyt Perrinin ja Filppulan puuttuminen on syönyt ylivoimatehoja.

Tähänkin saattaa kuitenkin olla varasuunnitelma. Uusin TPS-pakki Olli Juolevi tunnetaan mainiona ylivoimaspesialistina, ja tuo paljon lisävariaatioita. Juolevi itse kertoi hyökkäyspelaamisen olevan omia vahvuuksia, mikä kyllä muistetaan nuorten MM-kisoista.

Rauman Lukon nykyinen päävalmentaja Pekka Virta ihmetteli taannoisella Turunvierailulla Liigan otteluohjelmaa, eikä hirveän  väärässä ollutkaan. TPS pelaa ensi lauantaina 95-vuotisjuhlaottelun HIFK:ta vastaan takanaan tiistain Nottinghampeli ja perjantain Pelicansvieraspeli. HIFK puolestaan pelaa tiistaina CHL:aa  ja keskittyy loppuajan tähän koitokseen pelattuaan eilen Lukkoa vastaan Helsingissä. Melko oudolta tuntuu.

Vanhat möröt nostavat muistikuvissa jälleen päätään, kun yhdistetään juhlaottelu, lauantai, odotettavissa oleva tähänastinen kauden yleisöennätys, HIFK:n katkeamaton tappioputki vieraissa. Toivottavasti pirujen seinille maalailu ei kostaudu.

JANNE SUNDELIN

 

 

 

Kirjoittaja: Janne Sundelin
Jaa: