8757 / Kuvaaja: Marttiina Sairanen / Päivämäärä: 12.04.2018 / Mitä kuvataan: TPS esittelee uudet fysiikkavalmentajansa (3 kpl). Valmennus menee jäälle klo 10 tekemään opetusvideoita tms. / Sijainti: Impivaaran jäähalli

Paalasmaan luisteluopissa

19.4.2018 - 6:50 Tagit:, , , , ,

Lauri Paalasmaa istuu Impivaaran jäähallin vaihtopenkillä ja sitoo luistimensa nauhoja.

– Kun on hankittu sopivan kokoinen luistin, nauhoja ei tarvitse ylikiristää. Toisaalta, jos luistimeen on jätetty vähän kasvuvaraa, asia on toinen, Paalasmaa sanoo.

– Näin perusasioista pitää lähteä liikkeelle. Luistimen nauhoittamisesta. Sitäkään taitoa monet koululaiset eivät enää osaa.

Toivottavasti ainakin turkulaisnuoret pian jälleen osaavat. Juuri sitä varten Paalasmaa on palannut TPS:aan muutaman vuoden KHL-kierroksensa jälkeen; opettamaan seuran junnuille ja näiden valmentajille luistelua.

Paalasmaa, Timo Hirvonen ja Pasi Palonen muodostavat jatkossa ryhmän, joka pyrkii kehittämään kouluikäisten TPS-junnujen fysiikka- ja luistelupolkua; ”uniikkina Suomessa, sillä millään muulla seuralla ei ole vastaavaa”, kuten TPS Juniorijääkiekon valmennuspäällikkö Mika Suoraniemi kuvailee.

– Ensi töikseni aion teettää kaikilla luistelutasotestit, Paalasmaa sanoo.

Urheilu

Vanhassa on usein vara parempi. Paalasmaa onkin joutunut palaamaan luisteluopeissa kultaiselle 80-luvulle.

– Keinoja luistelun kehittämiseen on netti täynnä, mutta mittareita siihen, mitä vaikka 8-vuotiaalta voidaan vaatia, ei löydy mistään. Olen joutunut menemään 1980-luvun lopulle asti ennen kuin sellaisia on löytynyt, Paalasmaa kertoo ja esittelee opasta nimeltä ”Luistelu Opettajan opas” – vuodelta 1987.

– Vielä 80-luvulla nämä kriteerit olivat käytössä koulujen liikuntatunneilla. 90-luvulla tasotesteistä jouduttiin luopumaan, kun perusluisteluopetus oli heikentynyt niin dramaattisesti, ettei testejä ollut järkeä järjestää. 2000-luvulla opettajatkaan eivät enää selviytyneet näistä. Ja kyse on perusluistelusta!

Paalasmaa on kehitellyt jokaiselle ikäryhmälle viiden kohdan vaatimuspaketin. Niistä viidestä taidosta ikäryhmään kuuluvan pitäisi jatkossa selviytyä, jotta hänen luistelunsa kehittyisi toivotun mukaisesti.

– Sillä setillä pystymme faktisesti osoittamaan lapselle, onko hänen luistelukehityksensä ikäryhmän vaatimalla tasolla, sen edellä vai perässä, Paalasmaa miettii.

– Sitä kautta voimme yrittää nousta kahdessa asiassa paremmiksi. Ensinnäkin tietysti lapsen luistelutaitojen kehittämisessä, mutta myös siinä, että valmentajat ja opettajat tietävät, mitä eri ikäryhmiltä voi vaatia.

–Ei junnujen kehitys pelinomaisten taitojen puutteeseen ole kaatunut, vaan siihen, että yleistaidot ovat jääneet kehittämättä kovassa kiireessä. Ja niiden opettaminen on todella vaikeata, ellei pysty vastaamaan kysymyksiin miten ja miksi.

Urheilu

– Saku, kaadu siniviivalla selällesi ja liu’u niin punaviivalle asti, Paalasmaa komentaa.

Videokamera käy, kun TPS:n kehitysjohtaja Saku Koivu hetken päästä liukuu selällään pitkin Impivaaran jäätä. Seuraavaksi erilaisissa asennoissa jäähän Paalasmaan ohjeiden mukaan kaatuvat Suoraniemi, Hirvonen ja Palonen.

TPS tekee luisteluopetusvideota junioreilleen. Nauru raikaa neljän tunnin session aikana usein.

– Kohta meillä on kasassa konkreettinen paketti, jota lasten valmentajat ja opettajat pystyvät työssään hyödyntämään. Ei tämä sen spesiaalimpaa ole, Paalasmaa sanoo.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVAT: MARTTIINA SAIRANEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: