Urheilu

Osaa se suomijunnukin laukoa

9.11.2013 - 21:33 Tagit:, , , , ,

TPS:n A-nuorten valmentaja Juuso Nieminen ja Turun Seudun Urheiluakatemian kiekkovastaava Kalle Sahlstedt myhäilevät Kupittaan hallin katsomossa, kun Mikko Rantanen kaventaa komealla kudilla USA:ta vastaan lukemiksi 2–3.

Urheilu

Näitä vetoja on treenattu paljon muun muassa Nousiaisten ulkokaukalossa. Pohjoisamerikkalaiset pelaajat ovat perinteisesti olleet laukaisutaidossa huimasti edellä suomalaisia, mutta Jääkiekkoliitto on painottanut viime vuosina hyvinkin paljon maalintekoa.

– Pohjoisamerikkalaisilla on kaiken kaikkiaan vahvempi maila kuin suomalaisilla. Se näkyy kamppailutilanteissa, syötöissä, vastaanotoissa ja vedoissa, Nieminen pohtii.

USA vei 18-vuotiaiden neljän maan turnauksen pelin Suomen hienosta sinnittelystä huolimatta jatkoajalla 4–3 (1–0, 2–3, 0–0, 1–0). Suomi oli täysin jyrän alla varsinkin avauserän alussa, mutta heräsi taistelemaan pelin edetessä. USA osoitti, että se on yksilötaidoissa vielä pikkuleijonia edellä. Ilman maalivahti Kaapo Kähkösen huippupeliä USA olisi ratkaissut pelin jo varsinaisella peliajalla.

Urheilu

Sekä Rantasen, Matias Haarasen ja Ville Väinölän osumat olivat kuitenkin hienoja osoituksia siitä, että suomalaistenkin vetotreenit alkavat tuottaa tulosta.

Sahlstedt vetää nuorille turkulaispelaajille aamujäitä, joissa harjoitellaan usein vaikeasta asennosta laukomista.
– Mahdollisimman nopeasti ja suoraan syötöstä, kuuluu Sahlstedtin resepti.

Jenkkipelaajat esittelivät Kupittaalla monipuolusta laukauskavalkadia. Jos tilaa ei ole, puolustajan veto lähtee nopeasti viivalta ranteella.

– Suomalaisilla on liian usein ajatus, että kiekko pitää kuljettaa maaliin. Maalivahti on silloin jo valmiina, Nieminen muistuttaa.

– Kärkipään pelaajissa ei ole paljon eroa, mutta keskiarvoisesti pohjoisamerikkalaiset ampuvat paremmin, Sahlstedt komppaa.

Sahlstedt muistelee nuoruusaikojaan, kun hänen valmentajaisänsä Esko ”Killeri” Sahlstedt rakensi pihalle laukaisupaikan, jossa hän pääsi harjoittelemaan laukauksia Kimmo Rintasen kanssa.

Urheilu

– Nykyään sitä laukaisulevyä pitäisi pienentää, koska tilaakin on vähemmän, Nieminen huomauttaa.

Onko Pikkuleijonilla vielä kuteja piipussa? Sunnuntaina niitä ei enää kannata säästellä, kun Suomi kohtaa turnauksen viimeisessä pelissään Ruotsin.

TS – Marko Leppänen
Kuvat: Jonny Holmen

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: