MikkoRantanen__DSC3943

Nousiaisista maailman huipulle

20.3.2015 - 7:28 Tagit:, , , ,

Tummassa pusakassa ja farkuissa nousiaislaisen bussipysäkin katokseen nojaava Mikko Rantanen näyttää tuiki tavalliselta nuorukaiselta.

Jos Rantasta ei tuntisi, olisi mahdoton arvata, että bussipysäkillä siviilivaatteissa seisova nuori mies on turkulaisen kiekkomaailman tämän hetken kovin nimi; superlupaus, joka viime kaudella pelasi 18-vuotiaana jo kolmatta kauttaan TPS:n edustusjoukkueessa, oli liigajoukkueen johtava pelaaja ja paras pistemies, voitti ylivoimaisesti suomalaispelaajien maalikuninkuuden nuorten MM-kisoissa, ja auttaa parhaillaan TPS:n A-nuoria taistelemaan Suomen mestaruudesta.

Ensi kesänä Rantasella on edessään NHL:n varaustilaisuus ja hänen odotetaan tulevan valituksi heti ykköskierroksen alkupäässä. Pieni varausnumero merkitsee sitä, että hänen tulevalla NHL-joukkueellaan voi olla jo ensi kaudella haluja saada Rantanen pelaamaan rapakon taakse.

Ja se puolestaan merkitsee sitä, että A-nuorten finaalit saattavat olla viimeisiä mahdollisuuksia nähdä Rantanen pelaamassa Turussa.

Mutta ei mennä vielä ihan niin pitkälle.

Urheilu

– Tällä pysäkillä on tullut odoteltua aika paljon, Rantanen kertoo.

Pysäkin takana aukeaa loputtoman näköinen peltoaukea kohti etelää ja siellä parinkymmenen kilometrin päässä siintävää Turkua. Se väli on 14 vuoden aikana tullut Rantaselle tutuksi.

Jääkiekkoa ei Nousiaisissa oikein voi harrastaa. Rantanen aloittikin kiekkoharrastuksensa nelivuotiaana Turussa Kiekko-67:n luistelukoulussa. Vuotta myöhemmin hän siirtyi Tepsiin.

Vuosien varrella harjoitustahti kiihtyi ja ennen pitkää Rantanen reissasi Nousiaisten ja Turun väliä lähes päivittäin. Vanhempien kyydissä, bussilla, ja viime joulukuusta alkaen omalla autolla; TPS:n harjoituksiin ja peleihin, Kerttulin urheilulukioon.

– Vanhemmille kuuluu iso kiitos siitä, että ovat jaksaneet vuosien varrella kuskata. Myös kaksi siskoani harrastaa urheilua ja meidän kuskaamisessamme on ollut valtava homma. Aika monta kilometriä, aika monta litraa bensaa, Rantanen sanoo.

– Ajokortin saaminen oli minulle iso juttu. Nyt ei tarvitse enää odottaa busseja tai kysellä vanhemmilta, ehtivätkö he heittämään.

MikkoRantanen__DSC3736

Rantanen on TPS:n edustusjoukkueen kaikkien aikojen nuorin pelaaja ja maalintekijä. Nousu 16-vuotiaana edustusjoukkueeseen yllätti hänetkin.

– Sitä edellisenä keväänä en mahtunut pelaamaan B-junnujen pronssipelissä. Sen jälkeen tein kovasti töitä tavoitteena päästä seuraavalla kaudella pelaamaan jonkin verran A-nuorissa. En olisi ikinä uskonut, että pelaan seuraavalla kaudella edustusjoukkueessakin, Rantanen nauraa.

Päättyneellä kaudella Rantanen murtautui TPS:n ykköskentässä lopullisesti Liigan kärkipelaajien joukkoon.

– Alkukausi oli vaikea, mutta nuorten MM-kisojen jälkeen pääsin sille tasolle, mitä itseltäni odotin. Omaan loppukauteeni olen tyytyväinen, mutta se on harmi, että emme tänäkään vuonna pystyneet tarjoamaan turkulaisille sitä, minkä he ansaitsisivat. Tepsin pitäisi aina olla neljän parhaan joukossa, Rantanen sanoo.

A-nuorten loppuottelupaikka paikkaa kuitenkin liigajoukkueen floppaamista.

– On todella kiva olla vanhojen kavereiden kanssa pelaamassa Suomen mestaruudesta. Meillä on kovaluontoinen joukkue ja on hienoa olla siinä mukana. On myös ollut hieno huomata, miten paljon junioripelit kiinnostavat ihmisiä, Rantanen sanoo.

MikkoRantanen__DSC3793

Mutta palataan vielä tulevaan. Luuletko, että pelaat ensi kaudella Turussa?

– En ole asiaa juurikaan miettinyt. Mutta jos minut varaava NHL-joukkue haluaa minut sinne, ei siinä varmaan voi sanoa, että en tule, Rantanen miettii.

– Sitä on kuitenkin vielä turha miettiä. Sitä ennen ehtii tapahtua vielä kaikenlaista. Yritetään nyt seuraavaksi voittaa A:n Suomen mestaruus.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVAT: MIKAEL RYDENFELT

MikkoRantanen__DSC3775

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: