Hymyilevä Ted Donato käveli ulos lentokonnesta ja painui suoraan jäälle hakemaan tuntumaa.

Nostalgia: TuTo palkkasi sentterin Bostonista 26.10.1994

26.10.1994 - 14:02 Tagit:, , , ,

Ensimmäinen NHL–vahvistus Turkuun

SM-liigan tulokasjoukkue TuTo lähtee räväkästi takaa-ajamaan sarjan pääjoukkoa. Tuto hakee pisteitä, pr-profiilia ja uutta taistelumoraalia palkkaamalla Boston Bruinsin NHL-tähden Ted Donaton. Donato laski, että on parempi tehdä työtään kuin maata esimerkiksi Floridassa hiekkarannalla ja odottaa NHL:n työselkkauksen laukeamista. Niinpä TuTon manageri Raimo Määttänen ja taustavaikuttaja, pelaaja-agentti Pertti Hasanen olivat jo eilen iltapäivällä vastassa TuTon superkaappausta Turun lentoasemalla. Tähti oli pitkästä matkasta väsynyt, mutta halusi ammattimiehenä heti jäälle. TPS:n farmijoukkueen valmentaja Timo Nummelin järjesi Donatolle jääaikaa ottamalla hänet mukaan omiin harjoituksiinsa.

– Halusin ylläpitää ammattitaitoani. Toinen mahdollisuus oli lähteä isovanhempieni kotimaahan Italiaan, mutta Hasanen todisteli minulle, että täällä on tarjolla kunnon liiga, tilitti 25-vuotias, 182-senttinen ja 85-kiloinen sentteri.

Donaton lähtö mediatapahtuma

Donatoa oli Bostonista hyvästelemässä suuri joukko mediaväkeä. NHL-pelaajien virta Suomeen on myös siellä melkoinen uutisaihe.

– Onneksi otin Team USA:n pelikassin, sillä tuskin työantaja olisi pitänyt siitä, että kuvaruudussa olisi ollut Bruinsin varustekassi, naurahti Donato.

Osa Bostonin pelaajista on lomafiiliksessä ja osa tekee työtään Euroopassa kuten Donaton pelikavereista Mikko Mäkelä ja Mariusz Czerkawski. Venäläiset pelaajat ovat puolestaan lähdössä Vjatsheslav Fetisovin kaikkien aikojen CCCP–joukkueeseen, jonka tarkoituksena on tehdä Euroopassa näyttävä pelikiertue.

– Voi olla, että työselkkaus jatkuu vielä pitkään. Todennäköistä kuitenkin on, että ratkaisu tulee ennen vuodenvaihdetta, sillä tällöin laukeaisivat kovat tv-sopimukset, pohdiskeli Donato, joka Harvardin yliopistossa on lukenut bisnestä.

Harjoitusleirin paras pistemies

Donaton Turkuun tulon mahdollisti paitsi Pertti Hasasen kontaktit myös se, että hän pelaa Bostonissa optiovuotta.

– Jälleenvakuutukset ovat tässä tapauksessa aivan eri luokkaa kuin esimerkiksi Teppo Nummisen kohdalla, valotti manageri Määttänen sopimuksen taustaa.
Nummisen saapuminen on yhä vireillä, vaikka Määttäsen mukaan puhutaan vakuutuksien vuoksi varsin kovista rahoista.

Donato pelaa ottelukohtaisella sopimuksella. Hän ei tule Tutoon rahastamaan, vaan ylläpitämään pelituntumaa. Viimeisestä pelistä on nyt kuukausi. Harjoitusotteluissa hän oli Bostonin paras pistemies.

– Työtaistelun käynnistyttyä olen ollut kuitenkin säännöllisesti jäällä, Donato kertoi.

Eurooppalainen pelityyli

Ted Donato on ennen ammattilaisuraansa pelannut yliopistokiekkoa Harvardissa ja kuulunut USA:n ikäkausimaajoukkueisiin. Uran läpimurto oli Albertvillen olympiakisat 1992, joista Donato napattiin suoraan Bostoniin playoffs-otteluihin. Seuraavana kautena 1992-93 hän pelasi jo kaikki NHL-ottelut. Viime kaudella 1993-94 hän oli seuran johtavia senttereitä.

– Vaikka hän on ammattimies, on selvää, että ilmasilta, pelien puute ja leveä kaukalo vaatii aikansa, joten olemme realistisia odotuksissa, toteaa Määttänen, joka toivoo, että Donato on iskussa sunnuntaina.

Silloin Jari Kurri ja Teemu Selänne saapuvat Jokerien kanssa “NHL-iltaan”, jonka TuTo vie räväkästi Turkuhalliin. Harvardin valmentajan, USA:n kultatiimissä 1960 pelanneen Phil Clearyn kädenjälki näkyy oman opetuslapsen pelissä.

– Tedi on nimen omaan tekninen pelintekijä ja syöttelijä. Hän katsoo ja katkoo pistäen tilanteet liikkeelle, kertoo Hasanen, joka omana aikanaan  Bostonin yliopistojoukkueen valmentajana kohtasi monet kerrat Donaton ryhmän.

Suoraniemelle uusi kortti

Valmentaja Seppo Suoraniemelle Donato on uusi kortti virkistää miehistöään. Kun Jukka Seppo on torstaina taas Porissa Ässiä vastaan pelikunnossa, Suoraniemi saa kerralla kaksi kovaa sentteriä. Suoraniemi suunnitteli heittävänsä Donaton laidalle Esa Tommilan ja Risto Kurkisen.

– Tietysti on vaiketa hetkessä omaksua uusi ympäristö ja sopeutua uuteen porukkaan, mutta varmasti meille on miehen taidoista ja tämän pelimoraalista apua, mietti Suoraniemi.

Ted Donaton tulo merkitsi sitä, että Tuton toisen vieraspelaajan Craig Woodcroftin sopimus purettiin. Toisena vieraspelaajana jatkaa hyvin SM-liigan kuvioihin sisään päässyt puolustaja Brad Turner, joka potee nivusvammaa, mutta palaa kaukaloon viimeistään pyhän NHL-illassa.

TS – ERKKI LIESMÄKI

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: