jukkaseppo

Nostalgia: TuTo otti kiinnityksen Turun herruuteen 5.10.1994

5.10.1994 - 14:39 Tagit:, ,

Turun kiekolla uudet sankarit
TuTo–TPS 3–1

Tämän aamun kiekkosankareita kaupungissa eivät olekaan Saku Koivu, Marko Kiprusoff, Raimo Summanen ja kumppanit…
Nyt rintaa saavat röyhistää Jukka Seppo, Risto Siltanen, Vesa Karjalainen, Timo Lehkonen – ja koko TuTon liigaryhmä!

Paikallisottelu oli jotain, mikä Turun kiekkoilussa oli 19 vuodessa jo päässyt unohtumaan. Niinpä TuTon ja TPS:n ensimmäisessä yhteenotossa vasta opeteltiin tätä kiekkokulttuurin uutta lukua. SM-liigakauden ennätysyleisö (9 199 maksanutta) äimisteli tapahtumaa vielä hiljakseen siinä, missä ennakkosuosikki TPS stressaantui täyskipsiin ja kylmäpäisempi TuTo taktikoi arvokkaan pr-voiton itselleen.

Periaatteessa huonompi voitti paremman, kun TPS:n nuoret tähdet eivät osanneet hoitaa kunnialla jokaiselle uutta tilannetta paikallishaastajaa vastaan. Parinkymmenen vuoden takainen sähinä pelistä ja katsomosta oli vielä kateissa. Kaikki tuntuivat vielä vierastavan etukäteen niin paljon odotettua tapahtumaa.

Vastustajan taktiikka
tuttu Suoraniemelle

– Kun voitimme TPS:n, pärjäämme liigassa kenelle tahansa, kiitteli TuTon valmentaja Seppo Suoraniemi onnesta mykkyrällä.

Suoraniemi valmensi TPS:n leirissä kuusi vuotta, niistä kaksi viimeistä Vladimir Jursinovin taustatukena. Jursinov arvosti Suoraniemeä erityisesti vastustajan pelin lukutaidosta. Ja tämä osaaminen oli nyt myrkkyä TPS:lle.

– Seppo tunsi taktiikkamme kahden vuoden yhteistyömme perusteella, tuumi Jursinov.

Jopa venäläisluotsilla meni uuden haasteen edessä sormi suuhun.

– TuTolla oli kova asenne ja se pelasi taktisesti järkevämmin kuin me. Lisäksi maalivahti Timo Lehkonen oli loistava, Jursinov suitsutti vastustajaa.

TPS:n itseluottamus
hukkui ylivoimapelissä

Toisen erän lopussa päätuomari Marko Lepaus näytti tarjoavan auttavaa kättä TPS:lle tuomitessaan Esa Tommilan keihästämisestä. Peliin luonteeseen tutolaisen kentältä lähtöä merkinnyt 5+20 minuuttia oli kohtuuttoman kova tuomio.

TuTon Jouni Tuominen suojeli kiekkoa laidassa, kun Tommila koukkasi mailansa paikalle pyrkineen Saku Koivun vatsaan. Sääntökirjaa tarkasti tulkiten Lepaus luki rikkeestä ankarimman rangaistuksen. Rankka tuomio keihästyksestä on tehty nimenomaan suojelemaan pelaajan terveyttä.
TPS ei kuitenkaan pystynyt käyttämään etsikkoaikaansa lainkaan hyödykseen. Edes laukauksia ei mustapaidoilta irronnut.

– Ylivoimapeli oli ratkaiseva vaihe tässä pelissä. Emme pystyneet tekemään maalia ja pojat menettivät itseluottamuksensa, Jursinov arvioi.

TPS:n pelaajat pelkäsivät yli kaiken häviämistä ja koko joukkue hermoili alusta loppuun. Helpotkaan syötöt eivät napsahtaneet paikalleen ja TPS:n peli meni stressaantuneeksi puskemiseksi päin TuTon linjaa. Syöttelyn sijasta kiekko pyrittiin kuljettamaan eikä sellainen tosiaan kuulu TPS:n tyyliin.

Tuton kokemus
pääsi oikeuksiinsa

Tuton kokeneet pelaajat nauttivat esiintymisestä isolle yleisölle. Jukka Seppo laidoillaan Vesa Karjalainen ja Jari Hirsimäki oli kentän paras ketju, Risto Siltanen ja Brad Turner taas parhaat puolustajat.

– Tähän asti kokemus on ollut meille jopa rasite, mutta nyt se tuli viimein hienolla tavalla esiin, kiitteli valmentaja Suoraniemi.

– Valmistautuminen oli rauhallinen, lataus oikealla tavalla jännittynyt. Maltti säilyi loppuun saakka, ynnäili valmentaja onnistumisen syitä.

Maalivahti Timo Lehkonen nautti hienosta voitosta entisestä seuraansa vastaan, mutta kuittasi samaan hengenvetoon, että vain lääkäri Juhani Ikonen oli enää jäljellä siitä TPS:stä, jossa hän pelasi.

– Jyväskylässä tullut avausvoitto alla oli hyvä pelata. Joukkueen kesken luotimme mahdollisuuksiimme, vaikka tuskin kukaan muu niin teki, Lehkonen selvitti.

Lehkonen arvioi ottelun itselleen todella vaikeaksi, vaikka töitä ei niin valtavasti ollutkaan.

– Vuoden pelaamattomuuden vuoksi energiaakin kuluttaa nyt enemmän.

Voittomaalin iski Vesa Karjalainen saatuaan Jukka Sepon tarkan taaksepäinsyötön suoraan lapaansa.

– Tuo osuma korvasi ne kauden aiemmat useat epäonnistumiset kyllä täysin, kiitteli Karjalainen, joka ontui jäältä pukusuojaan nilkka muljahteena aivan pelin lopussa.

– Seppo luo hienoja paikkoja, joista pitääkin pystyä maaleja tekemään. Pelasimme yhdessä hetken jo viime kaudella HPK:ssa ennen kuin jouduin vilttiin ja muutin Turkuun.

Yhteistyö vei kiekon TPS:n Kimmo Lecklinin taa jo kolmen minuutin kohdalla, mutta uusien sääntöjen mukaan se hylättiin potkuna, vaikka Karjalainen ei nilkkaansa liikauttanutkaan tilanteessa. TuTon avausmaalin iski Pekka Virta. TPS pääsi hetkeksi peliin mukaan Erik Kakon 2-1-kavennuksen jälkeen. Takaa-ajo päättyi sitten Risto Siltasen ylivoimamaaliin, kun Petteri Nummelin ehti istua jäähyllä vain neljä sekuntia.

HEIKKI KULTA

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: