urkuri

Nostalgia: Kupittaan urkuri 30.10.1976

30.10.1976 - 13:17 Tagit:, ,

Tepsi tekee kohta maalin

Matti Lepänhaara virittämässä turkulaisia oikeaan kanadaIaishenkiseen jääkiekkotunnelmaan. Alkukaudesta kupittaalaiset hieman oudoksuivat urkumusiikkia, mutta tänään kajahtaa Kalle Kustaan muori niin ponnekkaasti, että vastustajan polvet lyövät pari potkua tyhjää.

– Itse en ole koskaan hirvinnyt lankkuaitojen sisään, mutta katsomon puolelle olen aina ängonnyt itseni kun siihen on vain ollut mahdollisuus. Ja onhan niitä ollut. Asuin Tampereella kymmenisen vuotta aivan hallin vieressä ja ei montaakaan matsia jäänyt näkemättä.

– Turussa olen asustellut neljä vuotta ja tahti on jatkunut yhtä tiiviinä, sanaili Matti, joka siviilissä on kahvialan kauppias, itsenäinen yrittäjä.

Mutta ei hän mikään kuka tahansa penkkiurheilija ole. Mies on ollut maan lupaavimpia pesäpalloilijoita. Plakkarissa on nuorten Itä-Länsi-ottelun parhaan pelaajan palkinto.

– Tulihan sitä palloa vielä Tampereellakin lyötyä jonkin verran, mutta sitten keikkamuusikon raskas ammatti tuli esteeksi suuremmille urheiluharrastuksille.

– Mansessa asuessani toimin ravintolamuusikkona ja soittelin vuosia Robinin Robbareissa, Pentti Oskarin 7 Seinähullua. Ja onhan tässä vuosien mittaan tullut säestettyä lähes kaikkia maamme huippuartisteja. Viimeksi menneenä suvena kiertelin Suomea Henry Theelin kanssa.

Matin mielestä tämä kiekkosoittelu on ihan jees. Tarkoitus on saada yleisö pysymään pelin tunnelmassa katkojenkin ajan.

– Kun tätä hommaa minulle ehdotettiin, olin täysin ulalla. Mitä se on? Mutta Canada Cupin aikana tilanne valkeni kummasti. Vielä kun saisi käyttöönsä mikrofonin, jolla voisi huudella kennustuksia, kuten: Pappa cha-cha-chaa. Tähän olisi yleisön hyvä yhtyä, musiikin antaessa sille vielä omaa ponttaan.

– Eihän tämä aluksi mennyt kuten oli suunniteltu, mutta peli peIiltä on yleisö tullut voimakkaammin mukaan. Saa nähdä millaista se on kevätkierroksilla kun kamppaillean kullasta ja kunniasta ja…

Urut ovat tulleet jäädäkseen. Näin uskoo Matti, jonka toiveyleisö on Lahdessa.

– Viime matsissa ajattelin, että täällä ei tarvittaisi fiiliksen luomiseksi kuin huuliharppu vaihtopenkin päähän. Mutta Turussakin ollaan tulossa. Vielä kun halliin saataisiin kunnolliset vahvistinkaapit, jotka eivät rikkoisi ääntä ja saisivat sen kuulumaan yleisön kovankin huudon yli, niin sitten.. . voi pojat.

Matti yrittää soittaa mahdollisimman monipuolista ohjelmaa, mutta tärkeintä on, että kipaleet sopivat tilanteeseen.

– Tappiomaalin syntyessi ei ole syytä ilovirsiin ryhtyä, mutta ei painaa mieliä liian alaskaan. Taisteluhenkeä on yritettävä pitää yllä koko pelin ajan. Fiilingin on säilyttävä niin katsomossa kuin kentälläkin.

– Soittelen joskus toivelevyjäkin, vaikka eihän tästä voi millään muodostua mitään lauantain toivottuja. Lukko-ottelussa soittelin TPS:n mimmien iloksi Saarijärven Liisan? Tuo kysymysmerkki siksi, että tytöt eivät koskaan ennen olleet kuulleet sen nimistä kappaletta, vaan kysyivät onko sellaista olemassakaan!

TPS:n markkinointipäällikkö Juhani Högblomin mukaan yli 90 prosenttia kiekkofaneista pitää urkumusiikkia katkojen aikana hyvänä uudistuksena ja kannattajien joukko kasvaa peli peliltä.

– Pelaajien kannalta musiikki on hyvä. Se toimii mukavana siltana pelin ja vaihdon välillä. Fiilis pysyy ylhäällä niin pelaajien kuin katselijoidenkin joukossa. Missään tapauksessa ei tämä tuota mitään häiriöitä vaan päinvastoin, vakuutti valmentaja Raimo “Mätsky” Määttänen.

– Jos musa nyt lopetettaisiin, niin silloin todella huomattaisiin sen suuri vaikutus kokonaistilanteeseen. Ja uskon tämän vaikutuksen lisääntyvän vielä pitkät ajan. Musiikki on tärkeä tekijä tilanteessa, jossa luodaan kaikille heihin saapuneille mahdollisimman täysipainoinen ilta.

Tepsi tekee kohta maalin, Isontalon Antti ja Rannanjarvi, We shall overcome, Volgan lautturi, Letkajenkka.
Tässä talven suosikkikappaleet Turussa ja ainakin Kupittaan jäähallissa.

SM-liigan viime vuoden voittaja TPS on lähtenyt kanadalaislinjoille kaukalon ulkopuolellakin. Canada Cupista tutuksi tulleella tyylilla soitetaan nyt Kupittaalla pelikatkojen aikana uruilla fiilismusiikkia. Ja urkujen takana taiteilee Matti Lepänhaara, 35, muusikko luita ja ytimiä myöten.

TS

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: