Jääkiekko: Leijonat valmistautuu huomiseen MM-avaukseen Pietarissa

“No…ihan hyvä fiilis”

5.5.2016 - 17:08 Tagit:, , , , , , , , , , ,

Aurinko helli Pietaria helatorstaina ja lämpötila nousi auringossa yli 20 asteeseen, mutta jääkiekon MM-kisojen toisen alkulohkokaupungin kaduilla rapisteli yhä useita autoja nastarenkailla. Median edessä harvoin hymyilevä Suomen päävalmentaja Kari Jalonen vaikutti Pietarin Jubileini-hallin viileydessä lähes kesäisen hyväntuuliselta päivää ennen Valko-Venäjää vastaan pelattavaa avausottelua.

Torstain harjoitusten anti oli, että Sebastian Aho nousee samaan hyökkäysketjuun Mikko Koivun ja Mikael Granlundin kanssa. Ennen MM-kisoja pelatuissa maaotteluissa Aho oli muodostanut yhdessä Jarno Koskirannan ja Mika Pyörälän kanssa erinomaisesti toimineen kolmosketjun, mutta siinä Ahon paikan ottaa Leo Komarov.

– Kyllä me kokonaisuutta mietittiin. Me saadaan Koskiranta-Pyörälä-Komarov-ketjusta semmoinen meidän ykkösketju, jota pystytään peluuttamaan vastustajan ykkösviisikkoa vastaan. Kyllä siinä pelaavuutta ajateltiin, nyt sitä on varmasti tarpeeksi, Jalonen kertoi.

Aho tuo yhdessä Patrik Laineen kanssa MM-joukkueeseen tuulahduksen nuoren suomalaisen pelaajapolven hyökkäysvoimaa. Kisojen aattona hän on noussut myös samaan ylivoimaviisikkoon Koivun, Granlundin, Teemu Pulkkisen ja Esa Lindellin kanssa.

– Nyt meillä on Sashan (Barkov) ympärillä yv-kenttä ja Mikon ympärillä yv-kenttä. Kaikki vaikutti kaikkeen, Jalonen kertoi.

Jääkiekko: Leijonat valmistautuu huomiseen MM-avaukseen Pietarissa

Kehuja oikealta ja vasemmalta

Aho keräsi ylistystä ketjukavereiltaan Mikael Granlundilta ja Mikko Koivulta.

– Erittäin nopea pelipää, todella fiksu pelaaja. Todella hyvä luistelija myös, pystyy kääntymään nopeasti ja tekemään ratkaisuja, Granlund sanoi.

– Järkevä pelaaja, pelaa hyvin molempiin suuntiin. Kiekkoäly paistaa läpi, ja tilannenopeus hänellä on kovaa luokkaa. Se on ketjukaverina äärimmäisen tärkeää, että on kaverit, jotka pystyvät tekemään nopeita ratkaisuja, Koivu kehui.

Aho itse suhtautui nousuunsa MM-joukkueen sisäisessä hierarkiassa 18-vuotiaan tyyneydellä ja monisanaisuudella.

– No…ihan hyvä fiilis, että saa vastuuta silläkin saralla, Aho sanoi paikastaan Koivun ylivoimaviisikossa.

– Ei tässä kannata mitään paineita tai stressiä ottaa. On etuoikeus edustaa Suomea, ei tässä auta kuin nauttia.

Jääkiekko: Leijonat valmistautuu huomiseen MM-avaukseen Pietarissa

Varusteet jäivät rajalle

Torstain jääharjoitus oli Leijonien ensimmäinen Pietarissa, sillä matkapäivä keskiviikon harjoitus jäi väliin pelaajien varusteiden juututtua rajalle.

– Meidän varusteet olivat siellä tullissa, näin meille ilmoitettiin, Jalonen naureskeli.

– Kävimme hallilla, mutta pojat lähtivät pois, kun varusteita ei ollut. Täällä pitää sietää vähän asioita, ei kaikki mene ihan niin kuin muualla, Jalonen sanoi.

Jalonen tietää, että hänellä on hyvä mahdollisuus päättää kaksivuotinen päävalmentajakautensa maailmanmestaruuteen. Koska maailmanmestaruuskisat pelataan päällekkäin NHL:n pudotuspelien kanssa, MM-joukkueen rakentaminen on joka kerta kisojen aikanakin jatkuvaa taiteilua.

Tänä vuonna Jalosen kädessä olevat kortit ovat kuitenkin poikkeuksellisen hyvät – ja ne näyttävät vieläkin paremmilta, kun niitä vertaa useiden kilpailijamaiden kokoonpanoihin.

Tänä vuonna jääkiekkokalenterin päätapahtuma on World Cup, mutta se ei ole verottanut Suomen rivejä. Kymmenestä Suomen World Cup -joukkueeseen jo valitusta hyökkääjästä viisi on mukana Pietarissa.

STT–RAIKO HÄYRINEN
KUVAT: LEHTIKUVA

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: