pelaajakuva_artukka

NHL:n jäädytetyt pelinumerot

3.1.2016 - 3:33 Tagit:, , , ,

Teemu Artukka – “Keskinkertainen harrastekiekkoilija, mutta lahjakas NHL-entusiasti”
Twitter: @Viitossentteri

Saku KoivunVille PeltosenJere Lehtisen ja Teemu Selänteen maajoukkuepaidat nostettiin kattoon Hartwall Areenalla alle 20-vuotiaiden MM-kisojen yhteydessä. Maajoukkuepaitojen nostaminen kattoon on äärimmäisen harvinaista ja Suomi onkin oikeastaan ainoa maa, joka on sitä viime aikoina tehnyt lopettaneiden pelaajien kanssa.

Esimerkiksi Kanadalla ei ole käytössä Mario Lemieux’n pelinumero 66, eikä Wayne Gretzkyn 99, vaikka paitoja ei ole virallisesti nostettu minkään hallin kattoon. Venäläiset ovat jäädyttäneet vain yhden: Valeri Harlamovin. Slovakia, Tshekki, Latvia ja Saksa ovat jäädyttäneet Jaroslavl Lokomotivin lento-onnettomuudessa menehtyneiden maajoukkuepelaajien numerot.

Seurajoukkuetasolla numeroita on jäädytetty aktiivisemmin, joskin siinäkin on isoja seurakohtaisia eroja. Jotta blogi pysyisi aiheessaan, eli NHL:ssä, niin käyn läpi sitä, miten NHL:ssä numreoita on jäädytetty historian saatossa.

Pelinumeron jäädyttäminen on vahvasti liitoksissa pohjoisamerikkalaiseen urheiluun. Jalkapallossa tapa ei ole yleinen, vaikka esimerkiksi AC Milan on jäädyttänyt Paolo Maldinin pelinumeron 3. Koripallossa, amerikkalaisessa jalkapallossa ja baseballissa on perinne aktiivisessa käytössä.

Ensimmäisen kerran jääkiekossa ja ammattilaisurheilussa yleensäkin numeron on jäädyttänyt Toronto Maple Leafs. Se nosti loukkaantumisten takia uransa lopettaneen Ace Baileyn paidan numero 6 kattoon vuonna 1934. Se ei kuitenkaan ollut viimeinen kerta, kun numerolla pelataan Maple Leafsissa, sillä Bailey pyysi myöhemmin, että voisiko Ron Ellis pelata kyseisellä numerolla. Ellis oli voittamassa Maple Leafsin viimeisintä Stanley Cupia vuonna 1967.

Huolimatta pitkästä historiastaan, Maple Leafs on jäädyttänyt Baileyn lisäksi vain yhden numeron: Bill Barilkon. Numerolla 5 pelanneen Barilkon ura ja elämä päättyi lento-onnettomuuteen vain 24 vuoden iässä vuonna 1951 voitettuaan Stanley Cupin. Barilkon lento-onnettomuus oli sikäli erikoinen, että lentokone ja sitä myöten Barilkon ruumis katosi. Leafs ei voittanut mestaruutta ennen kuin kone ja Barilkon ruumis löytyi 11 vuotta myöhemmin. Barilkon paita nousi kattoon vuonna 1992

Vaikka Maple Leafs on jäädyttänyt vain kaksi numeroa, sillä on hieman venäläistyylinen tapa nimetä kunniapelaajia (honoured players), joita on listalla 16. Pelinumerot eivät ole virallisesti jäädytettyjä, mutta niitä ei ole myöskään soveliasta käyttää.

Toinen legendaarinen kanadalaisseura Montreal Canadiens on jäädytellyt numeroita ahkerammin. 24 Stanley Cup-voittoa on tuottanut useamman legendan halliin, joten siitä on tullut melkeimpä standardi ja vaatimus numeron jäädyttämiselle. Tästä syystä esimerkiksi Saku Koivun numero 11 löytyy tuskin koskaan hallin katosta. Tuorein pelaaja, jonka seura on jäädyttänyt, on numero 33, Patrick Roy.

Joillakin Canadiensin jäädyttämillä numeroilla on ollut kaksi käyttäjää, kuten esimerkiksi numerolla 5. Sitä ovat käyttäneet Jacques Lapointe (jäädytetty 2014) ja Bernie Geoffrion (jäädytetty 2006).

Canadiens on alkanut nostaa paitoja kattoon ahkerammin vasta 2000-luvulla. 18 paidasta on jäädytetty kymmenen viimeisen 15 vuoden aikana.

Yksi mielenkiintoinen tarina päällekkäisistä numeroista on vuodelta 1987. Boston Bruinsin legendaarisen pelaajan, Phil Espositon paita (numero 7) kohosi Boston Gardenin kattoon. Joukkueessa pelasi tuolloin samalla numerolla muuan Ray Bourque, joka oli jo siihen aikaan aikansa legenda Bruinsissa. Seremoniassa Bourque luisteli Espositon luokse, veti paidan päältään ja luovutti sen Espositolle. Alta paljastui Bourquen uusi pelinumero 77, joka nousi niin ikään hallin kattoon vuonna 2001. Kohta on nähtävissä videopalvelu Youtubessa.

Mielenkiintoista oli myös, kun lajin legenda Wayne Gretzky lopetti peliuransa. Ensimmäinen kummallisuus oli se, että Gretzky sai välittömästi kutsun Hockey Hall Of Fameen ja toinen oli se, että hänen pelinumeronsa 99 jäädytettiin koko liigassa. Ennen numeron jäädyttämistä, kaikkiaan kolme pelaajaa käyttivät samaista pelinumeroa: Gretzkyn lisäksi Wilf Paiement ja Montreal Canadiensin nykyinen varatoimitusjohtaja Rick Dudley.

Kun katsoo listaa joukkueista, jotka ovat jäädyttäneet pelinumeroita, osuu silmiin parikin erikoisuutta. Ensimmäinen on Ottawa Senatorsin Frank Finnigan. Joukkueen virallinen tarina alkaa vasta kaudesta 1992-1993, mutta Finnigan pelasi alkuperäisessä Senatorsissa, jonka tarina päättyi vuonna 1934. Sillä taasen ei ole muuta yhteistä historiaa nykyisen Senatorsin kanssa kuin nimi. Finnigan oli kuitenkin erittäin aktiivinen vaikuttaja, kun Senatorsia yritettiin saada takaisin NHL:ään 80-luvun lopusta alkaen. Hän kuitenkin kuoli ennen kuin Senators ehti pelata ensimmäistäkään peliä, joten seura kunnioitti Finnigania nostamalla paidan kattoon joukkueen historian ensimmäisessä ottelussa.

Toinen silmiin pistävä erikoisuus on Minnesota Wildin numero 1, joka on nostettu kattoon nimellä “Wild Fans”. Joukkue halusi tällä kunnioittaa joukkueen kannattajia. Vaikka tapa on jääkiekossa käsittääkseni ainutkertainen, muussa ammattilaisurheilussa sitä on tavattu myös. Amerikkalaisessa jalkapallossa on jäädytetty “kahdestoista pelaaja” (numero 12) ja koripallossa “kuudes kenttäpelaaja” (numero 6), eli yleisö.

Gretzky ei ole koko sarjan kattavasta numeron jäädytyksestä huolimatta ainoa pelaaja, jolla on useammassa hallissa paita katossa. Mark Messierin numero 11 on jäädyttänyt New York Rangers, sekä Edmonton Oilers. Aikaisemmin mainitun Bourquen 77 on jäädytetty Bruinsin lisäksi Colorado Avalanchessa, jossa Bourque pelasi vain kaksi kautta, mutta päätöskausi oli ikimuistoinen. Bobby Hullin numero yhdeksän on jäädytetty Blackhawksissa, sekä Arizona Coyotesissa (ent. Winnipeg Jets). Numero kuitenkin oli Brett Hullin käytössä kaudella 2005-2006, kun hän pelasi viisi peliä Coyotesin paidassa. Royn pelinumero on jäädytetty Canadiensin lisäksi myös Avalanchessa.

Kolmen suomalaisen paita on NHL hallin katossa. Ensimmäisenä kunnian sai Jari Kurri, jonka pelinumero 17 otettiin pois käytöstä Oilersissa. Seuraavaksi jäädytettiin Teppo Nummisen pelinumero 27 Coyotesin kotihallissa ja viimeisimpänä jäädytettiin Selänteen numero 8 Anaheimissa.

On mahdotonta sanoa, kuka on seuraava pelaaja, jonka numero on hallin katossa. Ensimmäinen edellytys sille on, että pelaaja viettää suurimman osan peliuraansa tuottavassa roolissa joukkueessa, eli on amerikkalaisin termein “franchise player”. Suomi on tuottamassa lähivuosina pelaajia NHL:ään, jolla on mahdollisuus olla tällainen pelaaja joukkueessa. Pelimerkkejä kannattaisi laittaa esimerkiksi Aleksander Barkoville tai Rasmus Ristolaiselle. Panthers muuten ei ole vielä jäädyttänyt kenenkään numeroa. Miten olisi entinen kapteeni ja piinkova pistenikkari Olli Jokinen?

Oma veikkaukseni on kuitenkin Mikko Koivu. Kun hän joku päivä lopettaa peliuransa, hän on Minnesota Wildin legenda. Ensimmäinen pysyvä kapteeni, joukkueen keulakuva, pitkäaikaisin pelaaja sekä joukkueen historian paras pistemies.

Kirjoittaja: Teemu Artukka
Jaa: