5818 / Kuvaaja: Lennart Holmberg / Päivämäärä: 09.08.2017 / Mitä kuvataan: Kuvataan Hannu Rautalan treeneihin osallistuvia jääkiekkoilijoita. Paikan päällä varmistuu, ketä paikalla. / Sijainti: Urheilupuisto, PN-stadion

NHL-miehet taas Rautalan opissa

9.8.2017 - 18:29 Tagit:, , , , , , , , , ,

Hannu Rautalan harjoitusryhmän aamutreenit saivat keskiviikkona yllätysvieraan, kun Saksan maajoukkueen päävalmentaja, entinen NHL-pelaaja, Marco Sturm ilmestyi Urheilupuistoon harjoituksia seuraamaan.

– Olen Turussa lomailemassa ja kuulin, että täällä vetää treenejä aika kova porukka. Pakkohan sitä oli tulla katsomaan. Aina voi oppia jotain uutta, sympaattinen saksalainen nauroi.

”Aika kova porukka” kasassa taas olikin.

Urheilupuistossa keskiviikkona kelkkoja kiskoivat, kuulia viskoivat ja aitoja pomppivat sellaiset tekijät kuin nuoret nälkäiset NHL-pelaajat Patrik Laine, Rasmus Ristolainen ja Mikko Rantanen, NY Rangersiin juuri sopimuksen tehnyt Aleksandar Georgijev ja valtakunnan paras naiskiekkoilija Susanna Tapani.

Omien liigajoukkueidensa pariin alkukesän ryhmästä olivat jo ehtineet siirtyä Tomi Kallio, Ville Vahalahti ja Jonne Virtanen.

– Ketään en koskaan ole värvännyt treeneihin. Vapaaehtoisesti ovat kaikki tulleet, ja ovatkin sitten olleet todella kiitollisia valmennettavia. Suurin haaste on ollut pitää huoli siitä, etteivät pojat tee liikaa, Rautala sanoi.

Urheilu

Rautala on kiistatta Suomen johtavia fysiikkavalmentajia. Hänen alaisuudessaan kuntonsa ovat jo iät ajat kesäisin rakentaneet lähes kaikki turkulaiset NHL-pelaajat.

Ryhmän maine on kiirinyt jo Turun ulkopuolellekin niin vahvasti, että loistavan tulokaskauden NHL:ssä pelannut Laine harjoittelee Turussa jo kolmatta kesäänsä. Uusimpana tulokkaana mukana oli tänä kesänä vuoden liigatulokkaaksi valittu Ilveksen Otto Koivula.

– Otto on mieletön talentti. Hänen fysiikkansa meni kesän aikana todella paljon eteenpäin, mutta nyt se pitäisi pystyä siirtämään myös kentälle, Rautala sanoi.

Vaatimattomana miehenä Rautala ei koskaan ole pitänyt meteliä itsestään ja osaamisestaan. Eikä ole – niin monen kollegansa tavoin – yrittänyt esittää keksineensä pyörää uudestaan verhoten sanomansa teennäiseen terminologiaan.

Rautalalle kunto on voimaa, nopeutta, nopeuskestävyyttä ja kestävyyttä; niiden ominaisuuksien kehittämistä vuosi vuodelta määrätietoisesti ja kärsivällisesti paremmiksi ja paremmiksi. Pikavoittoja ei haeta, oikoteitä ei ole; vain työn laatu ja määrä ratkaisee.

– On kiva, että meillä on tällä kertaa ollut normaalia pidempi peruskuntokausi. Rasse (Ristolainen) aloitti jo ennen vappua ja Patekin (Laine) ehtii vetää neljä kuukautta ennen kauden alkua. Olemme saaneet edetä rauhallisesti ja maltilla. Kiirehtimällä ei voita mitään, Rautala mietti.

– Kaikkien tulokset ovat menneet taas selvästi eteenpäin. Porukka olisi jo valmis aloittamaan pelit, mutta vielä me vain jatkamme.

Urheilu

Pelaajat palaavat kevät toisensa jälkeen Rautalan oppiin. Valmentaja ja valmennettavat tuntevat toisensa ja tekeminen jatkuu automaattisesti siitä, mihin se edellissyksynä jäi. Pitkäjänteisyys tuottaa tuloksia.

Mikä Rautalaa itseään motivoi uhraamaan kesäpäivänsä vuosi toisensa jälkeen kiekkoilijoiden valmentamiseen?

– Ehkä hienointa on se, että pystyy joka päivä harjoituksen sisällä reagoimaan jokaiseen suoritukseen; tietää, milloin höllätä, milloin koventaa treeniä. Siitä minä tykkään, Rautala sanoo.

Ja lisää, hymynkare huulillaan:

– Sitä kutsutaan valmentamiseksi.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVAT: LENNART HOLMBERG

Urheilu

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: