16006665_1

Neljä kaikkien aikojen TPS-vahvistusta

10.1.2014 - 8:28 Tagit:, , , , , , , ,

TPS:n paitaa ovat vuosien saatossa kantaneet kymmenet ulkomaalaiset. Osa on pakannut nopeasti kamansa ja poistunut Turusta turistiluokassa. Jotkut ovat jättäneet nimensä ihmisten mieleen. Ohessa heistä neljä.

1. Malcolm Davis

Useamman vuoden NHL:n ja AHL:n väliä seilannut Mal Davis haki Suomesta uutta tuulta uralleen syksyllä 1986. Lopulta Davis viihtyi Turussa neljä puoli vuotta ennen kuin Hannu Jortikalla meni sukset ristiin tehohyökkääjän kanssa. Turun vuosinaan Davis loi lähes myyttisen maineen itselleen ja oli voittamassa kahta SM-kultaa. Davis muistetaan ennen kaikkea hurjasta rannelaukauksestaan (kyllä, se oli kovempi kuin Kai Nurmisen) ja pukukoppitappelustaan Lukon Matti Forssin kanssa.

2. Henrik Tallinder

Kaudeksi 2000–2001 TPS:aan saapui Ruotsista kaksi pakkia. Etukäteen kohistiin juniorilupaus Jonas Elofssonista, mutta kahdesta parikymppisestä nimensä TPS-historiaan kirjoitti Henrik Tallinder. Vaikka mies pelasi vain yhden kauden Turussa, jätti hän pitkään kestävät muistot kannattajien sydämiin.

Muistutti Turussa pelatessaan tyyliltään paljon Hannu Virtaa. Tosin sekä miehessä että mailassa pituutta oli ”Hanttaa” enemmän. Ruotsalaispuolustajien kohdalla TPS-kausi osoittautui vedenjakajaksi. Elofsson lähti Turusta kesken kauden ja on viime kaudet kiekkoillut Norjassa. Tallinder löysi Turusta itselleen vaimonkin ja on pelannut TPS:n jälkeen NHL:ssä.

3. German Titov

Vladimir Jursinovin mukana Turkuun tullut German Titov oli keskeisiä palasia vuoden 1992–93 mestaruusjoukkueessa. Titov osoitti taituruutensa ja peräänantamattoman asenteensa jo runkosarjassa, mutta lopullisesti mies varasti TPS-fanien sydämet pudotuspeleissä. Mies latoi 12 ottelussa 17 pistettä ja voitti play offsien pistepörssin.

Mestaruuden jälkeen Titovin tie vei Calgaryyn. Hän palasi TPS:aan syksyllä 1994 pelaten NHL:n työsulun aikana Turussa 14 peliä. 2005 päättyneellä urallaan hän ehti NHL:ssä pelata Calgaryn lisäksi Pittsburghissa, Edmontonissa ja Anaheimissa. 624 NHL-pelissä syntyi 377 pistettä. Nykyään Titov asuu Calgaryssa.

4. Lee Sweatt

Vaikka Lee Sweattin uroteot ovat vielä nuoremmallakin kannattajasukupolvella hyvässä muistissa, kuuluu hän tälle listalle. Jo ensimmäisellä kaudellaan 2007–08 Sweatt oli Palloseuran pakiston johtohahmoja. Mestaruuskeväänä 2010 Sweattista kirjoitettiin kuitenkin vielä isommalla fontilla. Vaikka Ilari Filppula veikin pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinnon, oli Sweattin hankkiminen tammikuussa se puuttuva palanen, joka siivitti TPS:n huimaan lentoon.

Jossittelija kysyy mitä olisi tapahtunut, jos Sweatt ei olisi Turkuun tullut? Olisiko tullut mestaruus? Olisiko Kai Suikkanen lähtenyt KHL:ään? Olisiko TPS:n mahalaskusta tullut niin kova kuin mitä se on ollut?

Aamuset – Ilkka Lappi

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: