World Cup -joukkue julki

Marjamäki näkee nuoruuden mahdollisuudet

27.5.2016 - 17:12 Tagit:, , ,

Siinä missä moni suomalainen näkee edessään puoliksi tyhjän juomalasin, jääkiekkomaajoukkueen uuden päävalmentajan Lauri Marjamäen mielestä sama lasi on puoliksi täynnä.

Marjamäki ja muu valmennusjohto uskoivat nuoruuteen, kun he täydensivät ensi syksynä pelattavaa World Cup -joukkuetta lopuilla seitsemällä pelaajalla. Joukossa olivat nuorten maailmanmestarit Patrik Laine, 18, ja heinäkuussa 19 vuotta täyttävä Sebastian Aho.

Jo maaliskuussa valittujen neljän puolustajan Esa Lindellin, Sami Vatasen, Rasmus Ristolaisen ja Pittsburghin riveissä NHL:n Stanley cup -pytystä kisaavan Olli Määtän keski-ikä on alle 22 vuotta.

Nuoruuden voiman kääntöpuolella Suomen joukkueesta paistaa kokemattomuus. Se on riski.

– Nuorilla pelaajilla on ihmeellinen kyky oppia ja sopeutua, menevät he millaiseen paikkaan tahansa, Marjamäki perustelee.

World Cup -joukkue julki

Ilmaveivi innoittajana

Laineen ja Ahon nimien löytyminen 23 pelaajan listalta takaa sen, että Marjamäki saa rauhan valmistella joukkuettaan ensi syys-lokakuun huippukoitokseen. Jos nuorisotähdet olisivat pudonneet pelistä, kiekkofanit olisivat käyneet kuumana.

– Otin heidät mukaan pelillisten taitojen perusteella, päävalmentaja huomauttaa.

Laineen halu ratkaista pelejä ja kyky tehdä maaleja ovat suomalaisittain poikkeuksellisia avuja.

– Kun mietitään, millaista osaamista tarvitsemme, Laine on voittajatyyppi.

Taas Marjamäki näkee lasin olevan puoliksi täynnä.

– Näistä nuorista paistaa positiivisuus ja rentous, mitä vaaditaan huippusuorituksiin. Mikael Granlundin vuoden 2011 MM-kisojen ilmaveivimaali on selvästi tuonut nuorempien pelaajien suorituksiin pelirohkeutta.

Jos jo aiempina juniorivuosinaan määrätietoisuudesta tunnettu Laine elää maalinteosta, Aho hurmaa monipuolisuudellaan.

– Aho pystyy pelaamaan missä vaan, vaikka ykkös- tai nelosketjussa, sentterinä tai laidassa, Marjamäki kehuu ja muistuttaa, että peliä tietokonemaisesti lukeva Aho pystyy tarvittaessa ratkaisemaan itse:

– Kaksi maalia MM-välierässä Venäjän verkkoon.

World Cup -joukkue julki

Kapean kaukalon omat lait

Euroopassa pelaavista maailmancupiin perjantaina kelpuutetut maalivahti Mikko Koskinen ja puolustaja Sami Lepistö ovat aikoinaan kokeilleet onneaan NHL:ssä. Jos juniorimaaotteluja ei lasketa, Aho ja Laine ovat joukkueessa ainoat, joilla ei ole pelikokemusta kapeasta pohjoisamerikkalaisesta kaukalosta.

– Fyysisyys siellä on tietysti haaste, mutta pelinopeat kaverit (Aho, Laine) sisäistävät nopeasti uudet jutut, Suomen manageri Jere Lehtinen uskoo.

Maailmancup-joukkue saa sääntöjen mukaan harjoitella syyskuussa vain kolme kertaa ennen turnauksen alkua. Harvoista treenikerroista otetaan kaikki irti, sillä Helsinki-areenaan rakennetaan tuoksi ajaksi kapeampi kaukalo.

– Kapean kaukalon kiekko on eri peliä kuin Euroopassa. Pohjois-Amerikassa ei ole keskialueen peliä käytännössä ollenkaan. Meille on haaste, kuinka saamme suomalaisen jääkiekon vahvuudet näkymään pienemmässä kaukalossa, Marjamäki sanoo.

Ensimmäiseen arvoturnaukseensa Leijonat johtava Marjamäki ei pelkää arvovaltansa puolesta, vaikka valmennuksessa on tukena lajisuuruuksia, kuten Saku Koivu, Teemu Selänne, Kimmo Timonen ja Jarmo Kekäläinen. He ovat mukana jakaakseen arvokasta NHL-kokemusta, jonka pitäisi siivittää Suomi menestykseen World Cupissa.

STT–REIMA RAUTIAINEN
KUVAT: LEHTIKUVA

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: