LKS 20170810 Maalivahtivalmentaja Jussi Parkkila Tampereella 8. elokuuta 2017. Parkkila on valittu jääkiekon NHL-seura Colorado Avalanchen maalivahtivalmentajaksi. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Maalivahtivalmentaja Parkkilan siivet kantoivat NHL:ään asti

10.8.2017 - 16:29 Tagit:, , , , ,

Suomalaisten NHL-valmentajien luettelo on hämmästyttävän lyhyt: Alpo Suhonen ja Teppo Numminen. Pian listaan lisätään uusi nimi kun Jussi Parkkila, 40, aloittaa Colorado Avalanchen maalivahtivalmentajana.

Parkkilan oma maalivahtiura jäi juniorisarjoihin, mutta ammattivalmentajana hän on toiminut yli 10 vuotta. Ura alkoi E-junioreista, ja KHL:ssä tamperelainen kohosi halutuksi nimeksi.

– Kolmivuorotyö kartonkitehtaalla kävi raskaaksi ja unet jäivät vähiin ennen kuin ryhdyin päätoimiseksi valmentajaksi, mies muistelee.

Kari Heikkilä
tarjosi Parkkilalle vuonna 2007 töitä Lokomotiv Jaroslavlissa, jonka jälkeen seuroina ovat olleet Tappara ja KHL-liigan Atlant, SKA ja Avangard sekä itävaltalainen Graz.

Denveriin Parkkila lähtee entisen suojattinsa Semjon Varlamovin suosituksesta. Avalanchen venäläinen ykkösvahti tuli suomalaiselle tutuksi Lokomotivin miehistössä.

Sakic kehui ansioluotteloa

Parkkilan opissa ovat olleet Varlamovin lisäksi esimerkiksi Riku Helenius, Juha Metsola, Harri Säteri, Tuukka Rask ja Sergei Bobrovski.

Valmennettaviin liittyen Parkkila pitää hauskana tapauksena Sotshin olympialaisia, vaikka ei itse paikalla ollutkaan. Suomen maalilla pelasi Rask ja Venäjällä torjui Varlamov, jonka paikalle vaihdettiin Bobrovski, kun Suomi oli voittamassa ottelua.

– On ollut mukava seurata, kun tutut miehet ovat päässeet uralla eteenpäin, Parkkila pohtii.

Parkkila kävi toukokuussa Coloradon toimitusjohtaja Joe Sakicin, apulaistoimitusjohtaja Craig Billingtonin ja päävalmentaja Jared Bednarin haastatteluissa. Kandidaatteja oli useita, mutta valinta osui suomalaiseen. Lähtö odottaa enää työlupaa.

Kiekkolegenda Sakic kehui Parkkilan ansioluetteloa.

– Sakic teki ison vaikutuksen. Jalat maassa oleva herrasmies, vaikka takana on todella upea kiekkoura, Parkkila luonnehtii.

Coloradon leivissä on kaksi muutakin suomalaista, pitkään Euroopan scouttina toiminut Joni Lehto ja seurassa yhden kauden pelannut hyökkääjä Mikko Rantanen.

STT–REIJO SUIKKI

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: