1824 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 29.09.2016 / Mitä kuvataan: TS Kiekon uudet (ja vanhat) bloggarit saapuvat infotilaisuuteen Artukaisiin. Otetaan tyypeistä blogikuvat. / Sijainti: Studio? Tms paikka toimituksessa

Loppukiri alkaa

18.2.2018 - 11:25 Tagit:, , , , , , , , ,

Runkosarjaa on jäljellä viisi ottelua ja sijat 2-5 ovat vielä täysin auki. Ennen viikonlopun pelejä olisin ollut valmis veikkaamaan, ettei TPS kykene säilyttämään kakkossijaansa, vaan valahtaa lopulta viidenneksi. Tiistaina TPS pelasi Lappeenrannassa yhden heikoimmista otteluistaan koko kauden aikana, eikä homma näyttänyt kiinnostavan juuri ketään.

TPS pitäisi pystyä säilyttämään vähintään kolmostila, jotta puolivälierissä vältettäisiin todelliset kuolemantaistelut. Jotkut joukkueista TPS, Tappara, JYP ja HIFK kohtaavat mitä todennäköisimmin puolivälierissä, mikä tuntuu kohtuuttomalta, sillä kuka tahansa näistä saattaa olla mestari.

Ennen viikonloppua TPS:n tähti oli pahasti laskussa verrattuna muihin kärkiryhmiin eikä meno lupaillut muuta kuin kesäloman alkua maaliskuussa, kolmantena vuonna peräkkäin. Moinen olisi näin nimekkäällä rosterilla täydellinen mahalasku.

Tapparan kohtaaminen muutti kaiken äkisti. Jostain oli löytynyt loppuun asti taisteleva TPS, joka ei syyllistynyt huolimattomuusvirheisiin ja sama jatkui Lukkoa vastaan. Paljon epäilty kuntopohjakaan ei näyttänyt olevan mikään kompastuskivi, kun pelataan peräkkäisinä päivinä. Päin vastoin, TPS jopa lisäsi kaasua pelin edetessä ja Lukko jäi kyydistä.

Kun mikään TPS:n ketjuista ei ole pitkään aikaan ollut niin vaarallinen, etteikö muutoksia kannattaisi tehdä, tämäkin tilanne heitti hetkessä häränpyllyä. Ykkösketju näyttää nyt saaneen uudestaan juonesta kiinni Zach Budishin uitua TPS-verkkoihin talvisessa ryöstökalastuksessa. (Ja nyt kalastajana ei ollutkaan Petrus Palmu. No vitsi vitsi.) Kolmeen otteluun 2+2 ja molemmat osumat voittomaaleja osoittavat, että pelimieshän on kyseessä.

Molemmat Budishin häkit olivat aivan identtisiä, ylivoimakuviolla neliön keskelle pelattuja vetopaikkoja, joista onetimer lävähtää välittömästi. TPS:lla on aiemmin ollut Patrik Virta samassa paikassa koettamassa samaa, mutta näitä osumia on saatu odotella. Budish näytti, ettei hän tarvitse totutteluaikaa, vaan on heti valmis tuloksentekoon. Näin Top6-hyökkääjän pitääkin pelata.

Patrik Virta puolestaan loisti kakkosketjun sentterinä laidoillaan Petrus Palmu ja Markus Nurmi. Nuorukaisilla kemiat selvästi kohtaavat, eikä tätäkään kolmikkoa ihan heti kannattaisi alkaa rikkoa, ainakaan niin kauan kun peli kulkee. Päävalmentaja Kalle Kaskinen totesi syksyllä, että haluaa pelaajiensa uskaltavan pelata. Luulen, että nyt nähty esitys oli aika lähellä sitä, mitä Kaskinenkin tarkoitti.

TPS:n hyökkäyspelin ongelmana on ollut tietty arkuus, eli se, ettei maalille ajeta tarpeeksi härskisti, mutta nyt valmennusjohdon ohjeet oli uskottu. Kun rosterissa on useita pienempikokoisia hyökkääjiä, voi arvata, että maalille ajo tuottaa mustelmia ja ruhjeita. Nyt aggressiivisuus näytti selvästi lisääntyneen. Hyökkäyspäässä uskallettiin pitää kiekkoa ja yrittää luoviakin ratkaisuja.

Ketjuruletin tekee mielenkiintoiseksi Ilari Filppulan ja Jasper Lindstenin mahdollinen paluu olympiatauon jälkeen. Mihin heidät oikein lisätään?

TPS kärsi viime keväänä rosterin vajavaisuudesta, eikä käytettävissä ollut kuhunkin rooliin tarpeeksi sopivia pelureita. Filppulan ja Lindstenin lisäksi kolmosketjuun voisi koittaa vaikka energistä Teemu Väyrystä. Kaiken järjen mukaan tällöin kasassa olisi kolme kovaa tuloksentekoyksikköä, mitä jokainen mestarijoukkue on aina tarvinnut.

Nelosen muodostaisivat Lauri PajuniemiHannu KuruIlkka Pikkarainen. Kun jaossa on vain 12 tonttia ja niistä kilvoittelee 16 hyökkääjää, pelipaikoista luulisi syntyvän kova kilpailu. Nimen tai kapteenistopaikan perusteella ei mielestäni kenellekään pitäisi jaella peliaikaa, vaan nykykunnon perusteella. Jos ei mahdu rosteriin, niin sitten ei mahdu.

JANNE SUNDELIN

Kirjoittaja on 1970-luvulta asti TPS:n edesottamuksia seurannut kannattaja, jonka mielipiteet eivät edusta Turun Sanomia, vaan ovat omaa mielipidettä/mutuilua. Varhaisin TPS:aan liittyvä muisto on kuva Seppo Revon tuuletuksesta vuoden 1976 mestaruusmaalin jälkeen.

Kirjoittaja: Janne Sundelin
Jaa: