suomi-vaakuna

Leijonissa pärjää Turun murteella

14.4.2017 - 7:00 Tagit:, , , , , ,

A-maajoukkue valmistautuu jo kovaa vauhtia toukokuussa pelattaviin MM-kisoihin. Mikkelissä tällä viikolla leireilleessä ja torstaina pelanneessa maajoukkueessa ei tämän hetken TPS-pelaajia ole. Turkulaislähtöisiä pelaajia sen sijaan porukasta löytyy.

– Kyllä täällä Turun murteella pärjää, Leijonien apuvalmentajana tämän kauden toiminut Kalle Kaskinen nauraa.

Kaskisen lisäksi Turun murretta joukkueessa äidinkielenään puhuvat puolustajat Veli-Matti Vittasmäki (Ilves) ja Joonas Järvinen (Kunlun Redstar, KHL), maalivahti Joni Ortio (Skellefteå) sekä huoltaja Aki Berg.

Turkulaisosasto vahvistuu jatkossa vielä yhdellä miehellä, kun Colorado Avalanchessa hienon NHL-kauden (20+18) pelannut Mikko Rantanen liittyy lähiviikkoina joukkueen vahvuuteen.

– Hienoa, että Mikko halusi innolla lähteä mukaan. Hän pelasi todella vahvan kauden NHL:ssä ja on meille kova vahvistus, Kaskinen sanoo.

20-vuotiaan Rantasen lisäksi Leijoniin liittyy ennen MM-kisoja toinen loistavan NHL-kauden pelannut nuori hyökkääjä, 19-vuotias Sebastian Aho, joka paukutti Carolinassa peräti 24+25 tehopistettä. Mukaan on lähdössä myös Philadelphia Flyersin kokenut hyökkääjä Valtteri Filppula.

– Rantanen ja Aho ovat itselleni tuttuja pelaajia poikamaajoukkueista. Molemmat nuoret ja mielenkiintoiset hyökkääjät pelasivat erittäin hyvän kauden NHL:ssä. Filppulassa saamme joukkueeseen kokeneen pelaajan, joka on nähnyt Stanley Cupinkin, Kaskinen miettii.

Ennen Rantasen, Ahon ja Filppulan varmistumista moni NHL-pelaaja ehti jo ilmoittaa jättävänsä tämän kevään MM-kisat väliin. Patrik Laine, Aleksander Barkov, Jussi Jokinen ja Rasmus Ristolainen eivät näillä näkymin ole lähdössä toukokuussa Pariisissa ja Kölnissä järjestettäviin kisoihin.

Kaskinen ei asiaa sen kummemmin halua kommentoida.

– Apuvalmentajana keskityn tekemään töitä niiden pelaajien kanssa, jotka joukkueessa ovat. On enemmän Jeren (GM Lehtinen) ja Laten (päävalmentaja Lauri Marjamäki) heiniä miettiä, ketä joukkueeseen on tulossa ja, ketä ei, Kaskinen sanoo.

Leijonat ehti jo viime viikolla voittaa harjoitusottelussa Unkarin vieraskaukalossa maalein 6–1. Tällä viikolla se kohtaa Tanskan torstaina Mikkelissä ja lauantaina Lappeenrannassa. Ensi viikolla Suomi pelaa kaksi ottelua Slovakiassa ja sen jälkeen on vielä Tshekin EHT-turnauksen vuoro ennen 5. toukokuuta käynnistyviä MM-kisoja.

– Rakennamme tätä tarinaa pitkällä kaavalla ja kaikki joukkueessa laittavat kaikkensa likoon. Oma roolini on pyrkiä auttamaan hyökkääjiä. Sen lisäksi mietin ylivoimaa ja skouttaan yhdessä muiden valmentajien kanssa vastustajia, Kaskinen sanoo.

Pelien aikana Kaskinen on vaihtoaitiosta yhteydessä katsomossa istuvaan videovalmentaja Marko Ojaseen ja kertoo tämän havainnot muulle valmennustiimille.

World Cupista käynnistynyt Leijonien kausi ei ole edennyt kovin mairittelevasti. Kaskisen mukaan kritiikki ei kuitenkaan valmennustiimiä huolestuta.

– Se, miten kritiikkiä ottaa vastaan, on vain itsestä kiinni. Tärkeintä on se, että me tiedämme, mitä olemme tehneet, mikä toimii, ja mikä ei, Kaskinen sanoo.

– Meillä on jokaisessa turnauksessa ollut paljon uusia pelaajia. Jotkut asiat olemme saaneet toimimaan, jotkut ovat toimineet heikommin. Töitä on vielä edessä, mutta isossa kuvassa fiilis on erittäin hyvä.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: