LKS 20170508 ... Joonas Korpisalo of Finland and ofRobin Hanzl Czech vie during the IIHF 2017 Ice Hockey World Championships match between Finland and Czech in Paris, France, on May 8, 2017. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Leijonat suli täysin lopussa

9.5.2017 - 0:01 Tagit:, , , , , ,

Suomi–Tshekki 3–4 rl.

Luokattoman huonon Ranska-pelin jälkeen Leijonien MM-taival oli maanantaina vedenjakajalla, kun se kohtasi erinomaisesti Pariisin lohkossa kaksi ensimmäistä otteluaan pelanneen Tshekin.

Suomi lähti illan peliin lohkonsa kuudentena ja pelasi voitosta veitsi kurkulla. Vaikka mahdollinen tappio ei automaattisesti vielä olisi tiennyt Leijonille pudotuspelien ulkopuolelle jäämistä, kasvattaisi se alakuloisen ja ilottoman leijonalauman paineet moninkertaiseksi.

Leijonat näyttikin maanantain ottelun alussa nauttivan paineesta. Suomi pelasi kisojen parhalla ilmeellään ja iski jo avauserässä kolme maalia. Johto säilyi aivan ottelun loppuhetkille asti, mutta romahdus oli sitten sitäkin suurempi.

Jotain joukkueen henkisestä tilasta kertoo se, että kun Tshekki reilu kaksi minuuttia ennen loppusummeria kavensi tilanteeksi 3–2, paniikissa pelannut Suomi päästi vielä vastustajansa tasoittamaan ottelun vain 23 sekuntia myöhemmin.

Vauhtiin päästyään Tshekki ei jättänyt urakkaansa kesken, vaan voitti ottelun rankkarikisassa. Suomi joutui tyytymään yhteen lisäpisteseen, mikä nosti sen lohkoneloseksi.

– Aika paljon teimme töitä joukkueen kanssa Ranska-tappion jälkeen ja joukkue vastasi hyvin huutoon, mutta lopputulos on tietysti huono meille. Voitto jäi uupumaan ja se harmittaa, Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki tuskaili.

– Menemme nyt sitten vaikeimman kautta, mutta pitää vain katsoa eteenpäin.

Keskiviikkona Suomi kohtaa Slovenian.

Leijonat sai maanantain otteluun juuri sellaisen alun, mitä se itseluottamusvajeessaan kaipasi.

Peli ei ehtinyt vanheta minuuttiakaan, kun kiekko oli jo Petr Mrazekin vartioimassa tshekkimaalissa. Sebastian Aho yritti lyödä kiekkoa sisään toisella tolpalla, kiekko karkasi toiselle tolpalle, ja Valtteri Filppula sohi sen toisella yrittämällä sisään osuttuaan ensin maalirautaan.

Pari minuuttia myöhemmin Suomi johti jo 2–0, kun Topi Jaakolan kuti pomppi seuraavan kerran Mrazekin taakse. Suomi oli siirtynyt nopeasti kahden maalin johtoon samaan tapaan kuin Valko-Venäjää vastaan.

Tällä kertaa ote kuitenkin jatkui. Suomi hallitsi avauserää ja Ville Lajunen täräytti vielä Leijonien kolmannen hirveällä viivapommilla.

– Valmistautumisemme otteluun oli erinomainen. Ei ollut helppo paikka tulla peliin eilisen tappion jälkeen. Joukkue kuitenkin näytti, mistä se on tehty, Marjamäki sanoi.

Tshekin maalihana aukesi vasta kolmannessa erässä, kun Roman Horak pisti ylivoimalla kiekon Joonas Korpisalon luistimen ja tolpan väliin jääneestä reiästä sisälle.

Tshekki hallitsi ajoittain ottelua pelillisesti tasakentällisin, mutta ei ennen päätöserää päässyt kunnolla maalipaikoille. Suomi puolusti maalinedustaansa vahvasti ja Tshekki oli pakotettu pyörimään kulmissa, mistä maaleja ei tehdä.

Ottelun viime hetkillä alkoi kuitenkin Leijonien passivoiduttua tapahtua. Radko Gudas kavensi, kun peliä oli vain 2.14 jäljellä. Ja 23 sekuntia myöhemmin Jan Kovar iski tshekkifanien mylviessä pelin tasoihin.

Jatkoajalla maaleja ei nähty, mutta kun Robin Hanzl teki rankkarikisassa voittomaalin ja yksikään suomalainen ei, Tshekki korjasi lopun ihmenousullaan pelistä voiton ja kaksi pistettä.

– Vastassa oli huippujoukkue ja tuomarityöskentely heikkoa, Marjamäki sanoi.

Hän ei allekirjoittanut väitettä siitä, että hänen joukkueensa olisi henkisessä lamassa.

– Joukkueessa on hyvä meininki ja ilmapiiri. Pelissä minua ei huolestuta mikään. Peli on kohillaan.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: