LKS 20180221 Players of Finland on the bench are seen during the last seconds of the Ice Hockey Men's Play-offs Quarterfinal match Canada vs Finland at Gangneung Hockey Centre in Gangneung during the Pyeongchang 2018 Winter Olympics on February 21, 2018. Canada won the match 1-0. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Leijonien mitaliputki katkesi karusti

21.2.2018 - 19:37 Tagit:, ,

Leijonien mitaliputki olympialaisissa katkesi karulla tavalla keskiviikkona Etelä-Koreassa. Kaikki kiteytyi yhteen hävittyyn puolustuspään aloitukseen sekä Suomi-kiekon ikuisuusongelmaan eli maalipaikkojen tuhlailuun.

– Peli oli äärimmäisen tasainen. Yksi aloitus ja se oli siinä, huokasi päävalmentaja Lauri Marjamäki huultansa purren.

Leijonat hävisi Kanadalle 0–1. Edellisen kerran Suomen miesten maajoukkue putosi puolivälierävaiheessa olympiatasolla Salt Lake Cityn kisoissa vuonna 2002. Tuolloinkin Suomen pudotti Kanada.

Salt Lake Cityn kisojen jälkeen Leijonat on ollut mitaleilla joka olympialaisissa tähän asti.

– Mitaliputken katkeaminen on tosi harmi. Meillä oli paperilla varmaankin parhaat mahdollisuudet kultaan koskaan, sanoi Oskar Osala viitaten NHL-miesten poissaoloon olympialaisista.

Eikä Leijonien mahdollisuuksia kultaan olisi todennäköisesti huonontanut sekään, että välierissä vastaan olisi luistellut Saksa, joka pudotti Ruotsin jatkosta.

– On todella sääli, että kävi näin. En olisi voinut kuvitella tällaista, totesi syvästi tappiosta liikuttunut Osala.

Nihkeästi sujunut Etelä-Korea-peli ei antanut Leijonille häävejä lähtökohtia puolivälierään. Suomi paransi kuitenkin peliään huomattavasti tiistain nuhjailuun verrattuna.

– Taistelimme voitosta. Kultaa tultiin hakemaan, mutta se tavoite meni ihan päin seiniä. Jos ei tee maaleja, ei voi voittaa, tilitti maalivahti Mikko Koskinen.

”Pelisuunnitelma onnistui täydellisesti”

Petri Kontiola hävisi puolustuspään aloituksen kiekkokielellä 100–0 Eric O’Dellille, ja Maxim Noreau kiskaisi kiekon terävästi Suomen reppuun. Se oli komea maali, mutta Suomen kannalta erittäin kirpaiseva.

Tämän jälkeen Leijonien perisynti eli tehottomuus nosti taas kerran päätään. Kiekkoa ei saatu Kanadan pömpeliin hyvistäkään maalipaikoista.

– Pelisuunnitelma onnistui täydellisesti. Täällä olisi kuitenkin tarvinnut päästä erinomaiselle tasolle, ja tehottomuuteen tämä lopulta kaatui, Marjamäki tuumi.

Kanada joutui luisteluttamaan kesken toisen erän maalivahdiksi kakkosmies Kevin Poulinin, koska ykkösmaalivahti Ben Scrivens loukkaantui.

Suomi ei kuitenkaan päässyt haastamaan laukauksilla ”kylmänä” maalilla aloittanutta Poulinia kyllin ripeästi. Hän sai pehmeän laskun torjuntatöihin ja sai peliotteesta kiinni Suomen laaduttomien laukausten myötä.

Leijonat oikeilla jäljillä?

Kanada selviytyi alkulohkosta suoraan puolivälieriin toisin kuin Etelä-Korean kanssa tiistaina vääntänyt Suomi. Osalan mukaan tämä saattoi vaikuttaa puolivälierän tulokseen.

– Kyllä minulla itselläni ainakin kolmannessa erässä jalka painoi. Muutenkin puskeminen noin hyvää joukkuetta vastaan on vaikeaa. Sitten kun vastustaja on vähän tuoreempi, tuollaista se voi olla.

Suomi ei voittanut Etelä-Korean turnauksessa yhtäkään niin sanottua huippumaata. Takkiin tuli sekä Ruotsilta että Kanadalta. Eikä maajoukkueen saldo Lauri Marjamäen päävalmentajakaudella ole muutenkaan mairitteleva. World Cupissa Suomi hävisi kaikki pelit ja teki vain yhden maalin. Viime kevään MM-kisoista tuoreena muistissa on historiallinen häviö Ranskalle.

Marjamäki loi keskiviikkona jo hieman katsetta kevään MM-kisoihin.

– Minusta me olemme oikeilla jäljillä. Olen tosi tyytyväinen siihen, miten valmennusryhmämme toimii. Leijoniin on nyt hyvä tulla.

STT–TUOMAS ARKIMIES

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: