Jääkiekko: Miesten MM-kilpailut, puolivälierät

Leijonat mittaa Ruotsin tähtinipun

19.5.2017 - 21:49

Lauantain MM-välierästä muodostui äärimmäisen mielenkiintoinen, kun Leijonat sai vastaansa rakkaan vihollisen, Ruotsin. Joukkueet ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella viisi kertaa (jos World Cupin harjoituspelejä ei lasketa) ja yllättäen heikon kauden pelannut Suomi on voitoissa niskan päällä.

– Olemme kohdanneet Ruotsin viisi kertaa tällä kaudella ja voittaneet kolme kertaa. Sillä lailla se antaa uskoa ja itseluottamusta, Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi ottelun aattona.

– World Cupissa hävittiin ja joulukuun turnauksessa. Kyllä meillä aika paljon on tietoa, millainen joukkue tulee vastaan. Taas pitää pieniä steppejä ottaa. Ok ei riitä.

– Ruotsilla oli kotikisoissaan 2013 aika tähtinippu, mutta tämä joukkue on vielä parempi. On siinä mukava haaste meille.
 
Leijonat löysi parhaan pelinsä juuri oikeaan aikaan: puolivälierän ”elämän ja kuoleman ottelussa”.

Suomi vei USA:lta sen parhaat aseet puolustamalla tiiviisti, tukkimalla keskialueen ja iskemällä paikan saatuaan nopeasti vastahyökkäyksiin. Valmentajien taktiikkataistossa Marjamäki selätti jenkkikollegansa Jeff Blashillin täysin.

Jos Suomi pelasi torstaina kisojen parhaan pelinsä, USA:lle ottelu taisi olla turnauksen huonoin. Jenkit luovuttivat aseensa pois suosiolla, eivätkä missään vaiheessa keksineet keinoa Suomen puolustusmuurin purkamiseen.

Lauantain välierästä on lupa odottaa erilaista kamppailua. Siinä missä USA oli taktisesti heikko, naiivi ja kenties hieman ylimielinenkin, maailman taktisin kiekkomaajoukkue Ruotsi ei sitä takuuvarmasti ole.

– Ruotsi pelaa ihan erilaista hyökkäyspeliä kuin USA. Totta kai tyyli pitää ottaa huomioon, mutta ei tässä kauheasti omaa pakkaa auta ruveta sekoittamaan, Marjamäki mietti.

Ruotsin päävalmentaja Rikard Grönborgia Marjamäki ei selätä yhtä vaivatta kuin Blashillia.
48-vuotias entinen divaripakki on valmentanut Ruotsin maajoukkueita vuodesta 2006 lähtien ja tuntee Leijonien pelin erittäin hyvin. Heikosti mennyt alkusarja tuskin häntä tuudittaa ylimielisyyteen.

– Vastaan tulee suomalaisia leijonia. Tämä merkitsee heille paljon ja he ovat altavastaajia. Suomen joukkueella on kova työmoraali, Grönborg sanoi SVT:lle.

Grönborg oli Tre Kronorin apuvalmentajana Sotshin olympialaisissa 2014, kun Suomi ja Ruotsi edellisen kerran kohtasivat arvokisojen pudotuspeleissä. Silloin Ruotsi voitti välieräpelin 2–1.

Ruotsi on voittanut kaksi viimeistä Suomen ja Ruotsin pudotuspelikohtaamista arvokisoissa. Ennen Sotshia Ruotsi oli parempi (3–0) myös kotikisojensa MM-puolivälierässä vuonna 2013.

Ruotsilla on kokoonpanossaan peräti 19 NHL-pelaajaa, Suomella vastaavasti viisi. Vaikka N:llä alkava kolmikirjaiminen sarjalyhenne nimen perässä ei automaattisesti tee kenestäkään huippupelaajaa, on maailman kovimmassa liigassa pelaaminen aina tae jostakin.

Kaiken lisäksi Ruotsin NHL-pelaajista monet ovat liigan kärkikastia tyylin Henrik Lundqvist, Nicklas Bäckström ja Gabriel Landeskog.

– Ruotsin kokoonpano on kova ja siellä on paljon NHL-äijiä. Kova nippu siellä on kasassa. Kovin pitää kamppailla, että pääsee maalipaikoille ja sitten siellä on vielä Lundqvist maalilla. Eikös se koko puolustus tule NHL:stä, Mikko Rantanen mietti.

– Mutta keskitytään vaan siihen omaan peliin. Koetetaan saada taas puolustus kuntoon ja vähän lisää hyökkäyspeliä.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: