OskujaMikko_TS

Leijonasydäntä etsimässä

8.11.2013 - 10:05 Tagit:, , , , ,

Tuomas Grönmanin suu kääntyy hymyyn, kun hän alkaa muistella omia juniorimaajoukkueaikojaan. Raumalaiset joukkuekaverit Kimmo Rintanen, Kalle Sahlstedt ja Janne Grönvall kuuluivat samaan ydinryhmään.

– Valinta maajoukkueeseen oli kova arvostuksen osoitus. Se oli selvä palaute tehdystä työstä, Grönman tuumii.

Silloin ei pelattu 18-vuotiaiden MM-kisoja, mutta “Osku” oli mukana kaksi kertaa 18-vuotiaiden EM-kisoissa.

– Toisissa EM-kisoissa Tshekkoslovakiassa (1991) aloin ajatella, että jääkiekosta voisi tulla ammatti, Grönman muistelee.
Se ura kantoi muun muassa olympiapronssiin, SM-kultaan ja 38 NHL-otteluun asti. Puolustajan ura loppui jo alle kolmekymppisenä polvivaivoihin, mutta työ jääkiekkoilun parissa jatkuu.

Psykologin koulutuksen hankkinut Grönman ahkeroi 18-vuotiaiden maajoukkueessa kolmoisroolissa: hän hoitelee joukkueenjohtajan hommia, vastaa henkisestä valmennuksesta ja käy joukkueen kanssa vielä jäälläkin.

– Yritän iskostaa pelaajille, ettei epäonnistuminen merkitse maailmanloppua. Kyllä moni aikuinenkin pelaaja miettii sitä, että näytänkö ihan aasilta jos mokaan, Grönman naulaa.

Rantanen osaa nauttia pelaamisesta

Suomen 18-vuotiaat aloittavat neljän maan turnauksen perjantaina Kupittaalla ottelulla Sveitsiä vastaan.
Yksi Suomen kärkipelaajista on 17-vuotias TPS-kasvatti Mikko Rantanen. Joukkueesta ainoastaan Rantanen ja Ässien Juha Lammikko ovat päässeet maistamaan miesten pelejä Liigassa.

– Täytyy olla tyytyväinen siihen, että TPS on antanut mahdollisuuden liigapeleihin, Rantanen toteaa nöyrästi.

Nousiaisissa asuva Rantanen ei kuulunut 16-vuotiaiden MM-kultaa voittaneeseen ryhmään, mutta kova työ on tuottanut tulosta. Varsinkin luistelu on kehittynyt huimasti.

– Mikolla on oikeanlainen asenne. Hän osaa nauttia pelistä, Grönman kehuu.

”Scoutteja ei saa miettiä liikaa”

Mikko Rantanen on syntynyt vasta lokakuussa 1996, minkä takia hän on NHL-varausikäinen kesällä 2015. Varausikää lähestyvä pelaaja kohtaa monenlaisia paineita ja odotuksia. Grönman huomauttaa, että NHL-seurojen kykyjenetsijöitä pyörii tätä nykyä katsomossa paljon enemmän kuin hänen nuoruusvuosinaan.

– Scouttien olemassaolon tiedostaa, mutta sitä ei saa miettiä liikaa. Sitten ei pelistä ainakaan tule mitään, Rantanen sanoo.

Rantasella on oiva tilaisuus päästä näyttämään kykynsä kotiyleisön edessä. Ja kaiken lisäksi 18-vuotiaiden MM-kisat ovat tänä vuonna Lappeenrannassa.

– Täällä turnauksessa ovat kaikki parhaat pelaajat. Ei voi odottaa kuin kovia pelejä, Rantanen puntaroi.

Joukkuetakki on kova juttu

Grönman ja Rantanen ovat jutuissa samalla sivulla, vaikka ikäeroa on reilusti. Nauru irtoaa herkästi.

– Tuo tori oli SM-kultajuhlissa täynnä 1995 silloin, kun sinä et ollut vielä syntynytkään, Grönman heittää Rantaselle.
Grönman huomauttaa puolileikillään, että tätä nykyä maajoukkuejunnut saavat mukaansa enemmän vaatteita kuin hänen aikanaan.

– Joukkuetakki oli koulussa kova juttu. Jossain vaiheessa sitä tosin alkoi jo hävetä, “Osku” virnistää.
Pikkuleijonien on aika lähteä katsomaan Dome Karukosken Leijonasydän-elokuvaa. Sinänsä elokuva ei liity jääkiekkoon, vaikka ryhmän dynamiikkaa siinäkin käsitellään.

Millainen on sitten Mikko Rantasen sisällä sykkivä leijonasydän?

– Kaikki haluavat vetää päälleen maajoukkueen paidan, mutta kaikilta se ei onnistu. Sen takia pitää nauttia joka hetkestä.

18-vuotiaiden turnausohjelma:

Pe 8.11.
16.00 USA–Ruotsi
19.00 Suomi–Sveitsi

La 9.11.
14.00 Ruotsi–Sveitsi
17.00 Suomi–USA

Su 10.11.
13.00 Sveitsi–USA
16.00 Suomi–Ruotsi

TS – Marko Leppänen

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: