LKS 20180517 Markus Nutivaara of Finland makes teams 1-0 goal during the Quarterfinal match Finland vs Switzerland in the ice hockey IIHF World Championships in Herning, Denmark on May 17, 2018. Right goalkeeper Leonardo Genoni of Switzerland . LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Leijona ei tassuttele Kööpenhaminaan

17.5.2018 - 23:37 Tagit:, ,

Suomi–Sveitsi 2-3

Sveitsi järjesti torstaina suuryllätyksen kaatamalla jääkiekon MM-kisojen puolivälieräpelissä Suomen maalein 3–2.

Lopputulos merkitsi sitä, että Sveitsi eteni MM-välieriin ja erinomaisen alkusarjan pelanneen Suomen kisat päättyivät valtavaan pettymykseen ja kotimatkaan. Lauantain välierissä Sveitsi kohtaa Kanadan.

– Valtava pettymys tämä tietysti on, Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki mietti.

– Meillä oli unelma, mutta se ei nyt toteudu. Pettymys pitää nyt vain käsitellä.

Suomi johti puolivälieräpeliä avauserän jälkeen maalilla, mutta hävisi toisen erän peräti 0–3. Sveitsi pimitti Suomen ykkösnyrkiksi nousseen Sebastian Ahon ketjun täysin ja onnistui loistavasti taktiikassaan.

Suomen paras pelaaja torstaina oli Mikko Rantanen, joka teki Leijonien maaleista toisen ja syötti toisen.

Suomi aloitti puolivälierän vahvasti ja vastasi kolmesta ensimmäisestä maalia kohti suuntautuneesta laukauksesta. Sveitsi kuitenkin pääsi ensiminuuttien jälkeen hetki hetkeltä paremmin sisään peliin ja järjesti Leijonien päätyyn pitkiä pyörityksiä, joiden purkamiseen Suomi ei löytänyt ratkaisua.

Kesken Sveitsin hyvän otteen iski Leijona kahden puolustajan harppuunalla. Rantanen jätti kiekon hyökkäysalueella Miika Koivistolle ja tämä syötti sen maalille nousseelle pakkiparilleen Markus Nutivaaralle. Blue Jacket -puolustaja sai tällätä sydämensä kyllyydestä kiekon ohi Sveitsin maalilla pelanneen Leonardo Genonin.

Leijonien ykkösveskarin asemansa viimeistään alkusarjan viimeisessä voitokkaassa USA-ottelussa sementoinut Harri Säteri ei joutunut avauserässä esittämään paraatitorjuntoja, mutta oli maalillaan eleettömän varma. Toisen erän alussa Säteri sai sitten venyttää jo tosissaan kopatessaan Enzo Corvin huippukudin isoon räpyläänsä.

Muutama vaihto myöhemmin avattiin ottelussa ensimmäisen kerran rangaistusaition luukku jäähyn merkiksi. Sveitsin Timo Meier lähti kärsimään koukkausjäähyään ja Suomi pääsi kokeilemaan ylivoimaansa – tuloksetta.

Sveitsi sen sijaan onnistui muutama minuutti myöhemmin tasakentällisin. Sen ykkösketju Kevin Fiala – Corvi – Nino Niederreiter sahasi nopeilla syötöillään suomalaispuolustuksen palasiksi ja Corvi tasoitti ottelun.

Jokainen sveitsiläispelaaja näytti tasoituksen ansiosta kasvavan parikymmentä senttiä ja peli siirtyi Suomen alueelle. Pommitus tuotti myös tulosta, kun Sveitsi iski kaksi lisämaalia reilussa puolessa minuutissa.

Ensin Joel Vermin nousi röyhkeästi maalille, veti puolustuksen sivuun ja iski kiekon Säterin längistä maaliin. Ja 36 sekuntia myöhemmin Gregory Hoffman sijoitti Meierin laukoman ja Säterin kertaalleen torjuman paluukiekon jälleen verkon perukoille.

Toisen erän lopulla Suomi pääsi jälleen ylivoimalle – ja sai aikaan yhden laukauksen kohti Genonia. Sveitsi voitti toisen erän laukaukset 14–10 hävittyään ne avauserässä 6–13.

– Ensimmäinen erä oli meiltä ok, mutta toisessa emme pelanneet niin kuin piti. Kolme päästettyä maalia neljään minuuttiin oli liikaa, Marjamäki sanoi.

Päätöserässä Säteri sai venyttää todellisen gamesaverin, kun Sveitsi karkasi kahdella pelaajalla läpiajoon. Säteri veti Meierin päättämässä tilanteessa pidemmän korren ja tarjosi Leijonille mahdollisuuden pysyä mukana ottelussa.

Lisämahdollisuuden Suomi sai, kun Michael Fora otti 2+2 -minuuttisen korkeasta mailasta ja Rantanen iski kiekon ylivoimalla maaliin. Ero kaventui yhteen maaliin.

Siihen ero kuitenkin jäi ja Leijonilla oli edessä kotimatka.

– Roikuimme mukana kolmannen erän. Maalivahtimme pelasi huippupelin ja puolustuksemme pysyi kasassa, Sveitsin päävalmentaja Patrick Fischer iloitsi.

– Tiesimme, että pelistä tulee vaikea ja meidän pitää löytää rohkeutemme. Puhuimme ensimmäisen erän jälkeen siitä, että meidän pitää lisätä painetta Suomen pelaajiin. Onnistuimme toisessa erässä siinä ja teimme samalla kolme maalia, jotka riittivät tänään voittoon.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ, HERNING
KUVA: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: