6799 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 20.10.2017 / Mitä kuvataan: pelaaja-agentti Petteri Lehto, valittu TPS:n kunniagalleriaan, henkilöjuttu / Sijainti: Tuorlan majatalo, Piikkiö

Lehto perää taklattavankin vastuuta

23.10.2017 - 18:51 Tagit:, ,

Päähän kohdistuneet taklaukset ovat olleet alkukauden kuumin puheenaihe kotimaisessa jääkiekossa. Tai pikemminkin se, miten kovia rangaistusten pitäisi olla, jotta niistä päästäisiin kokonaan eroon.

Koko ikänsä jääkiekon parissa pelaajana, kirjoittajana ja agenttina toiminut 56-vuotias Petteri Lehto on seurannut tilannetta tarkasti. TPS Hall of Famen tuore jäsen ei voi olla ihmettelemättä keskustelun linjaa.

– En tykkää tästä kauhistelulinjasta. Enkä pidä siitä, että aina syytetään taklaajaa tahallisuudesta. Miksei puhuta myös taklattavan vastuusta suojata omaa päätään, Lehto sanoo.

– Miten 179-senttinen kaveri voi edes osua 185-senttistä vastustajaa olkapäällä päähän, kun olkapää on 150 sentin korkeudella? Ei mitenkään, ellei ole tapahtunut jotain, mitä ei pitäisi: taklattavan pää on ollut liian alhaalla.

Lukemattomia taklauksia pelaajauransa aikana jakanut ja vastaanottanut Lehto oli itse SM-liigan parhaita taklaajia, joten hän tietää täsmälleen, mistä puhuu.

– Jos olkapää osuu taklattaessa päähän, taklattavan kuuppa on ollut väärässä asennossa. Päähän taklaaminen olkapäällä on todella vaikeata, jos vastustaja ei pidä päätään alhaalla. Kyynärpäällä osuu tietysti päähän, mutta se onkin ihan eri asia – ja tuomittavaa.

Lehto on miettinyt lisääntyneiden päävammojen syitä paljon. Ja on sitä mieltä, ettei niitä pystytä minkäänlaisilla sanktioilla karsimaan kokonaan jääkiekosta pois.

– Vauhtia on parhaimmillaan 40 kilometriä tunnissa, jää on kova, laidat ovat kovat…. Totta kai siellä tapahtuu. Mutta ei se ole kiinni päähän kohdistuneista taklauksista. On tyhmää kuvitelle, että asia hoituisi rangaistuksia koventamalla.

– Naisten jääkiekossa aivotärähdykset ovat lisääntyneet tuntuvasti, vaikka siellä ei edes saa taklata. Pelaajat vain törmäilevät lisääntyneessä vauhdissa toisiinsa. Amerikan high school -urheilussa sattuu miljoona aivotärähdystä vuodessa ja yksi suurimpia kärsijöitä on jalkapallo.

– Ainoa keino karsia aivotärähdykset pois jääkiekosta on lopettaa koko laji. Samalla pitäisi lopettaa myös jalkapallo ja aika monta muutakin lajia. Mutta ei kai kaikkia urheilulajeja sentään voi lopettaa, Lehto karrikoi.

Kovennettuja rangaistuksia enemmän Lehto keskittyisi tekemään muutoksia pelin sisällä, palaisi joissain asioissa vanhaan. Ensimmäisenä hän palauttaisi kaukaloon keskiviivan paitsion.

– Olen ollut alusta asti sitä mieltä, että punaviivaa ei olisi saanut poistaa. Vauhti kasvoi sen muutoksen myötä liikaa, Lehto sanoo.

– Toinen katastrofi on se, että pakki ei enää saa suojata toista pakkia tekemällä hyökkäävän pelaajan luistelulinjalle pienen esteen. Nyt puolustajat ovat suojattomia selkään ajamiselle kaukalon päädyssä.

– Ja onko tämä kymmenen vuotta jatkunut tappelijoiden ja kovien poikien karsiminen auttanut mitään? Mielestäni omien pelaajien pitää saada suojella omiaan. Nyt ei ole pelotetta ja kaikki ovat vapaata riistaa. Kun pelasin Wayne Gretzkyä vastaan, en paljon häntä jahdannut, sillä sen jälkeen Semenkot, McClellandit ja Messierit olisivat hakanneet Lehdon pojan hyytelöksi.

SM-liigan pelillistä kehitystä Lehto pitää juuri nyt toiveita herättävänä.

– Liigan viihdyttävyys on ollut viime vuodet pohjalla. Pelillinen muutos näyttää kuitenkin olevan tulossa ja siinä TPS on viimeiset pari vuotta ollut edelläkävijä pelaamalla hyökkäävämmin ja rohkeammin. Se pakottaa myös muut seurat reagoimaan, Lehto miettii.

– Pelaajakato on valtava, kun sata pelaajaa pelaa ulkomailla. Kun siihen yhdistetään Nuori Suomi -linja, jonka ansiosta emme tuottaneet kymmenen vuoden aikana pelaajia lainkaan, 40-vuotiaat pelaajat ovat tällä hetkellä Liigassa kuninkaita. Niin ei tietenkään saisi olla.

– Nuorten pitäisi nyt tajuta, että heillä ei koskaan ole ollut yhtä hyvää paikkaa nousta nopeasti Liigan kärkipelaajiksi.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: RIITTA SALMI

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: