New York Rangers defenseman Ryan McDonagh (27) attempts to hold off Montreal Canadiens left wing Artturi Lehkonen (62) during the game between The New York Rangers and The Montreal Canadiens at Madison Square Garden in Manhattan, New York. Mandatory credit: Kostas Lymperopoulos/CSM

Lehkonen sopeutunut hyvin Montrealin ryhmään

7.3.2017 - 13:15 Tagit:, ,

Suomalaishyökkääjä ja Canadiens etsivät yhdessä ratkaisuja takkuilevaan hyökkäykseen.

Artturi Lehkonen varattiin NHL:ään jo kesällä 2013, mutta hyppy Pohjois-Amerikkaan tapahtui tällä kaudella. Lehkosella oli vielä vuosi sopimusta ruotsalaisseura Frölundan kanssa, jossa hän pelasi kaksi edellistä kautta. Piikkiöläishyökkääjä lunasti kuitenkin paikan legendaarisen Montreal Canadiensin harjoitusleiriltä suoraan joukkueeseen.

21-vuotias Lehkonen on Montrealin ainoa ensimmäistä NHL-kauttaan pelaava pelaaja ja samalla joukkueen kuopus.

– Olen päässyt hyvin mukaan porukkaan. Olen tavallaan aina ollut joukkueen nuorimpia, ihan sama, missä olen pelannut. Se ei siis ole ollut mitään uutta, Lehkonen toteaa.

80-kiloinen Lehkonen on vielä pienikokoinen Pohjois-Amerikan fyysiseen peliin. Viime kesän suomalainen harjoitteli Frölundan kanssa. Montrealin suunnalta ei tullut sen tarkempia ohjeita kesälle.

– Tiesin, että pitää saada vähän lisää massaa, että pääsee kohti tavoitetta. Olen ajatellut, että 25-vuotiaana olisin siinä ihannepainossa.

Sopeutumista seuraan on erityisesti auttanut lähes tuhat NHL-ottelua pelannut tsekkisentteri Tomas Plekanec, jonka vierellä suomalaishyökkääjä on viettänyt suurimman osan kaudesta.

– Seuraan aika monen meidän pelaajan tekemisiä ja katson heitä ylöspäin. Heti kauden alusta Plekanec näytti, miten hommat toimivat täällä. Olen kiitollinen siitä. Hän on totaalinen ammattilainen, joka on pelannut kauan liigassa. Olen oppinut häneltä tosi paljon.

Frölundassa Lehkonen hoiti haastattelut sujuvasti ruotsiksi. Englantikin taittuu ongelmitta. Montreal puolestaan kuuluu Quebecin provinssiin, jossa virallinen kieli ei ole englanti, vaan ranska. 1,6 miljoonan asukkaan Montreal on maailman neljänneksi suurin ranskankielinen kaupunki. Kaksi kolmesta asukkaasta puhuu äidinkielenään ranskaa.

– Englanti ja ruotsi olivat vähän helpompia oppia, kun löytyi pohjaa koulusta. Ranska ei kuitenkaan ihan vielä taivu, Lehkonen naureskelee.

Canadiens johtaa liigan itäisen konferenssin Atlantin divisioonaa. Seura päätyi tästä huolimatta vaihtamaan valmentajaa helmikuun puolessa välissä. Michel Therrien sai lähteä ja tilalle palkattiin hiljattain tätä ennen Boston Bruinsista kenkää saanut Claude Julien.

Maaleja on mennyt liikaa omaan ja liian vähän vastustajan maaliin. Maailman parhaana maalivahtina viime vuosina pidetty Carey Price pelasi alkuvuoden selvästi tasoaan heikommin, torjuntaprosentin ollessa alle 91. Helmikuussa joukkue teki 12 ottelussa vain 20 maalia, mikä oli NHL:n toiseksi huonoin keskiarvo.

– Luotamme paljon maalivahtiimme, mutta hyökkäyksellisesti pitää saada tulosta aikaiseksi. On vaikea voittaa, jos tekee nolla maalia.

Lehkosen omat hyökkäyspään tehot ovat niin ikään olleet kateissa. Hyökkääjä pelasi 17 ottelua ilman pisteitä, ennen lauantain New York Rangers –ottelua, jossa hän teki voittomaalin. Keskimäärin yli 13 minuuttia ottelussa pelannut Lehkonen saa taistella jatkossa entistä kovemmin peliajasta, kun seura hankki vastikään siirtotakarajalla riveihinsä hyökkääjät Dwight Kingin, Steve Ottin ja Andreas Martinsenin.

– Kyllä minulla paikkoja on ollut. En ole vain saanut niistä sisään. Eikä ole hirveän moni muukaan viime aikoina. Tiedän, että tulen tekemään taas enemmän maaleja. Pitää vain pysyä kärsivällisenä eikä liikaa turhautua, Lehkonen tuumii.

Markus Pakala

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: