5953 / Kuvaaja: Shoja Lak / Päivämäärä: 19.08.2017 / Mitä kuvataan: TPS:n kiekkoturnauksen yhteydessä pelaajien taitokisa, jossa mukana turkulaisia NHL-kiekkoilijoita. Jututetaan + kuvataan siellä etenkin Artturi Lehkonen. / Sijainti: Turkuhalli

Lehkonen pitää pään kylmänä

19.8.2017 - 21:30 Tagit:, , , , , , , ,

NHL:n viime kausi oli suomalaisittain iloista seurattavaa, kun niin moni nuori pelaaja löi itsensä läpi maailman kovimmassa kiekkoliigassa.

Patrik Laine johti tietysti joukkoa 36+28 tehopisteellään runkosarjassa. Laineen huiman tahdin vanavedessä jäi helposti vähemmälle huomiolle, että myös Sebastian Aho (24+25) ja Mikko Rantanen (20+18) ylsivät 20 täysosumaan.

Eikä kaukana heidän perässään ollut Montreal Canadiensin Artturi Lehkonenkaan (18+10). 18 maalia tulokaskaudella on sellainen saavutus, johon ei yksikään tulokas Montrealissa ole yltänyt 11 vuoteen.

Pudotuspeleissä Lehkonen iski vielä kaupan päälle neljä tehopistettä kuudessa ottelussa.
Lehkonen pitää kuitenkin tyylilleen ominaisesti jalat tiukasti maan pinnalla.

– No, ehkä se kertoo enemmän siitä, että Montrealissa oli pitkään heikompia kausia, Lehkonen miettii.

– Olihan 18 maalia kieltämättä itselleni positiivinen yllätys. Huomasin, että pystyn tekemään maaleja NHL:ssäkin. Mutta kyllä minulle silti jäi vähän hampaan koloon, sillä tiedän pystyväni vielä parempaankin.

Lehkosen kiekkoilijan ura on noussut tasaisen määrätietoisesti kohti huippua. Jo nuorena Turusta lähtenyt Lehkonen kiekkoili ensin pari kautta Kuopiossa ja sitten toiset kaksi Göteborgissa ennen siirtoaan Atlantin toiselle puolelle.

Kuluneen kesän hän vietti kuitenkin Turussa.

– Kesä tuntui vähän liiankin pitkältä. Putosimme jatkosta niin aikaisin, että jo pitkään on tehnyt mieli päästä taas pelaamaan, reilun viikon päästä Montrealiin palaava Lehkonen sanoo.

– Kesätreeni meni pitkälti samalla lailla kuin ennenkin. Olen treenannut Viljo Niemeläisen ja Mika Viinasen saleilla ja käynyt muiden turkulaisten NHL-pelaajien kanssa jäällä. Tiedän, mitä juttuja minun pitää parantaa ja teen töitä fyysisten ominaisuuksieni kehittämiseksi. Ei siinä sen kummempaa.

Vuosi sitten Lehkonen ei tiennyt, missä loppujen lopuksi pelaa. Jos pelipaikkaa ei olisi lohjennut Montrealista, olisi hän palannut Ruotsiin. Nyt epätietoisuutta ei enää pitäisi olla hyvän tulokaskauden jälkeen.

– Olen viihtynyt Montrealissa todella hyvin. On mahtavaa pelata ja asua niin kiekkohullussa kaupungissa. Ero voitetun ja hävityn pelin välillä on siinä kaupungissa valtava, ja minulle se sopii, Lehkonen sanoo.

– Montrealissa pidetään suomalaisista pelaajista, mikä on Saku Koivun ansiota. On huimaa, millaisen aseman Saku pystyi siellä saavuttamaan. Minultakin kysellään jatkuvasti edelleen Sakusta.

Joku muu saattaisi ottaa paineita vertailusta Canadiensin legendaariseen kapteeniin, mutta Lehkonen pitää tunnetusti aina jalat tiukasti maan pinnalle keskittyen olennaiseen. Niin nytkin.

– Ei siitä mitään paineita tule, päinvastoin. Nautin siitä, kun saan pelata kaupungissa, joka oikeasti välittää kiekosta. Ja nautin siitä, että saan pelata huippupelaajien kanssa huippupelaajia vastaan. Minulle tämä on mahdollisuus, ei uhka, Lehkonen nauraa.

Lehkonen osallistui TPS cupin yhteydessä järjestettyyn leikkimieliseen taitokisaan sijoittuen toiseksi luistelukisassa (15.15 sekuntia kaukalon ympäri), lämärikisassa (155,9 km/h) ja rankkarikisassa (1 osuma kolmesta Aleksandar Georgijevia vastaan).

Rasmus Ristolainen voitti luistelukisan (14.57) ja lämärikisan (167,2). Rankkarikisan voiton vei Rantanen kahdella osumallaan.

JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVA: SHOJA LAK

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: