1824 / Kuvaaja: Riitta Salmi / Päivämäärä: 29.09.2016 / Mitä kuvataan: TS Kiekon uudet (ja vanhat) bloggarit saapuvat infotilaisuuteen Artukaisiin. Otetaan tyypeistä blogikuvat. / Sijainti: Studio? Tms paikka toimituksessa

Lätkäkirjallisuuden lisälehdillä

21.12.2016 - 17:23 Tagit:,

Luin nyt jo pitkään yöpöydällä odotelleen Jarkko Ruutu-Jumalainen näytelmä kirjan. Kaikilla kiekkojännäreillä on varmasti oma mielipiteensä tästä kaukaloiden “taiteilijasta”. Itse kirja avaa hienosti joitain itseä askarruttaneita tapauksia, mutta jättää sanomatta ne kaikkein kiinnostavimmat asiat. Tarina kulkee hienosti kronologisesti ja lukijan on helppo seurata sitä. Asiat muistuvat omaankin mieleen paljon paremmin kun aikajana kulkee eteenpäin eikä pompi mielivaltaisesti. Pääpiirteissään opus kertoo pikkupojasta Vantaan Louhelasta joka haluaa tulla NHL-pelaajaksi ja on valmis tekemään aivan kaiken unelmansa eteen. Kirja on kirjoitettu minä muodossa ja väliin on laitettu kommentteja entisiltä pelikavereilta ja valmentajilta. Kritiikkiä olisin toivonut enemmän sillä kaikki lausunnot joissa Jarkkoon suhtaudutaan kielteisesti ovat hänen kavereiltaan, joku joka oikeasti vihaa Rudia olisi ollut hyvä päästää äänen.

Muutamia poimintoja kirjasta:

SM-Liigan Finaalit -99 Hifk ja Tps pelasivat tai sotivat kaukalossa, ihan kuinka vaan. Nuo pelit olivat niin fyysisiä että nyky Liigassa ne kiellettäisiin. Ruutu kertoo kirjassa kuinka Raimo Summanen käskytti pelaajiaan ajamaan Miika Kiprusoffin päälle. Tämä tapahtui ekassa pelissä joka pelattiin Turussa, tilanne oli 3-1 TPS:lle. Summanen antoi selvän käskyn Hifkn liha-osastolle ajaa Kipperin päälle. Ruutu leikkasi maalin edestä ja osui kyynärpäällä Kiprusoffin maskiin.

NHL:n Alkuajat 1999-2001 Erittäin mielenkiintoista tarinaa Nhl:n harjoitusleireistä ja Ahl:n lähettämisestä sekä joukkuekavereiden jäätävästä vastaanotosta. Myös MM-finaali Tsekkiä vastaan 2001 käydään läpi. Suomihan johti 2-0 kahden erän jälkeen ja Ylen studiossa Tapio Suominen ja Tami vetivät Suomi-paidan ylleen ennen kolmatta erää. Moni varmaan muistaa ettei siinä taas niin hyvin käynyt. Tsekki voitti jatkoajalla 3-2, ja Ruutu kertoo kirjassa kuinka hän aisti pukukopissa liikaa rentoutta ja leppiosta tunnelmaa, jälkiviisautta ehkä. Hannu Aravirta oli sanonut jäälle mennessä että “Torilla tavataan”, no ei tavattu. Tämä oli vaan yksi sulaminen Aravirran Leijona-uralla, ja tuskin sen ihmeellisempi kuin muutkaan peruuttelemalla menetetyt johtoasemat.

Salt Lake Cityn Olympialaiset 2002 Pelaajayhditys oli antanut jokaiselle yhden lipun kisoihin ja Ruutu antoi sen Simo Rouvalille, Tps:n pelaajalle joka halvaantui kesällä -99 Samppalinnan maauimalassa. Sami Kapanen antoi oman lippunsa jotta Simon vaimo saatiin matkaan myös, hienoja tekoja kiekkoperheeltä!

Moore-Bertuzzi 2004 Ruutu oli myös todistamassa yhtä kiekkohistorian surullista tapausta kun Todd Bertuzzi hyökkäsi takaapäin Mooren päälle ja häneltä murtui kolme niskanikamaa. Moore ei pelannut enää koskaan tämän tapauksen jälkeen ja Bertuzzin ura sai myös vahvan jälkimaun. Tapahtuman oikeuskäsittelyt ottivat pelkästään kymmenen vuotta, Myös Ruutu kävi poliisin kuultavana. Käskyttikö Canucksin päävalmentaja Marc Crawford? Ruutu väittää että ei, hänen mukaansa ainoa peliuran käskytys on tuo finaalien Kiprusoff tapaus, vaikea uskoa.

World Cup 2004 Summanen jälleen otsikoissa kun Janne Niinimaa lähtee ovet paukkuen Ruotsi-ottelun jälkeen. Ruutu ei kerro mitä Summanen sanoi Niinimaalle, ehkä kuulemme sen vielä Jannen itsensä kertomana?

Kevät 2008 Ruutu pääsi kamppailemaan unelmasta kun hänen edustamansa Pittsburgh kohtasi Detroitin Stanley Cup:in finaaleissa, Detroit vei kannun kuudennessa pelissä. Voitto ei ollut kovin lähellä Pittsburghille missään vaiheessa sillä Detroit oli runkosarjan voittaja ja vei finaalisarjaa koko ajan. Kannu tuli silti suomeen Valtteri Filppulan toimesta.

Syksy 2008 Ruutu on siirtynyt Ottawaan ja kohtaa kauden aloituspelissä Tukholmassa juurikin Pittsburghin. Alex Goligoski tekee ottelussa NHL uransa avausmaalin ja pelaajat haluavat ottaa kiekon talteen. Mutta pelivälinettä ei löydy mistään, selviää että Ruutu on pöllinyt kiekon. Halpamainen temppu, varsinkin viime kauden seuraansa vastaan.

Vancouverin Olympialaiset 2010 Ruudun mukaan NHL pelurit eivät ostaneet Jukka Jalosen pelikirjaa liian eurooppalaisena. Kisoista varmasti muistetaan parhaiten USA:n takoma 6-0 välierän ensimmäiseen erään ja totaalinen nöyryytys oli valmis. Leijonat toivat kuitenkin kotiin pronssi-mitalit.

Jokerit 2011-2012 Ruutu palaa Liigaan ja kaikkien yllätykseksi valitsee Jokerit, syynä Jokerien toimari jarmo Kekäläinen ja Hifk:n huono tarjous. Tästä ajasta alkaakin Ruudun koko uran surkein pelleily jakso jossa kyykkäykset ja tappelun välttely ajoivat koko Hifkin joukkueen raivon partaalle.

European Trophy 2012 Suomen kaukaloissayksi törkeimmistä teurastuksista tapahtui Hifkin ja Jokerien välillä. Semir Ben-Amor hyökkäsi Ville Peltosen kimppuun ja takoo häntä silmittömästi. Sakkoja, pelikieltoja toimitsijakieltoja ja poliisitutkintaa. Ruutu oli varmasti koko tapahtumaketjun alullepaneva voima, jatkuva Hifkin ärsyttäminen ja kieltäytyminen tappeluista. Painekattila kävi liian piukaksi ja se purkautui rajulla tavalla.

Kaiken kaikkiaan hyvä kirja joka avasi joitain asioita perusteellisesti mutta kaikkiin mieltä askarruttaneihin kysymyksiin en saanut edes puolittaista vastausta, ehkä joskus saamme?

Jouko Erkkilä

rakkaudestlajiin

 

 

 

 

 

Kirjoittaja: Jouko Erkkilä
Jaa: