leo

“Kovuus kuuluu lajiin”

24.9.2014 - 10:32

“Kovuus kuuluu lajiin”

sanovat kaksi B-junioritason jääkiekkomaalivahtia (TS 24.9.) lehden tosi tärkeässä urheilusivujen artikkelissa. Hätkähdän. Mistä nuoret ja aiankin toinen vailla täysiä kansalaisoikeuksia ja -velvollisuuksia elävät nuorukaiset ovat oppineet tuon väitteen? Vanhemmiltaan, vanhemmilta pelaajilta, valmentajilta, medialta. Hyvä etteivät sanoneet, että kovuus kuuluu elämään, vaikka jääkiekko heille osa elämää onkin.

Samalla sivulla kerrotaan myös Tyksin lääkäreiden näkemyksiä. Niistä selviää nyt käynnistyvän tutkimuksen tavoitteet. Pystytään paremmin määrittämään, milloin pelaaja voi turvallisesti palata pelaamaan aivovamman jälkeen. Tärkeintä on tunnistaa saatu aivovamma ja pitää pelaaja pois jäältä Ja uuden aivovamman saamisella, kun vielä toipuu edellisestä, voi olla kehnot seuraukset.

Sillä lailla, sanoisi Tarvajärvi. Tyypillistä lääkärikunnan joillekin edustajille. Ei vahingossakaan oteta kantaa siihen, onko yleensä ihmisen terveyden kannalta mielekästä harrastaa jääkiekkoa sen nykyisessä, aivovammoja tuottavassa muodossa.

Myös tutkimuksen luottamuksellisuus askarruttaa. Työnantajaseurat eivät saa tietoonsa pelaajien terveydentilaa. Eikö työelämän yksi pelisääntö mene näin: Jos työntekijä tulee sairaana tai keskenkuntoisena töihin, ja joutuu työtapaturmaan tai sairastuu samaan oireeseen, niin työnantaja ei joudu siitä enää vastaamaan esim. palkkaa maksamalla. Entä mikä on salaavan lääkärin vastuu, uskallan kysyä.

Tietenkin voi ajatella, että ensi vuonna alkava tutkimusprojekti auttaa tekemään johtopäätöksiä sinänsä hieno pelinkulttuurin kääntämiseen kovuudesta ja väkivallasta taidon, hauskuuden ja osaamisen suuntaan. Se ei tarkoita pelkästään kypärien ja suojusten kehittämistä tai joustokaukaloita. Se vaatii arvo- ja asennemuutosta kaikilta osallisilta. Itse asiassa arvomuutosta tarvitsee koko suomalainen yhteiskunta – vähennetään menestymispakkoa.

Kirjoittaja: Leo Lindstedt
Jaa: