Urheilu

”Koskaan ei anneta periksi”

11.12.2013 - 8:34 Tagit:, , , , ,

Ismo Lehkosen posket alkavat punottaa. Jokainen Lehkosen tunteva tietää, mitä se merkitsee: Tuton kanssa juuri kolmen vuoden jatkosopimuksen tehnyttä päävalmentajaa ottaa pannuun.

Huoneen täyttänyt medialauma hiljenee kuuntelemaan. Odotettavissa on lehkosmainen puheryöppy; vahvasti tunteisiin vetoava, suorasanainen puheenvuoro, josta poliittinen korrektius ja tekopyhyys ovat kaukana.

– Ei helvetti, Lehkonen puuskahtaa.

– Urheilijan sydämeni itkee verta, kun jääkiekosta on tässä maassa tullut erillinen saari, jossa on hyväksyttävää heittää pyyhe kehään. Se on urheilijalle karmeinta kaikesta. Urheiluun kuuluu se, että koskaan ei anneta periksi.

Urheilu

– Sinä päivänä, kun annamme periksi ja luovumme unelmistamme, voimme saman tien lopettaa urheilun.

Keskustelu on lähtenyt liikkeelle Ilta-Sanomien uutisesta, jonka mukaan Vaasan Sportin siirtyminen Liigaan ensi kaudelle olisi jo kiekkokulisseissa päätetty. Siitä on siirrytty notkeasti suljettuun Liigaan ja sen lieveilmiöihin, kuten siihen, että Liigan häntäpään joukkueet voivat karsintojen puuttuessa nostaa kädet pystyyn jo kesken kauden.

– Tarvitsemme avointa kilpailua. On pöyristyttävä juttu, jos sarjat eivät ole auki. Urheiluun kuuluu se, että jokainen voi unelmoida sarjanoususta. Urheiluun kuuluu myös se, että voit mennä minne vain, vaikka olisit persaukinen, Lehkonen jatkaa.

– Me tulemme varmasti kokemaan takaiskuja tässä Tuto-keississä. Sen voin kuitenkin taata, että periksi emme koskaan anna.

Urheilu

Päätyyn asti tänä vuonna

Juuri tämän vuoksi Tuto on juuri tehnyt Lehkosen kanssa pitkän jatkosopimuksen.

Tulisieluisen valmentajan intohimo saa hänen pelaajansa antamaan aina kaikkensa kaukalossa. Se saa myös kyyniset toimittajat kuuntelemaan tarkoin ja Lehkosen sanat ylittävätkin usein uutiskynnyksen.

Lehkosen näytöt Tutossa ovat kovat. Keväällä 2008 hän johdatti joukkueensa Mestiksen mestaruuteen. Ja nyt, palattuaan seuraan, hän on vienyt Tuton heti sarjan kärkipaikalle.

– Voittamisestahan urheilussa on kyse. Yritämme mennä tänäkin vuonna päätyyn asti, Lehkonen sanoo.

– Niin pitkään, kun siirtoraja on auki, pyrimme rakentamaan sellaista joukkuetta, joka voittaa. Haemme joukkueeseen voittajia, kunhan he vain täyttävät urheilulliset mitat. Meidän ryhmässämme ei ole helppo olla, jos ei ole sielultaan huippu-urheilija.

Liigaan ja nopeasti

Tuton puheenjohtaja Tuomas Haanpää kertoo, että seura vakuuttui syksyn aikana nopeasti Lehkosen osaamisesta ja halusi tehdä hänen kanssaan jatkosopimuksen.

Urheilu

– Haluamme pelata Liigaa mahdollisimman nopeasti. Olemme rakentamassa urheilullista huippuorganisaatiota ja siihen Ismo Lehkonen on paras mahdollinen mies, Haanpää sanoo.

– Lehkosella on poikkeuksellista osaamista kehittää pelaajia ja ulosmitata heistä paras tulos illasta toiseen. Lisäksi Lehkosen jääkiekko on siitä mielenkiintoinen kombinaatio, että se on sekä viihdyttävää että voittavaa.

Palataan kuitenkin vielä lopuksi päivän Sport-uutiseen.

– Uutinen on täysi ankka, Haanpää kuittaa.

– Olisi urheilun häpäisemistä, jos se pitäisi paikkansa. En kuitenkaan voi uskoa, että tuollaista päätöstä pystyttäisiin tekemään ilman, että minä Tuton puheenjohtajana sen tietäisin.

Turun Sanomat
JUSSI LEPPÄSYRJÄ
KUVAT: JARI LAURIKKO

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: