Jääkiekko, Mestiksen finaalit, KooKoo vs Mikkelin Jukurit

KooKoo nousi ansaitusti – ja uskottavuussyistä

1.10.2014 - 18:29 Tagit:, , , ,

Lahteen 62, Lappeenrantaan 87 ja Helsinkiinkin vain 134 kilometriä.

Kouvolan sijainti ei ollut ratkaiseva peruste nostaa KooKoo jääkiekon Liigaan, mutta mukava bonus se on. Vaasan Sportin nousulla Liiga sai täksi kaudeksi uuden markkina-alueen Pohjanmaalta, KooKoon mukana tulee mukavia naapurikähinöitä ja jännitteitä.

Uuden tulokkaan sisäänotto voi kuulostaa riskialttiilta nyt, kun liigaseurat halki maan taistelevat laskevia lipputuloja vastaan. Sitä se onkin.

KooKoon kelpuuttamiselle on kuitenkin monta syytä, joista tärkein on liigalisenssijärjestelmän uskottavuus.
Liigan toimitusjohtajan Kimmo Ranniston sanoin KooKoo on osoittanut pitkäjänteistä kehittymistä. Seura on kasvattanut liikevaihtoaan ja tehnyt voittoa monta vuotta peräkkäin, ja sillä valmiina yli 6 000 katsojan halli. Liigan olisi ollut hankala perustella, miksi Sport oli nousukelpoinen, mutta KooKoo ei.

Pelaamalla voi nousta

Mestis-yleisöltä ei juuri heru ymmärrystä kabinettipäätöksille. Vaasassa Sportin fanit ovat protestoineet seuran omaksi eduksi tehtyä nostopäätöstä. Tuton päävalmentajan Ismo Lehkosen torvi törisee aina kovaa, kun sarjajärjestelmistä keskustellaan.

Mestis-seurapomot sen sijaan ovat lopettaneet purnaamisen. Liiga, Mestis ja kaikki niiden seurat olivat yhdessä päättämässä lisenssijärjelmään siirtymisestä.

On virheellistä väittää, ettei Liigaan voi nousta pelaamalla. Päinvastoin: juurihan viime kauden mestari KooKoo nousi. Tämän kauden Mestis-voittaja voi hakea liigalisenssiä kaudelle 2016–17.

Liigakarsintoihin liittyy kaunista urheilun romantiikkaa, mutta hinta on seuroille ammattilaisaikana mieletön. Yli-innokkaat panostukset nousuun tai putoamisen välttämiseen ovat kautta historian ajaneet seuratalouksia kuralle. Konkurssit ja nousijoiden heittopussikaudet liigassa eivät ole iloksi kellekään.

KooKoo-pomon takki kääntyi

Lisenssijärjestelmän ansiosta KooKoo saa tärkeän siirtymäajan liigajoukkueensa kokoamiseen.

Sportille tuli kevättalvella kiire pelaaja- ja varainhankinnassa, kun nousupäätös julkistettiin helmikuun viimeisenä päivänä. Senkin vuoksi Sport lähti tähän kauteen pitkältä takamatkalta.

Karsintoja pelattaessa rakennusvaiheen aloittaminen venyisi vielä pidemmälle.

– Olisimme olleet aika lirissä, jos toukokuussa olisi alettu rakentamaan liigaorganisaatiota ja -olosuhteita syyskuuksi, KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa myöntää.

– Olen itsekin katsonut aiemmin asiaa eri kantilta. Nyt kun olen nähnyt tämän eron ja kuilun, pidän tätä järjestelmää erittäin hyvänä.

Mestiksellä tekemistä

Viidestoista joukkue tarkoittanee muutoksia Liigan sarjajärjestelmään. Toimitusjohtaja Ranniston mukaan suunnittelu on käynnissä ja päätöksiä julkistettaneen marraskuussa.

Liiga on tehnyt isoja kehityspäätöksiä johdonmukaisesti. Mestis taas on epäonnistunut perustelemaan olemassaolonsa suurelle yleisölle.

Mestis-väellä on paikka teroittaa viestintäänsä. Jääkiekkoliiton ei kuulu panna suukapulaa Ismo Lehkoselle tai muutenkaan vaientaa keskustelua. Lehkosen ja kumppaneiden pitäisi itse ymmärtää, että niin kauan kuin marina “suljetusta” liigasta jatkuu, mielikuvat Mestiksestä pysyvät negatiivisina.

TS – STT – MIKAEL HOIKKALA

Kirjoittaja: TS Kiekko
Jaa: